Parintii care stau impreuna de dragul copiilor le fac mai mult rau acestora

| | Actualizat: 2024-06-25 14:26:54

Indiferent cat de sanatoasa este relatia intr-un cuplu, aparitia certurilor, din cand in cand, este inevitabila. Iar cateva pareri contradictorii, ocazional, nu sunt de obicei mare lucru. Discutiile dintre adulti, tinute, in general, departe de ochii copiilor, si fara jigniri, le arata copiilor cum se pot rezolva dezacordurile intr-o maniera sanatoasa.

Dar un conflict mai serios are cu siguranta impact asupra copiilor. De fapt, studiile arata ca certurile parintilor afecteaza sanatatea mentala a copiilor in mai multe moduri. Altercatiile fizice, insultele si tacticile precum "nu mai vorbesc cu tine", sunt doar cateva din interactiunile toxice, care pot crea copilului daune emotionale pe termen lung.

De ce cearta parintilor este o problema

Exista cercetari care sugereaza ca un bebelus de 6 luni poate fi afectat negativ de certurile prea aspre dintre parinti. Dar nu doar copiii mici sunt afectati de certurile parintilor - alte studii arata ca adolescentii, cu varsta de pana la 19 ani, pot fi sensibili la conflictele care apar in casnicia parintilor lor.

Cercetatorii au aratat ca pana la urma, copiii de toate varstele, de la nou-nascuti aproape pana la cei care se apropie de maturitate, sunt afectati de modul in care parintii lor aleg sa-si rezolve diferentele.

Casniciile in care apar frecvent conflicte mari au impact asupra sanatatii mentale a copilului din mai multe motive, considera cercetatorii:

- Copiii sunt nesiguri emotional. Certurile le submineaza copiilor simtul sigurantei cu privire la stabilitatea familiei. Copiii expusi la foarte multe conflicte verbale isi pot face griji in legatura cu divortul parintilor sau se pot intreba cand va lua sfarsit tehnica parintelui de pastrarea a tacerii. Ba mai mult, poate fi dificil pentru copii sa aiba sentimentul de normalitate in familie, deoarece certurile pot fi imprevizibile.

- Poate fi afectata relatia parinte-copil. Situatiile conflictuale serioase sunt stresante si pentru parinti. Si un parinte stresat ar putea sa nu-si petreaca mult timp cu copiii. In plus, calitatea relatiei poate fi afectata, deoarece poate fi dificil pentru un parinte sa arate caldura si afectiune cand este suparat si nervos pe celalalt parinte.

- Certurile creeaza un mediu stresant. Certurile intense sau frecvente sunt stresante pentru copii. Stresul poate avea impact asupra bunastarii fizice si psihologice si poate afecta o dezvoltare normala si sanatoasa.

Efectele pe termen lung asupra sanatatii mentale

In 2012 a fost publicat in revista „Child Development” un studiu care analiza efectele conflictelor dintre parinti asupra copiilor, de la gradinita pana la clasa a saptea. Copiii din esantion au facut parte din 235 de familii din clasa de mijloc din S.U.A., cu un venit mediu anual intre 40.000 si 60.000 de dolari.

Cand copiii lor erau la gradinita, parintii au fost intrebati despre cat de des apar in casnicia lor situatii conflictuale. De asemenea, li s-a cerut sa vorbeasca despre un subiect dificil, cum ar fi banii, iar cercetatorii au urmarit cat de critici erau partenerii unii cu altii.

Sapte ani mai tarziu, cercetatorii au chestionat din nou aceleasi familiile. Atat copiii cat si parintii au fost intrebati despre certurile parintilor din timpul casniciilor si despre sanatatea emotionala si comportamentala a copiilor.

Copiii care aveau, in perioada in care erau de varsta prescolara, parinti care se certau frecvent si intr-un mod josnic, au avut mai multe sanse de a suferi de depresie, anxietate si probleme comportamentale pana la momentul in care au ajuns in clasa a saptea.

