Manipularea copilului in cazul unei despartiri

| | Actualizat: 2023-12-16 23:47:24

Atunci cand o pereche se casatoreste, pentru ca decide sa petreaca toata viata impreuna, nu-si imagineaza ca, in viitor, relatia se va termina si fiecare va merge pe drumuri separate. Iar cand un copil apare in viata celor doi, cu atat mai putin se gandesc ca s-ar putea desparti. Dar se intampla de multe ori. 

O despartire este una dintre cele mai mari cauze de stres la om si este si mai grav atunci cand este si cel mic implicat.

El empatizeaza cu durerile parintilor si dezvoltarea lui emotionala poate avea de suferit. Atunci cand exista o ruptura in familie, ea determina dezvoltarea psihoevolutiva a micutului, iar daca exista si o manipulare a unui dintre parinte asupra copilului pentru a-l indeparta de acesta, poate avea consecinte catastrofale asupra personalitatii lor. Ii va deteriora conceptul de sine, stima de sine sau capacitatea de a avea relatii cu ceilati etc.

Sindromul de alienare parentala

Sindromul de alienare parentala este considerat abuz, deoarece este violenta impotriva celui mic. Acesta devine un adult vulnerabil, care repeta greseala de a-si indeparta copiii in diverse circumstante. Si poate avea probleme de dependenta.

Un copil are nevoie de cele doua figuri de referinta din viata sa, mama si tatal, pentru o dezvoltare normala, deoarece nu poate crea amintiri care nu exista. Cand apare o ruptura intre parinti, micutul nu este izolat de durere. El ajunge sa blameze una dintre parti si este ceva foarte toxic atunci cand parintii il manipuleaza pe cel mic. In acest caz, exista un conflict de loialitate foarte daunator si de aceea el se poate indeparta de unul dintre parinti in incercarea de a depasi durerea pe care o simte. Dar daca legatura se rupe, poate fi ireversibila.

Manipulare intentionata

In marea majoritate a cazurilor, manipularea este intentionata, deoarece parintii sufera emotional si pot chiar dezvolta o tulburare mentala. Este foarte posibil ca una dintre parti sa o perceapa pe celalta ca pe un pericol real si sa vrea sa-l protejeze pe cel mic. Dar situatiile pot fi diverse, cum ar fi atunci cand minorul locuieste cu parintele care a primit custodia si profita de asta pentru a-l instraina de celalt parinte. Sau cand acesta este adolescent, iar regulile stabilite de parintele care il are in grija nu sunt pe placul lui, iar celalt parinte ii ofera  mai multa libertate. Atunci are castig de cauza cel care ii face pe plac copilului.

Exista, de asemenea, false acuzatii ale unuia dintre parinti care pot provoca intreruperea regimului de vizitare, iar copilul pierde orice legatura cu mama sau tatal, lucru care poate fi o problema grava pentru dezvoltarea emotionala a lui. 

Atunci cand apar astfel de conflicte, este necesar ajutorul profesionistilor, care sunt mediatori, astfel incat sa fie cat mai putine conflicte si copilul sa fie intotdeauna protejat pentru a se evita daunele emotionale provocate de astfel de situatii. 

Citeste si despre