Fobia scolara – ce este, cum o diferentiezi de frica sau respingere si cum poti actiona

| | Actualizat: 2021-09-04 22:09:09

Fobia scolara poate fi cauzata de numerosi factori. Aceasta este diferita de frica sau de respingerea scolara si nu trebuie confundata cu acestea. Afla din acest articol ce este fobia scolara, care sunt factorii care duc la aparitia ei, precum si ce o poate cauza.

Ce este fobia scolara?

Multi copii se adapteaza greu la viata scolara, mai ales cand se intorc din vacanta de vara sau cand pasesc pentru prima data pe coridoarele scolii. Cu toate acestea, pentru unii copii este greu sa treaca peste acest capitol pana la punctul in care teama lor poate fi considerata o fobie scolara.

Teama de a merge la scoala poate fi considerata normala in primele zile de scoala. Asta daca nu depaseste limitele ratiunii. Atunci putem vorbi deja despre fobie.

Profesionistii si specialistii sunt ingrijorati de faptul ca problema fobiei scolare nu poate fi identificata. Este o situatie grava care trebuie tratata in timp util. Pentru multi parinti insa, fobia scolara este doar un moft al copiilor si nu o pot percepe ca pe o problema reala. In consecinta, prin comportamentul lor nu fac decat sa amplifice aceasta fobie.

Fobia scoalara poate avea numerosi factori. De cele mai multe ori insa, aceasta fobie apare pe fondul traumelor cauzate de alti elevi sau chiar de profesori. Din pacate, inca exista profesori agresivi sau care au un comportament inadecvat fata de copii. Pe de alta aprte, fenomenul de bullying este tot mai frecvent in scoli, iar un copil timid poate cadea rapid prada acestor agresori.

Frica, respingere sau fobie scolara?

De multe ori cele trei fenomene pot fi confundate, insa fiecare reprezinta un lucru total diferit. Terapeutii explica faptul ca minorii au multe modalitati de a-si exprima dificultatile de adaptare la rutina si activitatile sociale. De exemplu, frica din copilarie face parte dintr-un proces evolutiv determinat de diverse elemente, este vorba despre adaptarea cognitiva, comportamentala si fiziologica.

Pentru copii, exprimarea fricii atunci cand trebuie sa se adapteze la scoala este normala si o expresie a supravietuirii. Intr-un fel, temerile lor sunt justificate, deoarece sunt fortati sa se retraga din rutina lor, sa se indeparteze de confortul casei si sa inceapa noi relatii cu persoane pe care nu le cunosc.

Exista si respingerea scolara care este o manifestare a nemultumirii fata de mediu, uneori legata de factori emotionali, precum depresia si anxietatea. In acest sens, respingerea este data mai ales de efortul de a ramane in scoala, factorii care influenteaza respingerea sunt variati in functie de fiecare comportament si printre ei se numara fobia sociala si scolara.

Psihologii explica faptul ca frica sau respingerea prelungita sunt motive de ingrijorare. Nefiind fundamentate si rationale aceste pot fi considerate fobie scolara. Dupa cum stim, fobiile se disting de frici, deoarece intr-un fel acestea din urma sunt normale. Cu toate acestea, atunci cand intervine un proces patologic care il transforma in „frica clinica”, atunci incepem sa vorbim despre fobie.

Fobia se caracterizeaza prin faptul ca este disproportionata, irationala si involuntara. Adica, persoanele care sufera de o fobie specifica nu isi controleaza frica si o manifesta cu mare intensitate in orice mediu in care apare, evitand prin toate mijloacele situatia temuta.

Cum se manifesta fobia scolara?

Fobia scolara este o teama care persista in timp sic are se evidentiaza prin raspunsuri psihofiziologice , cognitive, comportamentale sau motorii.

Raspunsurile psihofiziologice sunt legate de acei factori care afecteaza sistemul nervos. Copilul poate incepe sa sufere fizic efectele fricii sale: batai rapide ale inimii, transpiratie, paloare, durere abdominala sau greata. Acest tip de manifestare apare in sistemul autonom simpatic ca produs al nervozitatii cauzate de fobie si este o stare involuntara la copil.

Cognitiv se manifesta printr-o pozitie rezonabila si matura a ceea ce i se intampla; adica copilul isi poate explica teama de scoala, ratiune despre situatii care provoaca frica, dar fara prea multa obiectivitate. Acest raspuns este capabil sa creeze imagini cu situatii scolare care il ingrozesc, pe care le poate exprima verbal cu claritate.

Cand fobia se manifesta printr-un raspuns comportamental sau motor, copilul rezista sa mearga la scoala intr-un mod fizic violent. Pot exista cazuri in care se genereaza un acces de furie, un impuls de retragere sau evadare din situatii, acest raspuns, la fel ca celelalte, tinde sa fie negativ.

Ce poti face daca micutul tau are fobie scolara

Primul pas pe care trebuie sa-l faci este sa discuti cu micutul si sa afli care sunt temerile acestuia, precum si ce l-ar face sa se simta in siguranta la scoala. Discuta apoi cu profesorii despre acest lucru. Daca temerile copilului nu trec este clar ca micutul are fobie scolara. Aceasta trebuie tratata cu responsabilitate si este necesar sa apelezi la sfaturile unui specialist cat mai curnd posibil.

Sursa foto: piqsels.com

 

Citeste si despre