Acestea nu sunt singurele probleme cu care se vor confrunta copiii ai caror parinti se cearta des.

Iata concluziile pe care alte studii le-au descoperit atunci cand au examinat efectele pe care certurile parintilor le pot avea asupra copiilor:

- Scaderea performantei cognitive: un studiu publicat in 2013 in „Child Development” a constatat ca stresul asociat cu traiul intr-o casa in care conflictul are un nivel ridicat poate afecta performanta cognitiva a copilului. Cercetatorii au descoperit ca atunci cand parintii s-au certat des, copiii au avut mai multe dificultati in a-si regla atentia si emotiile. De asemenea a fost compromisa abilitatea lor de a rezolva rapid problemele si de a vedea rapid tiparele in informatiile noi.

- Cresterea problemelor legate de interrelationare: expunerea la certurile parintilor duce la cresterea sanselor ca si copiii sa-i trateze pe altii cu ostilitate. Este ceva obisnuit ca pustii sa inceapa sa rezolve disputele cu fratii lor prin aceleasi tactici pe care le-au vazut la parinti. Cand vor ajunge la maturitate se vor lupta sa mentina relatii sanatoase sau s-ar putea lupta sa identifice persoanele in care pot avea cu adevarat incredere in viata.

- Rate ridicate ale problemelor de comportament: conflictele dintre parinti au fost legate de cresterea agresivitatii, delincventei si a problemelor de conduita la copii. In plus, copiii sunt mai predispusi in a avea probleme sociale si dificultati sporite de adaptare la scoala.

- Risc crescut de tulburari de alimentatie: mai multe studii au asociat tulburarile de alimentatie, cum ar fi anorexia si bulimia la copii cu certurile frecvente ale parintilor.

- Rate ridicate ale abuzului de substante in randul adolescentilor: cercetatorii au descoperit ca traiul intr-o casa cu niveluri ridicate de conflict creste sansele adolescentului de a se apuca de fumat, de a consuma bauturi alcoolice si droguri, in comparatie cu o familie in care conflictele dintre parinti sunt moderate.

- Aparitia efectelor fizice: un copil ar putea avea chiar efecte fizice din cauza certurilor, cum ar fi probleme de somn, dureri de stomac sau dureri de cap.

- Riscul de a avea probleme la scoala: alte studii au constatat ca traiul intr-o familie cu mari conflicte creste sansele de a abandona liceul si de a lua note slabe.

- O viziune negativa asupra vietii: copiii care sunt crescuti in familii in care certurile sunt la ordinea zilei, au mai multe sanse de a avea opinii negative despre relatiilor lor de familie. De asemenea, este mai probabil sa se perceapa pe sine in mod negativ. Un studiu publicat in 2012 in „Journal of Youth and Adolescence” a constatat ca micutii expusi la certurile parintilor sunt mult mai susceptibili de a avea stima de sine scazuta.

Cand cearta devine o problema?

Nu conteaza ce varsta au copiii tai sau daca observi efectele neintelegerilor familiale, doar arunca o privire atenta la modul in care va certati. Doar pentru ca certurile nu se transforma in agresiuni fizice, nu inseamna ca nu sunt daunatoare copiilor tai.

Certurile distructive, care ar putea avea un impact negativ asupra copiilor, includ:

  • Jigniri;
  • Insulte;
  • Amenintari cu abandonul; cum ar fi amenintarea cu divortul sau cu parasirea caminului conjugal;
  • Orice forma de agresiune fizica (inclusiv aruncarea obiectelor sau lovirea obiectelor la manie);
  • Intoarcerea spatelui celuilalt si parasirea incaperii in timpul disputei;
  • Capitularea (cedarea in fata celuilalt parinte, atunci cand nu exista o solutie).

Deci, daca te-ai gandit ca nu este mare lucru sa te retragi din disputa si nu mai vorbesti cu partenerul 3 zile – sa stii ca este mare lucru pentru copiii tai. Copiii tai vad cum tratezi controversele si invata de la tine despre abilitatile de rezolvare a problemelor, de reglare a emotiilor si despre abilitatile de rezolvare a conflictelor.

