Tacerea ca pedeapsa: o forma de agresiune a copilului

| | Actualizat: 2023-03-04 13:34:47

Exista multe tehnici prin care ne putem educa copiii, dar niciuna dintre ele nu include tacerea ca forma de pedeapsa. De fapt, tacerea ca forma de pedeapsa este o forma de abuz asupra copilului.

Tacerea: o agresiune infantila cu multe consecinte

De multe ori, am auzit despre tratamentul tacut, desi nu suntem intotdeauna constienti de ceea ce implica aceasta actiune si de consecintele ei.

Tratamentul tacut se refera la o practica psihologica pasiv-agresiva. Aceasta consta in taierea oricarei comunicari cu victimele (in acest caz, cu copilul), creand astfel un mare sentiment de goliciune si neputinta. In plus, aceasta actiune este insotita de alte atitudini, cum ar fi raceala si distantarea. Daca aceasta atitudine este deja daunatoare pentru adulti, care au reusit sa se dezvolte ca oameni, ne putem imagina consecintele grave ale acestui comportament atunci cand victima este un copil.

Lipsa de stima de sine

Ori de cate ori neglijam un copil, provocam o scadere a stimei de sine a acestuia. Gandurile copiilor difera foarte mult de cele ale adultilor, asa ca este usor sa vedem ca copiii se simt "neajutorati" sau "nedemni" de dragostea parinteasca. Ca urmare, acesti copii ajung adolescenti si adulti cu dificultati serioase in luarea deciziilor si in relationarea cu ceilalti.

Distrugerea atasamentului securizat

Copiii, de la nastere, creeaza intotdeauna un atasament sigur cu parintii lor. Mai mult, daca ne uitam la societate, la varsta adulta, continuam cu acest atasament care ne aduce confort in cele mai complicate momente. Ne ofera siguranta si stim ca va exista intotdeauna cineva care ne va asculta, ne va sprijini si ne va intelege. Cu toate acestea, atunci cand situatiile de tacere se desfasoara cu copiii, acestia se simt nesiguri si neajutorati, ceea ce le afecteaza foarte mult dezvoltarea.

Sentimentele de vinovatie ale copiilor

Desi multi adulti pot crede contrariul, copiii au o tendinta puternica de a se invinovati pentru orice: indiferent de situatia din familie, este o tendinta infantila sa creada ca este vina lor si ca nu sunt iubiti. Atunci cand aplicam tacerea, se intampla exact acelasi lucru. Astfel, este usor de inteles ca un copil supus acestor practici va dezvolta in cele din urma o lipsa grava de incredere in sine si nu va crede niciodata ca merita ceva in viata.

Tacerea ca pedeapsa: o forma de agresiune a copilului
Există multe tehnici prin care ne putem educa copiii, dar niciuna dintre ele nu include tăcerea ca formă de pedeapsă. De fapt, tăcerea ca formă de pedeapsă este o formă de abuz asupra copilului.
Tăcerea: o agresiune infantilă cu multe consecințe
De multe ori, am auzit despre tratamentul tăcut, deși nu suntem întotdeauna conștienți de ceea ce implică această acțiune și de consecințele ei.
Tratamentul tăcut se referă la o practică psihologică pasiv-agresivă. Aceasta constă în tăierea oricărei comunicări cu victimele (în acest caz, cu copilul), creând astfel un mare sentiment de goliciune și neputință. În plus, această acțiune este însoțită de alte atitudini, cum ar fi răceala și distanțarea. Dacă această atitudine este deja dăunătoare pentru adulți, care au reușit să se dezvolte ca oameni, ne putem imagina consecințele grave ale acestui comportament atunci când victima este un copil.
Lipsa de stimă de sine
Ori de câte ori neglijăm un copil, provocăm o scădere a stimei de sine a acestuia. Gândurile copiilor diferă foarte mult de cele ale adulților, așa că este ușor să vedem că copiii se simt "neajutorați" sau "nedemni" de dragostea părintească. Ca urmare, acești copii ajung adolescenți și adulți cu dificultăți serioase în luarea deciziilor și în relaționarea cu ceilalți.
Distrugerea atașamentului securizat
Copiii, de la naștere, creează întotdeauna un atașament sigur cu părinții lor. Mai mult, dacă ne uităm la societate, la vârsta adultă, continuăm cu acest atașament care ne aduce confort în cele mai complicate momente. Ne oferă siguranță și știm că va exista întotdeauna cineva care ne va asculta, ne va sprijini și ne va înțelege. Cu toate acestea, atunci când situațiile de tăcere se desfășoară cu copiii, aceștia se simt nesiguri și neajutorați, ceea ce le afectează foarte mult dezvoltarea.
Sentimentele de vinovăție ale copiilor
Deși mulți adulți pot crede contrariul, copiii au o tendință puternică de a se învinovăți pentru orice: indiferent de situația din familie, este o tendință infantilă să creadă că este vina lor și că nu sunt iubiți. Atunci când aplicăm tăcerea, se întâmplă exact același lucru. Astfel, este ușor de înțeles că un copil supus acestor practici va dezvolta în cele din urmă o lipsă gravă de încredere în sine și nu va crede niciodată că merită ceva în viață.

Citeste si despre