Iti lauzi sau iti incurajezi copiii? Care sunt diferentele dintre cele doua si ce influenta au asupra copiilor

| | Actualizat: 2022-04-07 08:11:00

Multe persoane confunda lauda cu incurajarea. Putini sunt cei care stiu cu adevarat care este diferenta dintre cele doua, dar si ce amprenta au aestea asupra dezvoltarii copiilor. Tocmai de aceea, astazi vom vorbi despre diferentele dintre cele doua precum si despre impactul pe care lauda si incurajarea le au auspra copiilor.

Ce este lauda si cum ii influenteaza pe copii?

Lauda inseamna a simti admiratie pentru cineva, subliniindu-i calitatile sau meritele. Atunci cand ne laudam copilul, facem o apreciere pozitiva (si subiectiva) cu privire la rezultatul final al comportamentului, conduitei sau actiunii sale.

Cea mai des folosita lauda este “foarte bine” pe care o folosesc parintii pentru a valida un anumit comportament sau rezultat al copilului (fie ca este despre un desen, o nota, o tema sau altceva). Alte fraze de lauda des folosite sunt: "Esti foarte inteligent", "Imi place ce ai facut", "Sunt atat de mandru de notele tale". 

Prin aceste tipuri de comentarii adultul aproba comportamentul copilului si emite o judecata favorabila din punctul sau de vedere. Cu alte cuvinte, lauda se concentreaza pe rezultatul final si il aproba din punctul de vedere al adultului.

Lauda in sine nu este rea. Laudarea succeselor ajuta la consolidarea comportamentelor pozitive. Problema apare atunci cand laudele sunt continue sau excesive, deoarece copilul poate ajunge sa devina dependent de ele si sa faca lucruri pentru a le "face pe plac celorlalti". In aceste cazuri copiii ajung sa se simta bine doar cand sunt aprobati de cei din jur. 

Pe termen lung, acest lucru poate duce la probleme de stima de sine, lipsa de incredere in sine, nesiguranta si dependenta, deoarece copilul nostru va avea mereu nevoie sa caute aprobarea si recunoasterea celorlalti.

Ce este incurajarea si cum ii influenteaza pe copii?

A incuraja inseamna a incuraja copilul sa depuna un efort pentru a obtine ceea ce isi doreste. Astfel, atunci cand ne incurajam copilul, il incurajam sa actioneze, sa gandeasca, sa exploreze, sa isi exprime propria opinie etc, fara a ne concentra asupra rezultatului final.

Un copil care este incurajat se simte capabil sa faca lucruri pentru el insusi, sa isi descopere propriile talente si sa se autoevalueze.

Atunci cand un copil se simte mandru, increzator si fericit de ceea ce face, nu-i pasa de ceea ce cred altii despre el si nu va actiona niciodata in cautarea aprobarii celor din jur. In plus, in acest proces, datorita incurajarii si sprijinului parintilor, copiii isi vor descoperi propriile puncte forte si virtuti, vor experimenta consecintele actiunilor lor, vor invata din greseli si vor intelege importanta si valoarea efortului si a autodepasirii.

Ii incurajam pe copiii nostri atunci cand ne interesam deschis de ceea ce fac si ii intrebam despre ce fac. Astfel, in loc sa le spunem "Foarte bine, ce desen frumos", putem sa le punem intrebari precum: ce culori au folosit, ce simbolizeaza ceea ce au pictat, cum au facut-o, ce ii inspira, ce simt cand vad rezultatul final.

In acest fel copiii sunt incurajati sa reflecteze, sa observe detalii pe care poate ca le-au trecut cu vederea initial, sa se autoevalueze si sa schimbe ceea ce ei (si nu altii) cred ca pot imbunatati.

De asemenea, le insuflam incurajare atunci cand, in loc sa ne concentram pe notele pe care le aduc acasa, ne concentram pe efortul pe care l-au depus in timpul cursului, pe cat de mult au studiat, pe modul in care au excelat, pe curajul pe care l-au pus in a aborda acea materie la care au probleme. 

Importanta gasirii unui echilibru

Desi incurajarile sunt importante si au rezultate benefice, lauda nu trebuie exclusa. Intotdeauna trebuie gasit un echilibru intre cele doua.

Bineinteles ca ne putem lauda copiii din cand in cand! De fapt, este bine sa le spunem cat de mandri suntem de ei si cat de mult ne place ceea ce fac. Pentru un copil, recunoasterea din partea parintilor sai este extrem de importanta, deoarece il face sa se simta iubit si acceptat.

FOTO: freepik.com

Citeste si despre