De asemenea, este important sa te gandesti la mesajul pe care il transmiti copiilor tai despre relatiile de iubire. Daca tu si partenerul tau va tratati reciproc cu lipsa de respect, copiii vor creste, gandindu-se ca este in regula sa faca acelasi lucru - si probabil ca vor crede ca este in regula ca altii sa-i trateze prost.

Diminuarea efectelor conflictelor familiale

Uneori cearta scapa de sub control. Unul dintre parteneri spune ceva ce nu ar fi vrut sa spuna, un alt parinte nu-si da seama ca de cealalta parte a usii copiii asculta.

O cearta scurta sau doua nu inseamna ca ti-ai ranit iremediabil copiii. Cu toate acestea, s-ar putea sa vrei sa urmezi cativa pasi pentru a diminua efectele a ceea ce au vazut si au auzit.

De asemenea, daca cearta se amplifica si devine lipsita de respect, poti urma acesti pasi pentru a discuta situatia cu copiii tai:

- Discuta despre cearta. Desi nu trebuie sa intri in detalii in ceea ce priveste motivul pentru care tu si sotul tau ati fost in dezacord, organizeaza o intalnire de familie si spune ceva de genul: "Aseara tati si cu mine am avut o cearta care a scapat de sub control. Nu am fost de acord despre ceva important, dar a fost gresit sa ne certam asa."

- Asigura-i pe copii ca a fost doar o cearta si nu indica probleme mai mari. Asigura-i ca tu si partenerul inca va iubiti si ca nu veti divorta (presupunand, desigur, ca este o afirmatie adevarata).

- Incheie discutia facandu-i pe copii sa inteleaga ca sunteti in continuare o familie puternica. Explica-le ca certurile pot sa apara uneori si ca oamenii isi pot pierde cumpatul. Cu toate acestea, va iubiti, in ciuda certurilor voastre.

Daca banuiesti ca certurile cu sotul tau dauneaza bunastarii mentale a copilului, iti recomandam sa consulti un terapeut. Un psiholog poate determina daca unul dintre voi are nevoie de terapia individuala, pentru a invata anumite abilitati, cum ar fi gestionarea furiei sau reglarea emotiilor sau daca ar trebui sa participati la un program de consiliere a cuplurilor.

Le-ar fi mai bine copiilor, daca parintii s-ar desparti?

De obicei, copiii se simt cel mai bine in familiile cu doi parinti. Dar, este important ca parintii sa se inteleaga. Daca exista o multime de certuri, ar fi mai bine pentru copii ca parintii lor sa se desparta.

Multi parinti se intreaba daca este mai bine sa ramana impreuna de dragul copiilor sau sa divorteze. Este clar ca divortul poate avea un impact psihologic asupra copiilor.

In plus, copiii care cresc cu un singur parinte se confrunta adesea cu alte probleme, cum ar fi problemele economice, si s-ar putea sa nu se simta la fel de bine ca cei care cresc in familii cu doi parinti. Si, in mod clar, un nou mariaj si traiul intr-o familie mixta pot fi complicate si pentru copii.

Dar traiul intr-o casa in care certurile sunt la ordinea zilei, este probabil la fel de stresant - sau poate chiar mai stresant pentru copii - decat daca parintii lor ar divorta. Cand parintii pastreaza o relatie armonioasa in timpul si dupa divort, de obicei, copiii nu raman cu cicatrici emotionale de lunga durata.

Deci, daca ai o relatie defectuoasa cu partenerul, nu le faci niciun favor copiilor, ramanand impreuna, de dragul lor. Este important sa cauti ajutor pentru a reduce conflictul sau pentru a face schimbari in relatie, astfel incat copiii sa creasca fericiti si sanatosi.

  • FOTO: Freepik

Citeste si despre