Patru greseli de parenting care te vor lovi ca un bumerang

| | Actualizat: 2023-08-31 14:13:17

Sa cresti copii in ziua de azi pare mai greu ca niciodata. Desi "lectiile" despre parenting s-au inmultit, devine tot mai greu sa faci diferenta intre strategiile bune si cele care s-ar putea intoarce impotriva ta mai devreme sau mai tarziu.

Ai crede ca e suficient sa faci totul bazandu-te pe instinct si pe bunul tau simt. Si totusi exista lucruri care, desi par cele mai potrivite, in viitor se vor intoarce impotriva ta si, mai ales, impotriva copilului tau.

Ai crede ca a fi un parinte devotat, protector, care ii ofera copilului totul pe tava te face un parinte bun. Ei bine, pe moment da, insa pe termen lung unele strategii se pot dovedi gresite.

Strategii de parenting care se intorc impotriva ta

Vrei sa-i oferi copilului tot confortul. Ti se pare firesc sa o faci, dar nu te gandesti ca, in viitor, asta il va transforma intr-o persoana care se teme de lucruri noi si care nu are incredere in sine. Iesirea din zona de confort nu este ceva rau, ci este o modalitate prin care copilul invata sa se descurce. Gandeste-te la o perna moale pe care copilul ti-o cere mereu inainte de culcare. I-o aduci, invariabil, pentru ca vrei sa se simta confortabil. Ce invata copilul? Ca mama sau tata rezolva tot fara ca el sa miste un deget. Daca il trimiti sa isi ia singur perna favorita, sa iasa din zona de confort, va invata mai multe. La fel si daca il inveti, in timp, sa nu depinda de un obiect sau de o persoana, sa nu fie autosuficient ci sa invete sa isi faca singur viata usoara si sa accepte fara teama provocarile.

Promiti lucruri pe care apoi nu le faci. Ti se pare normal cand vrei sa obtii ceva de la copil, iar apoi crezi ca va uita sau ca va trece usor peste. Copiii cred ca o promisiune trebuie respectata. Daca ii promiti ca faci clatite dupa ce isi face curat in camera, iar apoi il duci cu vorba, copilul nu va mai avea incredere nici in tine, nici in el, nici in altii. Iar pe termen lung va evita angajamentele pe termen lung, pentru ca a invatat in copilarie ca angajamentele nu se respecta de fiecare data.

Copiii pun uneori prea multe intrebari, iar tu il indemni sa nu mai fie asa de curios. Ti se pare ca astfel castigi timp pretios, insa nu reusesti decat sa ii frangi aripile, sa il inveti ca cea mai buna strategie in viata este "crede si nu cerceta". Rezultatul? Un adolescent si un adult plictisit, fara gandire critica si fara vreun interes pentru dezvoltare personala si profesionala.

Ca parinte crezi ca stii mereu cum e mai bine si nu accepti parerile copiilor. Desigur ca in multe cazuri asa si este, insa nu inseamna ca nu trebuie sa lasi copilul sa se exprime. Chiar si o idee neinspirata ar trebui ascultata si, dupa caz, imbunatatita sau demontata cu argumente. In caz contrar, atentioneaza psihologii, copilul invata doar ca nu ar trebui sa spuna niciodata ce gandeste, ca nu are niciodata niciun cuvant de spus. Iar in viata de adult asta ii poate crea multe probleme.

FOTO: Pixabay

Citeste si despre