Momentul in care trebuie sa duci copilul la somn poate deveni o adevarata batalie. Micutii sunt capabili sa spuna cele mai extravagante scuze pentru a nu se culca: "Vreau sa beau apa, trebuie sa fac pipi, mai stau inca cinci minute, in dulap exista un monstru ..."
In acel moment al zilei cand parintii sunt epuizati si au nevoie de o pauza, micutii par sa fie activi: ei plang, se dau jos din pat, inventeaza strategii pentru a evita momentul. De ce se intampla acest lucru?
Erori ale parintilor la culcatul copiilor
Cum putem face copiii sa doarma singuri? Unii folosesc acea metoda de a parasi camera si nu cedeaza, chiar daca micutul se pune pe plans. Dar sunt unii care nu pot aplica aceasta solutie.
7 erori ale parintilor cu cele 7 solutii
1. Nu exista rutina: rutinele sunt fundamentale in copilarie si in acest caz mult mai mult. Copiii ar trebui sa se culce la aceeasi ora si sa urmeze aceleasi reguli, indiferent daca citesc o poveste sau canta un cantec. Trebuie sa fie un ritual pe care copilul il doreste si de care se bucura.
2. Adormitul copiilor foarte tarziu: ei ar trebui sa se odihneasca intre 13 si 15 ore, in functie de varsta lor, in caz contrar vor fi obositi, iritati si vor face crize de isterie pentru lucruri minore.
3. Sa nu tii copilul in brate pentru a adormi: uneori ai tentatia de a adormi copilul in brate, acest lucru este mai usor, dar il impiedica sa-si formeze singur un model de somn. El se va obisnui sa adorama in bratele tale si nu va mai dori sa stea in patutul lui.
4. Trebuie sa dai dovada de fermitate: uneori lasi copilul sa paraseasca camera si sa adoarma in fata televizorului, impreuna cu tine. Faci tot ce este necesar ca sa adoarma si sa nu mai planga. Dar, el va profita de aceasta slabiciune si va sti ca in acest fel castiga batalia.
5. Tipatul si pierderea rabdarii: ce faci in cazul in care copilul se da jos de mai multe ori din pat? Uneori iti pierzi rabdarea si tipi la el. Cu toate acestea, psihologii recomanda sa-l convingi sa stea in pat in liniste, fara sa tipi. Si sa faci asta de cate ori este necesar, fara a-ti pierde calmul. Constanta este fundamentala.
6. Nu incerca sa intelegi de ce se intampla: uneori, copilul se teme de momentul in care trebuie sa doarma, deoarece are temerile sale: intunericul, monstrii ... Trebuie sa vorbesti cu el pentru a-l ajuta sa-si depaseasca temerile. Poti lasa o lumina mica, dar mai presus de toate, reaminteste-i ca esti in camera alaturata si nu i se va intampla nimic.
7. Copiilor trebuie sa le fie somn: micutul nu va dori sa se culce daca face ceva care il deranjeaza sau daca a dormit foarte mult in timpul zilei. Momentul somnului trebuie sa fie relaxant, cu casa linistita, fara zgomote mari.