Toti parintii isi doresc copii cooperanti si ascultatori, care sa inteleaga si sa respecte din prima ce le cerem. In realitate, majoritatea parintilor se lovesc in fiecare zi de tantrumurile copiilor, de lipsa de cooperare si de idei la care micutii nu vor sa renunte. Felul in care le cerem sa faca un anumit lucru si modul in care le comunicam dorintele noastre sunt esentiale pentru ca micutii sa asculte.
Aceeasi idee poate fi transmisa in moduri diferite, astfel incat copiii sa nu mai simta presiunea raportului de putere si sa aiba sentimentul ca le vorbim de la egal la egal si ca ii tratam cu empatie si respect. Iata cu ce sa inlocuiesti anumite replici pe care i le spui zilnic copilului si care poate nu functioneaza asa cum ti-ai dori!
In loc de: Nu mai plange!
Spune-i: Te rog sa-mi spui ce s-a intamplat si cum te pot ajuta!
Astfel, copiii inteleg ca suntem alaturi de ei si ca ne pasa de sentimentele lor. In acest fel, ii putem ajuta sa treaca mai usor peste un tantrum, validandu-le in acelasi timp emotiile.
In loc de: Du-te la culcare in clipa asta!
Spune-i: Este tarziu, vrei mai intai sa ma ajuti sa strangem jucariile sau sa te speli pe dinti?
Dandu-i variante din care sa aleaga, copilul va avea sentimentul ca el este in control si va fi mai cooperant decat daca ii impui sa faca un anumit lucru.
In loc de: Mergi la culcare pentru ca asa spun eu!
Spune-i: Daca nu mergi la culcare acum, maine vei fi obosit.
Copiii au nevoie de motive pentru a intelege ca trebuie sa faca un anumit lucru. Daca intelege care este consecinta unei anumite actiuni, el va deveni mai cooperant.
In loc de: Ma ocup eu!
Spune-i: Hai sa gasim impreuna o solutie!
Cei mici trebuie sa invete sa gestioneze si situatiile de criza. Este important sa ii implicam si sa le cerem parerea in astfel de momente, pentru a le dezvolta gandirea critica.
In loc de: Nu te mai purta asa, se uita lumea la noi!
Spune-i: Inteleg ca esti furios, ce pot face sa te ajut sa te calmezi?
Copiii nu au filtre sociale, iar atunci cand sunt coplesiti de emotii negative, pot avea o criza de furie in cel mai nepotrivit loc si moment. Atunci este important sa ii ajutam sa se calmeze, nu sa ii rusinam pentru comportamentul lor.
FOTO: Freepik