"Butonul de imbratisari", metoda inventata de o mamica impotriva anxietatii de separare

| | Actualizat: 2019-10-05 15:27:00

Cand copilul se separa pentru prima oara de mama sa este absolut normal sa fie tristi si sa o vrea inapoi. In apropierea mamei copiii se simt cel mai in siguranta cand sunt mici, iar cand sunt mici isi manifesta supararea prin plans, pentru ca mai apoi sa invete sa o exprime in cuvinte.

Cand copilul iti spune "mami, azi mi-a fost foarte dor de tine", indiferent ce varsta are, ti se rupe si ti se topeste sufletul in acelasi timp, iar daca mai si plange cand spune asta...

O mamica a avut o idee geniala pentru a-si ajuta fiul sa gestioneze mai bine anxietatea de separare in prima sa zi de scoala si trucul ei ar putea fi preluat de oricine, la nevoie. A numit metoda "butonul de imbratisari" si este o forma de a se conecta unul cu altul, chiar daca nu sunt impreuna.

Ce este anxietatea de separare

Anxietatea de separare incepe sa se manifeste la bebelusi pe la varsta de 7 sau 8 luni, atunci cand cei mici refuza sa mai stea in brate la cineva, in afara de mama sau tata si sufera enorm atunci cand acestia nu sunt langa ei.

Este o etapa normala in dezvoltarea copilului si este un sentiment nascut din dragoste. Copilul isi da seama ca alaturi de parinti este in siguranta si nu vrea sa stea departe de ei. Totusi, el este inca incapabil sa inteleaga ca daca pleci din camera te vei intoarce si in secunda in care dispari din campul lui vizual incepe sa planga.

Bebelusul are nevoie sa fie langa tine pentru ca, daca nu te vede, nu te aude, nu te simte, el nu stie ca existi.

Pe masura ce creste, legatura dintre copil si parinti este tot mai puternica, in special cu mama in primii ani de viata. Inceperea gradinitei, spre exemplu, este un hop greu pentru cei mici, tocmai pentru ca dintr-o data nu mai stau cu parintii o buna parte din zi. Asa ca ideea cu care a venit Louise Mallett, o englezoaica al carei fiu are 4 ani, este pur si simplu geniala. Ea a gasit o metoda de a crea o conexiune speciala cu fiul ei in timpul in care sunt separati si a impartasit totul pe Facebook, pentru ca metoda sa ajunga la cat mai multi parinti.

Povestea "butonului de imbratisari"

"Fiul meu cel mic a mers pentru prima oara la gradinita pentru o zi intreaga, dupa cateva zile de adaptare. Era putin emotionat azi dimineata, asa ca am discutat putin si ne-a venit ideea sa ne desenam fiecare cate o inima, care, atunci cand o apasam, ii trimite celuilalt o imbratisare. (A spus ca a plans pentru ca i-a fost dor de mine atunci cand a ramas pana la pranz la gradinita). A functionat grozav!

I-am desenat o inima pe fiecare mana si inca una de raspuns pe braz, in caz ca celelalte se vor sterge. A mers "incarcat" catre gradinita, iar cand l-am luat l-am intrebat daca a primit imbratisarile de la mine. A raspuns, fericit, ca da! A mai spus ca l-a apasat un timp indelungat, dar ca nu a plans. Iar atunci i-am raspuns "Aaaa, asta inseamna ca a fost strangerea aceea puternica pe care am simtit-o. Ai primit-o inapoi pe a mea?" Si a raspuns ca da", a scris Louise pe reţeaua de socializare.

Prin urmare, cu multa dragoste si intelegere, anxietatea de separare poate fi usor invinsa. E mult mai bine decat sa il certi sau sa il ameninti pe cel mic, care sufera deja foarte tare pentru ca se simte parasit. In acele momente el are nevoie sa se simta iubit si sprijinit, nu sa ii spui ca nu e frumos sa planga sau ca e urat cand plange. Nici tu, ca parinte, nu trebuie sa te gandesti ca ai facut ceva gresit din moment ce este atat de dependent de tine. Anxietatea de separare nu apare pentru ca l-ai alaptat prea mlt sau pentru ca ai dormit cu el in pat sau in aceeasi camere, ori pentru ca nu l-ai lasat niciodata sa planga pana se linisteste singur sau pentru ca l-ai tinut prea mult in brate. Anxietatea este un soi de semnal de alarma care i se declanseaza celui mic atunci cand cele mai dragi fiinte pentru el dispar din campul sau vizual. La cei mici este vorba despre un instinct si o dovada a unei legaturi sanatoase cu parintii.

Citeste si despre