Ce este masa pacii Montessori si de ce este util sa existe in fiecare casa unde sunt copii

| | Actualizat: 2023-10-17 20:06:01

Despre beneficiile metodelor de educatie sugerate de Maria Montessori s-a discutat intens, iar in prezent acestea stau la baza multor scoli si gradinite din lume. Principiile acestui tip de educatie pot fi aplicate foarte usor si de catre parinti, acasa, fie pentru a-i invata pe copii sa gestioneze anumite situatii, fie la joaca.

Rezolvarea conflictelor poate fi ceva ce le da mari batai de cap parintilor, mai ales in familiile in care exista mai mult de un copil. Fratii pot ajunge foarte usor la conflicte, de aceea este important sa ii invatam sa le gestioneze. In acest sens, Maria Montessori a propus existenta a ceva ce poate fi numit masa pacii. Este util ca in fiecare casa sa existe o astfel de masuta, in jurul careia sa ne adunam atunci cand situatiile devin tensionate.

Masa pacii ar trebui sa fie un loc unde copiii sa se calmeze si sa poata vorbi despre conflict, un spatiu care sa le dea siguranta sa isi exprime emotiile. Poate fi util atat acasa, intre frati, cat si la scoala sau la gradinita, unde pot aparea conflicte intre colegi. In jurul acestei mese, copiii ar trebui sa se simta in largul lor si sa le fie incurajata independenta si autonomia.

Masuta trebuie sa aiba doua scaune de aceeasi dimensiune si un obiect care sa simbolizeze pacea. Acesta poate fi ales impreuna cu copilul sau copiii. Mai este nevoie de un clopotel sau un obiect care face zgomot. Acest spatiu ar trebui sa incurajeze la dialog, inainte sa se ajunga la violenta intre copii. Cand acestia  sunt foarte mici si nu stiu sa isi regleze emotiile, parintii sau adultii care ii ingrijesc ar trebui sa fie mediatori ai conflictelor. Iata care sunt pasii esentiali atunci cand folosesti masa pacii Montessori!

1. Invata-i pe copii sa faca exercitii de respiratie, pentru a se calma. Apoi, ambii copii trebuie sa puna o mana pe piept si una pe obiectul care simbolizeaza pacea. Dupa aceea, ii intrebam pe rand pe copii ce simt in urma conflictului si ii incurajam sa isi exprime emotiile si trairile. Copiii trebuie sa vorbeasca pe rand si sa respecte cand este randul celuilalt.

2. Incurajeaza-i sa caute solutii. Dupa ce copiii si-au spus pledoaria, intreaba-i ce solutii cred ei ca exista pentru aceasta situatie. Nu le da tu solutia, ci incurajeaza-le gandirea critica pentru a rezolva conflictul. Daca nu ajung la o solutie favorabila, sugereaza-le tu una.

3. Sarbatoreste impacarea. Cand ajungeti la o intelegere, copiii trebuie sa sune din clopotel, in semn ca altercatia a luat sfarsit. Dupa ce fac acest lucru si se impaca, ar fi ideal ca micutii sa isi dea mana sau sa se imbratiseze, in semn de impacare.

FOTO: Freepik

Citeste si despre