Ce este disciplina pozitiva si cum o folosesti pentru a impune reguli

| | Actualizat: 2022-11-21 09:01:27

Parintii au de a face cu numeroase provocari in ceea ce priveste cresterea si educatia copiilor. In unele momente, pare ca nimic nu functioneaza, iar cei mici nu coopereaza indiferent ce le-am spune sau ce am face. In astfel de momente, disciplina pozitiva poate fi cheia pentru a creste un copil cooperant, respectuos, care stie sa accepte un refuz si care sa aiba abilitati sociale dezvoltate.

Disciplina pozitiva se bazeaza pe respectul fata de copii, pe validarea sentimentelor si nevoilor lor si pe respectarea autonomiei lor. Sunt cativa teoreticieni care au stabilit principiile acestui tip de educatie. Disciplina pozitiva isi propune sa educe prin valori, astfel incat copiii sa poata lua decizii singuri, sa nu fie influentati de parintii lor atunci cand aleg ce este corect si ce nu.

Acest tip de educatie promoveaza autocontrolul, reglementarea, stima de sine a copilului si autonomia. Se bazeaza pe abilitatile copiilor de a invata si de a trage concluzii din orice situatie. Nu este nicidecum sinonima cu libertatea absoluta si lipsa regulilor, insa se opune stilului parental autoritar. Copiii trebuie sa faca anumite lucruri nu de frica sau de rusine, ci pentru ca stiu ca asa este bine.

Cum ii spui unui copil „nu”, folosind disciplina pozitiva

Pentru a stabili o regula, parintii trebuie sa fie fermi, consecventi si sa actioneze la timp. Regula se va aplica de fiecare data si nu vor exista exceptii, pentru ca micutul poate fi derutat. In cazul lucrurilor care nu sunt negociabile, parintii nu trebuie sa cedeze.

Apoi, nu uitati ca regulile trebuie sa fie adaptate varstei copilului, iar asteptarile sa fie realiste. Intr-un fel va fi educat un copil de 3 ani si altfel unul de 6 ani, de exemplu.

Cea mai importanta regula a disciplinei pozitive este ca se concentreaza pe intarirea comportamentelor pozitive si nu pe critica. De exemplu, in loc sa il criticam pe copil pentru ca nu si-a strans jucariile sau nu si-a facut curat in camera, ii putem spune cat de mandri suntem de el atunci cand face aceste lucruri.

Una dintre provocarile acestui tip de educatie il reprezinta tantrumurile

Copiii isi dezvolta personalitatea constant, iar refuzurile noastre si regulile pe care incercam sa le impunem nu sunt deloc pe placul lor. Atunci cand fac crize de furie, nu trebuie sa le luam personal, ci trebuie sa intelegem ca asa isi manifesta ei emotiile. Solutia nu este sa cedam insistentelor si sa renuntam la regula, ci sa ne pastram fermitatea, ramanand in acelasi timp calmi si rabdatori.

FOTO: Freepik

Citeste si despre