Cele 5 REGULI Harvard pentru a fi un parinte model

| | Actualizat: 2020-01-16 16:42:09

Societatea se schimba. Si copiii desigur, dar si felul de a-i educa. Inainte, parintii nostri ne dadeau mai multa libertate. Dar aveau limite clare. 

Astazi copiii traiesc supraprotejati. Parintii ii apara de "suferinte" si riscuri. Le indica o mie de activitati, astfel incat sa se distreze si le aplica mai putine reguli si pedepse. Este evident ca cei  mici nu sunt la fel. Si psihologii avertizeaza: daca pierzi din vedere 5 reguli de baza pentru eductie, micutul tau va avea probleme grave. 

Cele 5 reguli de baza conform specialistilor de la Harvard pentru a fi parinte model

Psihologii de la prestigioasa Universitate Harvard pledeaza pentru intoarcerea la trecut, in anumite aspecte. Fata de noua era digitala, ei vorbesc de o serie de reguli de baza pe care niciun parinte nu trebuie sa le uite.

1. Petrece mai mult timp cu copilul 

Parintii de astazi sunt foarte stresati. Majoritatea sunt parinti "multitasking." Prin urmare, cel mai usor este sa ajungi acasa si sa lasi copilul sa se distreze cu jocuri video. Este singura modalitate de a te odihni. Mare greseala! Pentru ca timpul pierdut nu se recupereaza niciodata. Copilul care traieste cu sentimentul de "parinte absent" ajunge sa aiba deficiente emotionale si afective foarte grave.

2. Vorbeste mai mult cu copilul 

Vorbeste, vorbeste ... intreaba-l in fiecare zi. Nu numai "ce ai facut la scoala?" Cu siguranta, aceasta intrebare se incheie cu un "bine," ceea ce inseamna sfarsitul conversatiei. Fii interesat sa-i cunosti prietenii si intreaba-l: "Azi s-a intamplat ceva distractiv in clasa?", "Haide, spune-mi ce jocuri ati jucat in pauza." Aminteste-ti ca la scoala se comporta diferit. Chiar nu il vei cunoaste mai bine pana nu ii vei descoperi toate fetele.

3. Invata-l sa rezolve problemele fara sa ii dai solutia 

Nu este bine sa-i spui copilului cum se rezolva problema. Este vorba sa ii da indicii, astfel incat sa ajunga singur la solutie. Acelasi lucru este valabil si in cazul conflictelor. Ce se intampla exact? Cum ai rezolva? Ce crezi ca s-ar intampla daca iei aceasta decizie?" Lasa-l sa hotarasca el. Nu poate invata niciodata daca tu iei decizii pentru el.

4. Multumeste-i copilului si recunoaste-i realizarile in fiecare zi 

Nu exista un medicament mai bun pentru stima de sine decat recunostinta si recunoasterea din partea parintilor. Aminteste-i in fiecare zi ce a facut bine. Asta il va ajuta sa aiba incredere mai multa in el si va invata valoarea recunostintei si a compasiunii.

5. Lasa-l sa constientizeze problemele lumii

De multe ori incercam sa "salvam" copilul, sa nu-l lasam sa vada  ce se intampla in lume: razboaie, foamete  etc. Dar trebuie sa-l lasi sa fie constient de ceea ce se intampla in jurul lui. Acest lucru il va ajuta sa experimenteze empatie si compasiune si sa se simta util. Poate daca este constient ca lumea are multe "probleme" de rezolvat, isi va da seama ca poate avea un rol important in schimbarea tuturor.

Citeste si despre