6 moduri in care strici viitorul copilului tau fara sa-ti dai seama

| | Actualizat: 2021-09-27 18:31:50

Nimeni nu este perfect ca parinte si toti ajungem sa facem la un moment dat in viata greseli. Important este sa invatam insa din propriile greseli si sa nu le mai repetam.

Adesea se intampla ca in momentul in care devenim parinti sa facem aceleasi greseli pe care parintii nostri le faceau cu noi, chiar daca la momentul respectiv spuneam ca noi nu ne vom purta niciodata asa cu micutii nostri.

Exista insa cateva greseli care ii fac copilului mai mult rau decat bine. Psihologul Mike Leary, specializat pe terapii de familie, dezvaluie care sunt cele mai frecvente greseli parentale pe care le fac parintii si care sunt efectele acestora asupra copiilor.

1. Esti hipercritic cu micutul

Din dorinta ca micutul tau sa fie cel mai bun in tot ceea ce face, dar multi parinti devin extrem de critici. Acest lucru nu este deloc benefic pentru dezvoltarea copilului care va ajunge un adult cu o toleranta mica fata de frustrare.

„Copiii crescuti astfel sunt condusi spre perfectiune, fie ca este vorba despre aspect, inteligenta, un sport sau orice altceva. Cand fac o greseala, ei nu au valoare ca fiinta umana si incep sa se enerveze atat de mult incat, in unele cazuri, vor recurge la auto-vatamare si poate duce pana la sinucidere.”, explica psihologul Mike Leary.

2. Il ameninti ca nu-l mai iubesti

Exista multi parinti care-si ameninta copiii cu lipsa de iubire pentru a le indrepta comportamentul. Psihologul avertizeaza ca un copil caruia i se spune acest lucru se simte respins si devine predispus la formarea unor comportamente daunatoare pentru el sau pentru cei din jur.

3. Lipsa de coerenta in actiunile tale

Cand ii spui copilului un lucru si apoi faci sau il lasi sa faca altceva, copilul se va simti debusolat si isi va pierde increderea in tine. Este important ca un parinte sa respecte propriile reguli si sa le aplice ori de cate ori este nevoie.

„Putine lucruri le pot dauna copiilor mai mult decat niste parinti inconsecventi. Daca uneori sunteti foarte stricti, dar alteori cedati sau pur si simplu nu vi se pare interesat de ceea ce fac copiii dvs., le va fi foarte greu sa stie ce asteptari aveti de la ei si cum sa actioneze”, explica psihologul.

4. Conduceti prin exemplu

Este important sa va amintiti zilnic ca acum exista un copil (sau mai multi) care iti urmeaza indeaproape pasii. Prin urmare incearca sa fii cea mai buna versiune a ta si sa-ti educi copilul prin propriul exemplu.

„Parintii care izbucnesc in furie, dau vina pe altii, spun minciuni sau se prefac ca sunt victime isi pregatesc in mod inconstient copiii sa faca acelasi lucru”, declara psihologul.

5. Ii faci toate poftele

Desigur, il iubesti mai mult decat orice si vrei sa fie mereu fericit, insa prin a-i indeplini toate poftele si cerintele stabilesti o relatie nesanatoasa cu acestia. Odata ce devin adulti, copiii crescut in acest fel se asteapta ca ceilalti sa aiba mereu grija de ei si sa se sacrifice pentru ei.

6. Ii compari cu alte persoane

Specialistii in dezvoltare persoanala si umana vorbesc adesea despre cat de nocive sunt comparatiile pentru un copil. Un copil trebuie sa fie comparat cu el insusi, nu cu altcineva (indiferent ca este vorba despre un frate sau o sora, un prieten sau un coleg).

Prin urmare nu ii spune niciodata copilului “Uite ce nota a luat colegul tau. Tu de ce nu poti?”, “Uite ce cuminte este varul tau, tu de ce nu esti la fel?”.

Sursa foto: pexels.com

Citeste si despre