De nu trebuie sa-ti bati copilul la fund

| | Actualizat: 2019-01-25 09:07:30

Se spune ca "bataia este rupta din rai", sau o palma la fund nu strica niciunui copil, atunci cand face cate o prostioara. Dar nu este deloc asa. Cel putin asta spun studiile, care arata ca si o palma data la fund il poate efecta destul de mult pe micut, pe termen lung.

Psihologii sustin ca o palma data micutului la fund nu face altceva decat sa-i declanseze senzatia de frica. Nu faptul ca intelege ca a gresit il va determina pe copil sa nu mai comita o greseala, ci teama de a nu fi lovit din nou. Frica este cea care modifica comportamentul, dar cel mai ingrijorator este faptul ca micutul nu intelege de ce i se aplica tratamentul respectiv.

Ce efecte are "palma la fund" data copilului

Atunci cand un copil mic este lovit la fund, sistemul sau limbic, adica centrul emotional al creierului, se alerteaza, identificand o situatie periculoasa. Acesta intelege ca este in pericol si tine minte incidentul. Micutul se va simti neajutorat in fata pericolului, coplesit de emotiile pe care le are si isi va pierde increderea in parinte. Pe langa teama resimtita de copil, vor aparea, in timp, si resentimentele, care pot crea probleme de comunicare iremediabile intre parinte si copil.

O analiza a peste 50 de studii, facuta de expertii Universitatilor din Texas si Michigan, a aratat un lucru ingrijorator: cu cat copiii primesc mai des palme la fund, cu atat mai mare este tendinta lor de a-i sfida pe parinti. Apare comportamentul agresiv, riscul de tulburari mintale si de dificultati cognitive, precum si cel de a dezvolta tendintele antisociale.

Potrivit cercetatorilor de la Universitatea Missouri, lovirea la fund a copilului de 15 luni ii afecteaza acestuia temperamentul in mod negativ, iar impactul este pe termen lung, manifestandu-se chiar si in adolescenta. Oamenii de stiinta au constatat ca modul in care ne tratam copiii la varste foarte fragede are un impact semnificativ asupra comportamentului acestora pe termen lung.

Citeste si despre