Ce trebuie sa faci daca iti doresti ca micutul tau sa fie bilingv

| | Actualizat: 2021-06-03 10:11:41

Tot mai multi parinti isi doresc ca micutii lor sa fie bilingvi. Acest lucru este influentat de mai multi factori: fie parintii vorbesc limbi diferite, fie locuiesc intr-o alta tara sau planuiesc sa se mute in viitor intr-o alta tara, fie, pur si simplu, isi doresc ca micutul lor sa vorbeasca doua limbi simultan.

Insa, pentru ca un copil sa fie cu adevarat bilingv, trebuie sa se urmeze anumite criterii. In caz contrar copilul va ajunge sa confunde cele doua limbi si sa nu vorbeasca niciuna corect.

De regula, este indicat sa invatam copilul sa fie bilingv inca din momentul in care incepe sa vorbeasca. Asta, deoarece cu cat sunt mai mici, cu atat sunt mai receptivi si invata mai rapid cuvintele.

Daca parintii vorbesc limbi diferite, va fi mai simplu pentru copil sa invete ambele limbi. In schimb, daca parintii vorbesc aceeasi limba, acestia trebuie sa depuna eforturi consistente pentru ca micutul sa devina bilingv.

Cu toate acestea, scolile bilingve, calatoriile in strainatate, contactul cu alti copii de alte nationalitati si filmele pentru copii in versiunea originala ii ajuta sa asimileze mai usor o limba straina.

Trucuri la care pot apela parintii pentru un copil bilingv

1. Cantecele ii ajuta pe copii sa fie bilingvi

Prin cantece si chiar poezii, copiii invata nu numai cuvinte noi, ci si muzicalitatea si ritmul limbajelor. Cantecele sunt un bun instrument general de invatare a limbilor straine. 

2. Limba materna a parintilor faciliteaza invatarea a doua limbi simultan

Daca mama si tatal vorbesc limbi diferite, fiecare trebuie sa se adreseze copilului in limba lui materna. In acest fel copilul va invata simultan ambele limbi, inca de la primele cuvinte.

3. Rabdarea este cheia succesului

Parintii trebuie sa aiba rabdare si sa nu-i impuna copilului sa vorbeasca ambele limbi simultan. Unii dintre acestia, desi cunosc ambele limbi, vor prefera sa vorbeasca doar una dintre ele. De cele mai multe ori o vor alege pe cea pe care o folosesc si la gradinita sau la scoala, dar si in comunicarea cu prietenii.

Daca vrei ca micutul tau sa vorbeasca simultan doua limbi, este important sa vorbesti cu el mai mult, in limba pe care nu o vorbeste, insa nu trebuie sa folosesti acest lucru ca pedeapsa ori sa ii impui copilului un anumit limbaj. Chiar daca tu, de exemplu, vorbesti cu micutul in engleza insa acesta iti raspunde in romana, nu trebuie sa il certi. Este clar ca intelege ce ii spui, dar prefera sa-ti rapsunda in alta limba. Continua sa vorbesti cu el in engleza si explica-i cuvintele pe care nu le intelege.

Copiii care invata doua limbi simultan, incep sa vorbeasca mai tarziu

In general copiii care provin din parinti bilingvi pot incepe sa vorbeasca putin mai tarziu decat restul. De asemenea, vor incecpe sa se exprime corect mai tarziu decat media. Asta deoarece, la inceput vor asocia cuvinte din ambele limbi si vor amesteca adesea cuvintele intre ele.

Corectiile excesive fac dificila invatarea altei limbi

O greseala pe care multi parinti o fac in momentul in care-si invata copilul sa vorbeasca doua limbi simultan, sunt corectiile excesive. Prin urmare, cand copilul vorbeste incorect, este mai important sa-i punem intrebari si nu sa-i spunem ca a gresit. Prin a scoate in evidenta greselile pe care le face, nu vei obtine decat reticenta acestuia in a mai comunica. In schimb, prin a-i pune intrebari copilul va deveni curios si va invata mai usor.

Sursa foto: pexels.com

Citeste si despre