Educatia emotionala in timpul copilariei este unul dintre cele mai importante aspecte in dezvoltarea copiilor. Astfel, nu ii vom ajuta doar sa invete sa isi recunoasca si gestioneze propriile emotii, dar ii vom si pregati, prin metodele si sfaturile necesare, pentru a fi fericiti in viitor.
Cum cresti un copil curajos si cu incredere in sine
De la o varsta frageda copiii trebuie incurajati sa aiba incredere in ei, sa fie siguri de deciziile pe care le iau.
Stima de sine este baza dezvoltarii unui copil
Se vorbeste mult despre cum putem sa ii ajutam pe copii sa aiba mai multa stima de sine si asta pentru ca ea sta la baza multor abilitati emotionale necesare pentru ca un copil sa fie fericit.
Un copil cu o stima de sine crescuta va fi un copil si apoi un adult stabil emotional si psihic si, astfel, pregatit pentru toate provocarile pe care viata reala i le va scoate in cale. Respectul de sine sanatos previne anxietatea si depresia si ajuta la gestionarea emotiilor, in special a celor negative, precum furia sau frustrarea.
Cum educi un copil cu incredere in sine si curaj
Increderea in sine porneste de la modul in care un individ se vede el pe sine insusi. De obicei, se manifesta si este utila in momente cheie, atunci cand trebuie sa facem ceva sau trebuie sa luam o decizie. Deci, incredere in sine inseamna a fi increzator si sigur ca esti capabil sa faci anumite lucruri.
Pe de alta parte, curajul se refera la determinarea si puterea de care esti capabil atunci cand trebuie sa actionezi intr-o anumita situatie, cum ar fi sa infrunti anumite probleme, dificulati sau obstacole.
Increderea in sine si curajul merg mana in mana - nu poti sa fii curajos daca nu ai incredere in tine - si se dezvolta impreuna.
Incurajeaza-l si motiveaza-l sa fie independent
Dobandirea propriei independente este „stalpul de rezistenta” al educatiei copiilor, astfel incat sa devina siguri pe ei. Trebuie sa le dam voie si sa ii incurajam sa faca lucruri pentru ei insisi, sa fie constienti de ce sunt capabili si sa se dezvolte; astfel sunt facuti primii pasi ai copiilor catre independenta si incredere.
Da-i voie sa incerce si sa greseaca
Odata cu independenta copiii trebuie sa primeasca spatiul necesar pentru a explora; a le permite sa incerce lucruri, chiar daca vor face si greseli, inseamna sa ii ajuti sa isi construiasca increderea in sine. Copiii, ca noi toti, pot invata si din erori si esecuri; desigur ca poti sa ii stai alaturi cand are nevoie de ajutor si indrumare, insa asta nu inseamna sa faci lucrurile in locul lui nici cand invata sa deseneze, nici cand isi face temele, nici cand a facut o greseala ce trebuie reparata. Usor, usor, va invata sa faca lucruri de unul singur, iar asta ii va spori increderea, curajul si stima de sine.
Recunoaste-i efortul depus
Asa cum ii vii in ajutor cand greseste, trebuie sa ii validezi reusitele si eforturile depuse pentru atingerea unui obiectiv. Astfel ii arat respect si il incurajezi sa se respecte pe el insusi si sa aiba curaj sa accepte noi si noi provocari. Retine, insa, ca nu trebuie sa cazi in extrema laudelor exagerate, ci sa dai dovada de o atitudine echilibrata.
Motiveaza-l sa fie optimist
Toti ajungem intr-un punct in viata noastra cand suntem pusi fata in fata cu inevitabilele probleme. Din acest motiv, este important sa-i invatam pe copii sa ramana optimisti si sa adopte o atitudine pozitiva. Asa vor trece mai usor peste provocari si obstacole.
Invata-l sa aiba incredere in abilitatile sale
Uneori copiii se pot simti intimdati in fata unor obstacole sau sa creada ca nu pot reusi de unii singuri. Ca parinti, trebuie sa le reamintim copiilor de abilitatile pe care le au si, daca este necesar, sa le explicam cum acestea ii pot ajuta sa treaca peste aceste obstacole.
Asculta-l si respecta-i parerile
Nu este de ajuns sa iti asculti copilul doar pentru a crea o legatura cu el. El trebuie ascultat si pentru a-l ajuta sa realizeze ca are propria voce si propriile opinii, care pot fi respectate chiar daca este doar un copil. Daca nu il asculti acasa, el va intelege ca este mai bine sa nu vorbeasca; daca nu ii acorzi dreptul la o parere, el va invata ca este mai bine sa si-o tina mereu pentru el. Astfel, ii va fi greu mai tarziu sa dea voce ideilor, parerilor si dorintelor sale, pentru ca va fi invatat inca din copilarie ca ele nu conteaza pentru nimen.
Incurajeaza-l sa isi exprime emotiile
In final, putem sa credem ca a fi curajos inseamna sa fii plin de siguranta si hotarare in anumite momente; dar curajul inseamna si sa iti accepti si sa iti exprimi emotiile, chiar daca asta inseamna sa plangi. Plansul nu este un semn de salbiciune, ci o forma de a te elibera de emotii puternice, dar intr-o lume in care lacrimile sunt interpretate ca rezultat al fricii sau al lasitatii, din pacate prea multi copii sunt invatati sa nu planga, ci sa isi infraneze emotiile, ceea nu poate fi altfel decat pagubos, pe termen lung.
Increderea in sine si curajul sunt doua abilitati pe care fiecare persoana ar trebui sa le dezvoltam inca din copilarie pentru ca fiecare fiu sau fiica sa fie capabili sa isi urmeze visurile, sa invete ca au un cuvant de spus, sa devina adulti care sa stie sa isi foloseasca inteligenta emotionala pentru a putea avea parte de o viata plina de fericire.
FOTO: Freepik.com