Fetitele trebuie sa invete sa fie curajoase, nu perfecte

| | Actualizat: 2019-04-09 10:53:14

Pentru orice femeie sa aiba o fetita inseamna ca va putea sa o faca sa fie asa cum si-ar fi dorit ea sa fie.

O va imbraca in cele mai frumoase costumase si rochite, ii va face toate coafurile posibile si imposibile, o va invata cum sa fie o domnisoara adevarata ca sa fie o femeie perfecta. Stop! Perfectiunea poate fi o presiune mare pentru un copil. Prea mare!

 

Timp de secole societatea a facut diferente intre fetite si baietei. Pe baieti parintii ii invatau sa fie puternici, sa nu-si arate emotiile si sa infrunte pericolele, in timp ce fetitelor li se inocula ideea ca sunt "sexul slab", ca au voie sa fie mai emotive si ca trebuie sa devina femei perfecte.

Acum lucrurile s-au mai schimbat si ne ghidam mai mult dupa ideea de egalitate intre sexe, insa este greu sa ingropi ideile sexiste care s-au rostogolit generatii intregi.

Chiar si fara sa fie constienti de asta, sunt inca parinti care le spun fiilor lor ca "barbatii nu plang" si nu se tem de nimic, iar fiicelor le repeta ca trebuie sa fie mereu perfecte, ca niste printese.

O echipa de cercetatori de la Universitatea Columbia a studiat felul in care un grup de baieti si fete de clasa a 5-a infrunta o serie de probleme noi si complexe. Rezultatul a fost ca baietii mai inteligenti au privit problemele ca pe o provocare care i-a motivat sa faca eforturi pentru a gasi solutia. In schimb, fetitele mai inteligente din grup nu s-au comportat la fel, ci au abandonat "lupta" mult mai repede.

Motivul? Neajutorarea invatata, un concept care se refera la comportamentele pasive generate de faptul ca in trecut nu s-au obtinut rezultate dupa diferite incercari. In cazul fetitelor, neajutorarea invatata provine de cele mai multe ori din modul de educatie superprotector, care ajunge la un moment dat sa le incapaciteze, sa le faca sa isi piarda increderea in propriile forte si sa se dea batute mult mai usor.

Astfel, in timp ce baietii concluzionau ca nu pot rezolva problemele care le-au fost puse in fata pentru ca erau prea complicate, fetele s-au indoit de capacitatea lor de a le rezolva si si-au pierdut rapid increderea. Aceasta diferenta substantiala in felul de a gandi despre ei insisi ii poate duce pe copii pe drumuri foarte diferite in viata, iar acest experiment nu este deloc un caz izolat.

Fetitele educate pentru a fi perfecte si pentru a se comporta mereu prudent vor deveni adulti care isi vor pune mereu "frana" singuri.

Asta se intampla cand, chiar si cu cele mai bune intentii, le limitezi copiilor capacitatea de a descoperi lucruri noi, de a-si asuma riscuri, cand ii faci sa se indoiasca de ei insisi pentru ca ii inveti ca in anumite situatii o fetita nu trebuie sa faca eforturi prea mari pentru ca sunt "lucruri de baieti".

  • Daca vrei ca fetita ta sa devina in viitor o femeie sigura pe ea, invat-o sa fie curajoasa, nu perfecta.
  • Incurajeaz-o sa descopere ce este in jurul ei, sa caute mereu ceva nou, sa isi asume riscuri si sa nu se teama de necunoscut.
  • Invat-o sa aiba incredere in propriile abilitati si sa vada obstacolele ca pe oportunitati de a creste si de a invata ceva nou.
  • Motiveaz-o sa isi asume provocari noi, sa isi urmeze visele fara sa se gandeasca la faptul ca unele lucruri sunt apanajul barbatilor.
  • Alimenteaza-i respectul de sine in fiecare zi spunandu-i nu doar ca este frumoasa, ci si curajoasa si perseverenta.
  • Explica-i ca fiecare persoana este unica, indiferent de sex, rasa sau situatie materiala si sociala, si ca toti oamenii trebuie sa aiba sanse egale de a se dezvolta si exprima.

Evident ca mai tarziu in viata fetita ta, devenita femeie, va avea de a face cu oameni care ar putea sa o desconsidere pentru ca este reprezentanta a "sexului slab". Insa daca a fost crescuta si educata cu dragoste, blandete si sprijin neconditionat pentru a deveni o persoana puternica emotional, va fi pregatita pentru orice provocare si va avea curaj sa isi asume orice risc, fara sa spuna "eu nu pot sa fac asta".

Contrar opiniei generale, un copil puternic emotional nu isi ingroapa sentimentele, ci invata sa le exprime cu incredere si curaj. Fetitele nu trebuie invatate sa para vulnerabile si emotive, ci sa aiba curaj sa isi controleze emotiile si sa fie productive.

  • In loc sa iti educi fetita sa fie perfecta ca o printesa, mai bine o inveti sa fie curajoasa. Asta ii va fi de mult mai mare ajutor in viata.
  • Invat-o sa rezolve conflictele, nu sa fuga de ele.
  • Invat-o sa isi controleze emotiile, nu sa le ascunda.
  • Invat-o ce inseamna autodisciplina, nu sa fie obedienta.
  • Las-o sa greseasca pentru ca doar asa va invata.
  • Invat-o sa nu gandeasca negativ. In loc sa ii spui ca nu poate sa faca un lucru, arata-i ca poate sa faca altceva, la fel de bun.
  • Ajut-o sa iasa din zona de confort pentru a descoperi lucruri noi despre ea si despre lume.

Toate astea pentru ca traim intr-o lume pe care trebuie sa ai curaj sa o iei in piept, in loc sa stai ca o printesa si sa astepti ca lucrurile sa se intample.

Citeste si despre