8 greseli de educatie pe care le poti repara prin metoda Montessori

| | Actualizat: 2019-07-16 12:51:49

Ca parinti, vrem sa le oferim copiilor cea mai buna educatie pentru ca ei sunt, in definitiv, oglinda noastra in societate.

Chiar si asa, cu cele mai bune intentii, facem deseori greseli. Din fericire, din greseli se invata si nu este tarziu sa schimbam erorile in ceva pozitiv.

Daca te numeri printre parintii care au facut greseli in felul in care si-au educat copiii, le poti repara printr-o simpla schimbare de atitudine. Cum se face asta? Potrivit scriitoarei L. R. Knost, autoare recunoscuta a unor carti despre educatie si metode de invatare, este suficient sa ne uitam la metodele scolii Maria Montessori, bazate pe metoda invatarii pozitive si pe educarea copiilor cu afectiune.

Ca parinti facem multe greseli tocmai pentru ca mergem pe varianta "clasica": educam prin autoritate si pedepse. Dar nu este tarziu niciodata sa schimbi metoda si sa te reeduci pe tine, ca adult, pentru a-i oferi o educatie mai buna copilului tau.

1. In loc sa manipulezi copilul, fii un exemplu pentru el. Avem obiceiul sa ne santajam emotional copiii crezand ca ii educam. Cum ii manipulam? Un exemplu concret: "daca nu iti strangi jucariile, ma supar pe tine". Sau, mai rau: "daca nu iti strangi jucariile, nu mergem in parc". Dar daca ii dai tu exemplu? Daca te-ai apuca sa strangi jucariile impreuna cu copilul pentru a-l invata cum sa o faca? Daca un copil te vede ca iti strangi lucrurile, va dori sa te imite si va intelege ca este bine sa faca la fel.

2. In loc sa intimidezi copilul, invita-l. Multi parinti fac exces de autoritate si ajung sa-si intimideze propriii copii. Tu crezi ca faci un lucru bun, dar copilul percepe asta ca pe un zid pe care il pui intre voi si pe care nu va indrazni sa incerce sa-l escaladeze.

Daca in loc sa-l intimidezi il vei invita sa faca ceva, construiesti o punte intre voi si il vei face sa aiba mai multa incredere si in el, si in tine. Increderea genereaza respect de sine si senzatia ca ai primit o recompensa. In mod normal, cine ofera incredere primeste incredere. Daca iti inviti copilul sa faca ceva sau chiar sa faceti ceva impreuna, in loc sa ii ordoni sa o faca, vei avea parte de reactii pozitive.

3. In loc sa-l faci sa se rusineze de ceva ce nu a facut bine, spune-i ce a facut bine. Nu este nimic mai rau pentru un copil sa fie umilit, facut de rusine. Cu atat mai mult cu cat asta vine de la unul dintre parinti, oamenii in care el are cea mai mare incredere si de la care asteapta sprijin neconditionat.

Este ca si cum ai pune dinamita la baza respectului sau de sine: ii distrugi si increderea in el insusi, si increderea in tine. Daca obisnuiesti sa il faci de ras, sa nu te miri mai tarziu cand nu iti va povesti nimic despre el si cand comunicarea dintre voi va merge din rau in mai rau. Cel mai bine este ca, in loc sa ii scoti mereu in evidenta ce face rau, sa ii dai incredere aratandu-i ca apreciezi lucrurile pe care le face bine.

Poti, de asemenea, sa ii explici ce a facut gresit comparand cu situatii in care a facut un lucru corect sau incercand sa-i arati cum ai fi facut tu lucrurile mai bine, insa fara superioritate sau cu ton de cearta, ci la modul pedagogic si incurajandu-l sa se corecteze.

4. In loc sa te infurii pe el, alinta-l. Chiar si atunci cand nu te asculta sau cand greseste, nu il certa, nu il lasa sa vada ca esti frustrat sau trist. Pastreaza-ti calmul si explica-i ce are de facut pentru a nu repeta greseala. Insufla-i acel sentiment ca, daca va persevera, va reusi.

5. In loc sa-l ameninti, invata-l. Este demonstrat ca tipetele si amenintarile nu aduc nimic bun, ci genereaza blocaje la copii. Daca ii spui ca nu va avea voie sa se joace daca nu face ce ii spui, gresesti. Ar fi mai bine sa formulezi lucrurile astfel incat sa inteleaga consecintele actiunilor sale. Nu-l ameninta inainte, dar spune-i ca, pentru ca nu si-a facut temele si a preferat sa se uite la televizor, acum tot trebuie sa le faca, asa ca nu va mai avea timp sa se si joace. Tonul face muzica.

6. In loc sa presupui, asculta-l. Deseori, ca parinti, facem greseala de a trage concluzii inainte de a auzi ce are copilul de spus. Ceea ce il face sa se simta neglijat. Inainte de a evalua ce a facut sau ce nu a facut, asteapta sa vezi ce are de spus.

7. In loc sa-l ranesti, ajuta-l. Inca mai sunt parinti care cred ca o corectie fizica la vremea ei este necesara. Dar si o palma poate fi mult prea cruda pentru copilul tau. Si cuvintele pot rani foarte tare, asa ca inainte de a-i spune vorbe grele, pe care le vei regreta, gandeste-te la ranile pe care i le provoci sufleteste. Sa ranesti un copil nu il ajuta sa invete ceva. Chiar si cand te infurii pe el, respira adanc si cauta sa spui ceva care sa-l ajute. De exemplu, in loc sa-i spui "esti prost" cand face o greseala, mai bine il intrebi de ce a facut-o si sa te oferi sa il ajuti sa corecteze.

8. In loc sa pedepsesti, educa. Desi se crede ca o pedeapsa il va ajuta sa invete sa nu mai greseasca, el va invata mai degraba sa minta pentru a scapa de ele. Educatia poate fi facuta si fara pedepse, daca il responsabilizezi, daca il inveti sa respecte o serie de reguli, daca il inveti lucruri prin puterea exemplului.

Copilul trebuie sa inteleaga de mic ca este independent, autonom si capabil sa obtina lucruri prin forte proprii. Da-i sarcini potrivite pentru varsta lui pentru a-l ajuta sa se simta implicat si apreciat, sa simta ca ai incredere in el. Educa-l cu dragoste si intelegere, da-i libertatea de a avea propriul ritm de invatare si cultiva-i abilitatile individuale.

Citeste si despre