Greseli ale parintilor care nu cresc copii empatici

| | Actualizat: 2021-05-11 09:25:50

Empatia se invata, iar parintii trebuie sa stie sa isi educe copiii in acest sens. Ei sunt cei care le "predau" celor mici despre empatie si despre cum te poti pune in pielea altor persoane pentru a le intelege nevoile.

Ce este empatia? Cum inveti un copil sa fie empatic? Care sunt comportamentele pe care trebuie sa le evitam cand vrem sa crestem un copil empatic? Raspunsurile le primesti in articolul de mai jos.

Empatia poate fi cel mai bun antidot pentru bullying, acest flagel care face tot mai multe victime printre copii. Empatia este o trasatura care faciliteaza comunicarea intre copii, dar si pe cea intre noi, parintii, si cei mici.

De ce este necesar sa ii insufli empatia unui copil

A creste un pui de om este cea mai importanta misiune pe care o au parintii. Iar pentru asta nu este suficient sa il ingrijesti si sa il iubesti, ci si sa ii insufli valori precum respect, intelegere, responsabilitate si empatie.

A te pune in locul altcuiva, a te gandi cum se simt ceilalti, a le intelege nevoile, dar si a intelege ca si altii trebuie sa faca acelasi lucru este fundamental pentru a putea fi cea mai buna versiune a noastra. Nu este suficient sa inveti copilul sa isi imparta lucrurile cu alti copii, ba chiar acest lucru trebuie lasat la latitudinea lui, ci sa il faci sa inteleaga de ce trebuie sa o faca.

Un copil care cedeaza o jucarie nu este un copil empatic, decat daca o face pentru ca intelege ca si fratele sau are nevoie de ea sau ca prietenul sau din parc este curios sa vada cum functioneaza, pentru ca el nu are asa ceva. Empatia nu se induce cu forta (trebuie sa imparti), ci se explica (este bine sa imparti, pentru ca...).

Empatia este o valoare cu care copiii este bine sa creasca pentru a nu ajunge sa batjocoreasca alti copii, pentru a nu deveni profitori in adolescenta sau adulti nepasatori la ceea ce se intampla in jurul lor.

Empatia este esentiala pentru ca un copil, viitor adolescent si viitor adult, sa inteleaga ca nu totul i se cuvine si ca acolo unde poti ajuta, este bine sa o faci; empatia este o forma de a-i cunoaste pe ceilalti intuitiv, afectiv, si merge mana in mana, dar nu este acelasi lucru, cu altruismul, care te face sa actionezi sau sa daruiesti dezinteresat.

Greseli pe care le faci ca parinte

Poate ai crede ca empatic esti sau nu, pur si simplu, insa, chiar si asa, este important sa iti educi copilul in spiritul empatiei; multi parinti fac, insa, fara sa-si dea seama, greseli care sunt o bariera in calea acestei valori.

Atmosfera negativa in familie

Un copil nu poate fi fericit intr-un mediu familial in care exista modele negative (certuri, tratamente urate, violenta) si nu va putea sa invete si sa dezvolte valori care ii vor fi de folos in viata.

Protectia exagerata

Atentie la tendinta de a fi un parinte ultra protector! Evident ca toti ne dorim ca micutii nostri sa fie mereu in sigurana, sa nu li se intample nimic rau, sa nu treaca prin experiente negative. Hiper protectia este, insa, o sabie cu doua taisuri: cei mici nu vor invata sa se descurce singuri, nu vor invata sa inteleaga de ce li se intampla anumite lucruri; in plus, ei vor fi mereu tematori, nesiguri si vulnerabili, pentru ca vor astepta mereu ca parintii sa fie acolo si sa rezolve lucrurile si situatiile in locul lor. Protectia exagerata favorizeaza dezvoltarea egocentrismului, care este exact opusul empatiei.

Lipsa de empatie a parintilor

Stim deja ca micutii nostri invata multe lucruri prin imitare. Prin urmare, ei vor avea in viata exact aceleasi valori pe care le-au vazut la parinti. Tocmai de aceea, cea mai buna metoda de a invata un copil despre empatie este sa fii un exemplu pentru el. Arata-i ca stii sa te pui in locul lui si al altora, iar el va face acelasi lucru, la randul sau.

Lipsa limitelor

Empatia nu inseamna generozitate, asa cum nici lipsa regulilor si a limitelor impuse copilului nu inseamna ca esti un parinte mai bun. Permisiv, da, dar mai bun, nu. Limitele si normele au rolul de a ne ghia in viata; cu ajutorul lor, mai ales atunci cand sunt explicate coerent, stim ce este si ce nu este permis. Nu ai voie sa lovesti alt copil in parc pentru ca doare. Nu ai voie sa pleci acasa cu jucaria prietenului tau, chiar daca iti place foarte tare, pentru ca va suferi dupa ea. Nu ai voie sa batjocoresti copilul care poarta ochelari, chiar daca altii o fac, pentru ca ii vei rani sentimentele. Indeamna-l pe cel mic sa se puna chiar el in situatia celorlalti, pentru ca doar asa va putea interioriza empatia.

Cum inveti copilul sa fie empatic

Uneori, copiii buni la suflet pot fi victimele altor copii. Dar a creste un copil empatic nu inseamna sa cresti un copil slab, care nu va sti sa dea importanta propriilor nevoi. Prin urmare, nu ai motive sa te temi, atat timp cat ii dai exemplele corecte:

• educa-ti copilul cu dragoste din primele sale zile de viata; confortul pe care i-l va oferi faptul ca se simte iubit conteaza enorm in felul in care va raspunde in viitor lucrurilor pe care le va invata de la tine.

• pune mereu accent pe comunicare ca liant in familie; comunicarea deschisa este unul dintre primii pasi catre dezvoltarea empatiei.

• ascultarea activa si timpul de calitate petrecut in familie sunt si ele foarte importante; un copil care stie ca pe parintii sai ii intereseaza ce are de spus va fi un copil care se simte inteles si care va incerca, la randul sau, sa ii inteleaga pe altii.

• incurajeaza autonomia, motiveaza-l sa faca singur anumite lucruri, corespunzatoare varstei sale; a se incalta singur, a-si pune singur pantalonii, a face ordine printre jucarii sunt exercitii care ii intaresc stima de sine si increderea, elemente care stimuleaza capacitatea de a fi empatic

• invata-l despre respectul pentru persoane si mediu si explica-i de ce trebuie sa nu aruncam nimic pe jos, sa nu lovim in oameni, animale si lucruri, de ce trebuie sa fim politicosi si cu alti copii, si cu adultii, si cu batranii.

Sursa: guiainfantilcom

Citeste si despre