7 obiceiuri proaste ale celor mici pentru care tu esti vinovata!

| | Actualizat: 2019-08-26 12:01:48

Copiii imita comportamentul celor din jurul lor. Daca cei mici petrec mult timp in preajma adultilor cu obiceiuri proaste, atunci cu siguranta ca le vor capata si ei.

Iar obiceiurile proaste din copilarie se transforma mai tarziu in viata in probleme grave.

Tinand cont de asta, este important ca parintii sa fie atenti la semnele de avertizare si sa intervina la timp pentru a corecta greselile de comportament ale copiilor pana nu e prea tarziu.

Cum se formeaza un obicei?

Obiceiurile se formeaza atunci cand repetam comportamentul in mod inconstient. Obiceiurile proaste la copiii mici pot fi determinate de o problema fizica sau psihologica. Obiceiurile pot da nastere unui comportament obsesiv, care ar trebui tratat de un medic sau psiholog.

Obiceiuri proaste la copii mici

Unele obiceiuri proaste la copiii mici pot avea un impact direct asupra sanatatii. Altele afecteaza relatiile si viata de familie. In ambele cazuri, este important sa corectam din timp obiceiurile negative, astfel incat acestea sa nu devina permanente.

1. Dieta nesanatoasa. Consumul de alimente tip fast food sau junk food reprezinta un obicei prost foarte frecvent in zilele noastre. Chiar exista copii care nu vor sa manance decat astfel de produse. Printre consecintele acestui obicei se numara obezitatea si hipertensiunea arteriala la varste foarte fragede.

Pentru a scapa copiii de acest obicei, pregateste-le meniuri care includ alimente variate si care arata bine in farfurie, asa incat preparatele sa devina atractive pentru copii. Daca exista un anumit aliment care nu le place, schimba-l cu altul din aceeasi grupa alimentara.

2. Mancatul in fata televizorului. Potrivit studiilor, consumul alimentelor in fata televizorului poate provoca crestere in greutate. Concentrat asupra emisiunii preferate, creierul copilului nu primeste mesajul ca este satul, ceea ce duce la supraalimentare. In plus, masa ar trebui sa fie o ocazie pentru ca familia sa se aseze impreuna si sa vorbeasca despre ziua lor.

3. Limbajul nepoliticos si ofensator. Dupa cum am spus, copiii imita ceea ce vad. Daca adultii sunt nepoliticosi unii cu altii sau folosesc un limbaj urat, copilul va adopta acest obicei, care este greu de corectat. De multe ori copiii nu vor vorbi urat de fata cu parintii lor, lucru care ii va face pe adulti sa creada ca cei mici nu si-au insusit un limbaj neadecvat. De aceea, cei mari trebuie sa ofere un bun exemplu.

4. Statul in fata calculatorului si al TV-ului. Tehnologia se poate transforma dintr-un hobby intr-o dependenta. De fapt, poate fi chiar daunatoare pentru sanatatea noastra. Multi copii nu vor sa se joace afara, intrucat sunt tinuti in casa de un computer sau de smartphone. Prea mult timp petrecut in fata ecranului duce la tulburari de somn si afecteaza dezvoltarea sociala a copiilor. De asemenea, petrecand prea mult timp online, copiii pot ramane in urma cu temele.

Tinand cont de toate acestea, e important ca cei mici sa nu petreaca mai mult de doua ore pe zi in fata televizorului sau in posesia jocurilor electronice. Dependenta de tehnologie poate masca o problema grava: multi copii care sufera de insecuritate sau anxietate vad tehnologia ca pe o evadare.

5. Suptul degetului sau scobitul in nas. Copiii mici isi sug uneori degetul mare in locul suzetei. Acesta este un obicei prost care apare de timpuriu, dar, in general, dispare singur. Daca persista, e bine sa consulti un specialist pentru a te asigura ca nu ii provoaca probleme copilului.

Degetul in nas este o alta practica neplacuta care trebuie corectata din timp, pentru a nu se transforma intr-un obicei.

6. Culcatul tarziu. Copiii mici au nevoie intre 11 si 13 ore de somn pe noapte. Daca nu se odihnesc suficient, vor fi iritabili, distrasi, obositi si letargici. Acest lucru poate duce la pierderi de memorie si o gandire lenta. Somnul insuficient poate crea dezechilibre hormonale. Stabilirea unei ore rezonabile de culcare si mentinerea unei rutine fara exceptii reprezinta cea mai buna modalitate de a schimba acest obicei. Asigura-te ca cei mici iau cina devreme si a-i ajuta sa adoarma, citindu-le o poveste.

7. Proasta igiena. Igiena este fundamentala pentru o sanatate buna si pentru o viata sociala normala. Multi copii sunt reticenti in a face baie sau nu vor mereu sa se spele pe dinti dupa masa. Aceasta rezistenta se poate transforma intr-un obicei prost. Asigura-te ca intreaga familie si-a capatat rutina spalatului frecvent pe maini, al dusului zilnic si spalarea cu regularitate a dintilor.

Citeste si despre