Ne place sa le facem cadouri copiilor si opinia generala este ca acestea ii vor face sa se simta iubiti. Dar excesul de cadouri este, oare, o dovada de dragoste mai mare sau o metoda de a nu te mai simti vinovat pentru lucrurile pe care nu li le putem oferi?
Craciunul, zilele de nastere, onomasticile, terminarea scolii, a gradinitei parca nu ar exista daca nu ingropam copiii in cadouri. Mai mult, multi parinti au inceput sa recompenseze cu cadouri notele mari de la scoala sau momentele in care copiii se comporta exemplar in anumite situatii. Si totul pentru ce?
Pentru ca traim intr-o lume in care trebuie sa compensam cumva timpul pe care nu apucam sa-l petrecem cu copiii sau in care ne folosim de jucarii si de gadgeturi pentru a le castiga afectiunea sau pentru a-i convinge sa se poarte mai frumos. Practic, cadourile au devenit un fel de mita si, in timp ce ne spunem ca le oferim cu toata dragostea, cel mai probabil le oferim cu un sentiment de vina pe care speram ca, astfel sa-l diminuam.
Cadourile in exces duc la ceea ce se numeste "sindromul copilului rasfatat" pentru ca se pune accent pe cantitatea bunurilor materiale, nu pe calitatea relatiei dintre parinti si copil. Cadourile in exces sunt calea catre un mediu nociv, in care copilul se invata sa primeasca din toate partile, fara sa depuna vreun efort, de fiecare data cand va face baie, cand a mancat tot din farfurie etc. Pretentiile lui vor fi mereu mai mari si va incepe sa te manipuleze, asa ca daca nu vrei sa intrati intr-un cerc vicios din care va fi destul de greu sa iesiti, e bine sa tii cont de urmatoarele recomandari:
Ofera lucruri fara vreun motiv special. Copilul trebuie sa stie ca un cadou vine din dragoste, nu sa invete ca sarbatorile sunt importante doar de dragul cadourilor. Intreaba-l ce e cel mai important pentru el la o anumita sarbatoare. Daca raspunsul este "cadourile", e clar ca trebuie sa schimbi "regulile".
Evita sa-i oferi lucruri de care se va plictisi sau care "expira". In caz contrar vei alimenta materialismul si consumerismul, pentru ca mereu va aparea o jucarie mai performanta, un gadget mai "destept" pe care el il va dori doar pentru ca il au si altii. Cadourile nu trebuie sa il ajute sa intre in competitie cu altii sau ca sa fie si el "ca altii".
Pune accent pe cadouri care ii stimuleaza creativitatea. Ofera-i creioane colorate sau obiecte pentru pictat, instrumente muzicale, decupaje, machete, puzzle-uri, lucruri care sa il stimuleze si sa il provoace sa fie creativ si atent la detalii. Evita jocurile video si in general orice are legatura cu tehnologia.
Nu-i darui animale vii decat daca ati luat decizia in familie si decat atunci cand copilul este suficient de mare sau suficient de responsabil pentru a se ocupa de el. Animalele nu sunt jucarii sau premii, ci fiinte care au nevoie de grija noastra si care depind de noi.
Incurajeaza-l sa aprecieze cadourile handmade. O felicitare, un pulover tricotat si, in general, orice obiect facut de cineva va avea mereu o valoare mai mare decat un obiect cumparat.
Fa-i cadouri de care sa va bucurati impreuna. Jocurile pentru grupuri pot fi mult mai distractive decat cele individuale; incurajeaza socializarea si progresul si unesc familia.
Pune-te de acord cu restul familiei in privinta "politicii" cadourilor. Degeaba sunteti atenti voi, parintii, la ce si cand ii oferiti copilului, daca bunicii, unchii sau matusile vor exagera la acest capitol.
Nu uita ca darul cel mai de pret pe care il poti oferi copilului tau este timpul tau pentru ca nimic nu este mai frumos pentru el decat sa simta atentia si dragostea ta si sa va jucati impreuna.