Care sunt lectiile pe care toti parintii de copii autistici le invata, in cele din urma  

| | Actualizat: 2024-09-24 11:31:27

Parintii copiilor diagnosticati cu autism pot experimenta niveluri mai ridicate de stres, probleme psihiatrice si o sanatate mai precara decat parintii copiilor neurotipici. Astfel, de fiecare data cand este publicat un nou studiu care indica faptul ca rata de prevalenta a autismului a crescut din nou, acest lucru implica, de asemenea, ca exista din ce in ce mai multi parinti care se lupta cu identitatea de a fi un parinte cu nevoi speciale, sot, sotie, angajat, membru al familiei, prieten etc. Cu alte cuvinte, nimic altceva in viata nu se opreste pentru ca copilul lor are un diagnostic de autism. In orice caz, viata cere mai mult atunci cand vine vorba de parenting. Stres, iritabilitate, tristete, anxietate, depresie? Da, treci prin toate acestea. 

Iata sase lectii pe care fiecare parinte al unui copil autist le invata:

1. Devii un expert in autism, o zi la un moment dat

Nu ai nevoie de o diploma universitara sau de cineva cu o diploma universitara in psihologie sau analiza comportamentala pentru a iti spune despre autismul copilului tau. Initial, este placut sa auzi informatii si resurse, dar tu traiesti cu autismul in fiecare zi. Autismul face parte din familia ta la fel ca si copilul tau. Nimeni altcineva nu poate spune ce este sau nu este autismul la copilul tau si nici ce poate sau nu poate face copilul tau ca urmare a autismului. Ceea ce ai tu este mai mult decat multi studenti si experti in domeniu vor putea dobandi in timpul vietii lor. Ai experienta obtinerii unui doctorat onorific in autism cu copilul tau in calitate de profesor, director de departament si decan.

2. Copilul este partial autist si partial tot ceea ce l-ai crescut sa fie

Devine usor sa adopti mentalitatea ca ti-ai pierdut copilul din cauza autismului. Si mai usor este sa adopti convingerea ca trebuie sa gasesti un „leac” pentru a-ti recupera cumva copilul de autism, ca si cum ar fi fost diagnosticat cu gripa. Copilul tau este in continuare copilul tau. Iar autismul lor este doar o parte din ceea ce sunt ei si niciodata totalitatea. Daca tot ceea ce vezi este autismul si un copil autist, asta spune mai multe despre locul in care te afli din punct de vedere emotional si mental decat despre locul in care se afla el. Si asta este normal, initial. Copiii cu autism sunt capabili de orice vrei sa devina. Adaptarea la asteptarile si calendarul tau este, de obicei, cea mai semnificativa adaptare.

3. Autismul nu te defineste

Asa cum autismul nu-ti defineste copilul, nu ar trebui sa te defineasca nici pe tine si abilitatile tale parentale. Sigur, viata este solicitanta si non-stop. Dar asta este valabil pentru parintii oricarui copil. Vei invata sa devii mai bine concentrat in multe feluri. Sau, mai simplu spus, vei invata cum sa faci din lucrul principal lucrul principal. Doar pentru ca esti un parinte autist nu inseamna ca trebuie sa te numesti asa. Este la fel ca si cum te-ai identifica ca un parinte de „copil tipic”. Nimeni nu face asta! Dar este ok sa abordezi acest lucru atunci cand este necesar.

4. Ai permisiunea de a te bucura de viata dupa un set separat de reguli

Este usor sa devii trist atunci cand compari viata ta si a copilului tau cu a altora. Incepi sa te simti mai prejos sau ca si cum viata este nedreapta pentru ca nu ai ocazia sa traiesti viata ca altii. O parte buna a autismului este ca nu trebuie sa se conformeze standardelor societatii. Asta inseamna ca viata ta ca parinte nu trebuie sa se conformeze intotdeauna. Poti refuza picnicul de familie al companiei cu colegii de munca pe care abia ii placi, pentru ca poti petrece mai bine acel timp. Din punct de vedere profesional, social (adica prieteni, familie, sot/sotie, intalniri), medical, spiritual, politic sau financiar, poti trai in afara „normalului” si iti poti crea un sentiment de normalitate.

5. Nu ai facut nimic gresit

Exista intotdeauna un indiciu ca ai fi putut face ceva diferit. De exemplu, ti-ai vaccinat copilul, ai avut expunere la pesticide, ai avut copii prea tarziu, nu i-ai citit copilului suficient, nu i-ai facut suficient timp pe burtica sau i-ai transmis-o genetic. Aceasta lista ar putea continua la nesfarsit. Nu ai gresit cu nimic, nu esti un parinte rau si ai multa dragoste de daruit.

6. Tu esti cel ales

Niciun copil nu se naste pentru un parinte ca o sursa de pedeapsa. Exista o zicala care spune: „Copiii sunt un dar de la Dumnezeu”. Dintr-un motiv divin, El te-a ales sa fii avocatul, ingrijitorul si protectorul mintii, corpului si spiritului acestui copil aici pe Pamant. Acest copil ar fi putut fi nascut de oricine altcineva, dar ceva unic la tine face ca rolul de parinte al acestui copil, proiectat de El intr-un mod si mai unic, sa fie misiunea ta speciala in viata. 

https://www.yourtango.com/family/lessons-parents-autistic-child-learns

Sursa foto: freepik

Citeste si despre