11 lucruri pe care trebuie sa le inveti in copilarie pentru a deveni un adult fericit

| | Actualizat: 2020-07-24 09:26:40

Copiii aduna informatii din tot ce ii inconjoara. Creierul lor este precum un burete, iar copilaria este perioada in care se pun bazele imaginii de sine si ale limbajului. De aceea unele lectii sunt esentiale in primii ani de viata.

In copilarie se construieste fundatia care ii va ajuta sa isi insuseasca la maturitate abilitati mai complexe. Iata cateva lucruri pe care copiii trebuie sa le invete de la o varsta frageda pentru a putea deveni adulti fericiti:

1. O limba straina

Potrivit unui studiu, copiii care invata o limba straina se vor adapta mai usor la schimbari, vor avea o memorie mai buna si, de asemenea, o intelegere mai buna a limbajului in general. Ca sa nu mai spunem ca nu vor avea probleme in a comunica in alte parti ale lumii si vor avea mai multe optiuni in cariera.

Oamenii de stiinta de la Institutul de Cercetare Rotman din Canada au demonstrat ca invatarea unei limbi straine ajuta la prevenirea instalarii bolii Alzheimer la batranete.

2. Inotul

Practicarea oricarei activitai fizice ne permite sa ducem o viata mai sanatoasa. Si totusi inotul este mai special. Nu doar ca este o aptitudine care poate salva viata intr-o situatie extrema sau poate deschide usi spre experiente noi, dar ajuta la dezvoltarea membrelor si la imbunatatirea coodonarii. Inotul ajuta si creierul sa ramana sanatos pentru mai mult timp, spune un studiu publicat de Centrul National de Biotehnologie din Statele Unite.

3. A canta la un instrument muzical

A invata sa canti la un instrument muzical ajuta la imbunatatirea aptitudinilor auditive si la intarzierea deteriorarii naturale a creierului, care vine odata cu inaintarea in varsta, arata un studiu publicat de Journal of Neuroscience.

In momentul in care cantam la un instrument se activeaza mai multe sisteme ale creierului in acelasi timp: auditiv, motoriu si de perceptie. Ajuns la maturitate, copilul va avea o abilitate de comunicare mai buna si se va putea exprima creativ.

4. Dansul

Universitatea Karlstad din Suedia a facut un studiu care a concluzionat ca dansul imbunatateste performantele copiiilor hiperactivi. Le permite sa comunice si sa isi exprime emotiile prin miscarile corpului; miscarea pe muzica stimuleaza creativitatea, abilitatile sociale si motorii si dezvolta stima de sine. In acelasi timp, dansul ii va apropia de culturi diferite si ii va face sa fie mai deschisi si sa aiba mai multa incredere in propriul corp.

5. Reciclarea

Prin reciclare contribuim la bunastarea planetei, asigurand astfel o lume mai buna pentru generatiile viitoare, ceea ce inseamna un mare avantaj din start. Reciclarea este buna pentru copii, deoarece este demonstrat ca a avea materiale reutilizabile incurajeaza creativitatea si psihomotricitatea. Copiii vor invata ca nu au nevoie de tone de resurse pentru a-si pune in aplicare ideile.

Organizatia Ecoembes din Spania incurajeaza invatarea copiilor din scoli sa recicleze ajutand astfel la o mai buna intelegere a consumului si a grijii pentru mediu.

6. Curatenia

Ordinea si igiena sunt indispensabile in viata oricarei fiinte umane. In afara ratiunii practice, cum ar fi o viata sanatoasa, aceasta activitate ajuta la structurarea si organizarea proceselor mentale. In Japonia, curatenia in clasa si in scoala este parte din programa scolara.

7. Simtul orientarii

Incurajarea copilului sa isi dezvolte simtul directiei face bine creierului si il va ajuta sa se descurce mai bine in orice situatie, indiferent unde s-ar afla.

Potrivit unui studiu, creierul uman functioneaza ca un GPS intern. Intre neuroni se formeaza adevarate retele, care, in timp, ne alimenteaza simtul orientarii si ajuta creierul sa planifice trasee, imbunatatind astfel abilitatea de a lua decizii.

8. Gatitul

Gatind impreuna cu copilul, ii imbunatatim relatia cu mancarea. Daca il implicam in prepararea unui fel de mancare, va avea mai multa grija cand va manca si va fi mai putin inclinat spre o alimentatie nepotrivita si spre fast food.

A gati dupa o reteta il invata pe cel mic despre importanta urmaririi unor instructiuni; in plus, el va putea explora pe cont propriu fiecare ingredient. Aratati-i cum se comporta alimentele cand sunt gatite, explicati-i cum influenteaza condimentele gustul mancarii. O puteti face chiar si cand copilul pare prea mic pentru o astfel de experienta, atat timp cat luati masuri pentru prevenirea accidentelor in bucatarie si cat pastrati lucrurile simple, pe intelesul lui.

9. Folosirea banilor

Pe masura ce crestem, ne confruntam treptat si cu responsabilitatile financiare, iar daca nu suntem pregatiti, putem face greseli. Este important sa ne invatam copilul ca banii sunt o unealta, nu o rasplata si ca nu este de ajuns sa invatam sa economisim, ci si sa cheltuim calculat.

10. Exprimarea sentimentelor

Nu se poate sa fii fericit tot timpul. Unele situatii genereaza in noi emotii incomode pe care nu le putem evita. Copilul trebuie sa invete de la o varsta frageda cum sa isi recunoasca si sa accepte sentimentele si, foarte important, sa le comunice. Inteligenta emotionala ii va permite copilului sa ia decizii si sa reactioneze adecvat in situatii complexe.

11. Relaxarea

Copiilor din ziua de azi li se cere excelenta in orice ar face, insa parintii nu trebuie sa uite nicio clipa sa ii invete sa se si relaxeze. Copiii nostri nu mai invata despre importanta pauzelor si, obisnuiti la fel si noi, adultii, nu ii invatam sa gaseasca momente pentru joaca si eliberarea tensiunii. Descoperiti tehnici de relaxare pe care sa le puteti aplica in familie, petreceti timp de calitate impreuna si invatati sa reduceti nivelul de stres si de presiune. Invatati copiii ca viata poate fi si frumoasa!

Citeste si despre