Daca esti parinte, cu siguranta ai auzit despre metodele Montessori de a-i educa pe cei mici, unele moderne pentru timpurile in care a trait, dar actuale chiar si in zilele noastre.
Maria Montessori este cunoscuta in randul parintilor pentru viziunea ei asupra educatiei copiilor. Multi parinti se ghideaza dupa invataturile sale si pun in practica metode de educatie si de joaca sugerate de ea, in relatia cu copiii lor. Maria Montessori a avut o viziune avangardista, care se aplica si astazi cu success in gradinite, scoli si in cadrul educatiei primite acasa.
Metoda Montessori este educativa nu doar pentru copii, ci si pentru parintii aflati la inceput de drum sau pentru cei care vor sa schimbe ceva in relatia pe care au dezvoltat-o cu copiii. In cazul in care nu v-ati intersectat pana acum cu invataturile ei, am ales cateva sfaturi care sa va ajute sa va intelegeti mai bine copilul si sa ii dati educatia potrivita.
In ce consta metoda Montessori
Aceasta metoda consta in respectarea ritmului de invatare al copiilor; intervenind cat mai putin, le oferim celor mici doar ingrijirea si stimulii de care au nevoie.
Metodologia isi are originile in Italia, dar a ajuns sa fie popularizata si folosita peste tot in lume. Ea se bazeaza pe faptul ca micutii invata cel mai bine interactionand direct cu conceptele, adica prin joc si practica permanenta. Pentru asta este nevoie sa ii lasam pe copii sa exploreze mediul, pentru ca ei sa deprinda informatiile adecvate varstei lor.
Una dintre valorile cele mai importante pe care le-a transmis Maria Montessori este aceea de a nu renunta. Este important sa ii invatam pe cei mici sa gaseasca solutii la orice problema pe care o intalnesc.
In virtutea acestei idei, Maria Montessori a lasat “mostenire” sfaturi pretioase care sa ii ajute pe parinti sa imbunatateasca educatia si relatia dintre ei si copiii lor.
Principii Montessori pentru toti parintii
Parintii sunt ghidul copiilor in procesul de invatare si trebuie sa le respecte ritmul, sa le ofere spatiu si sa ii stimuleze sa isi foloseasca la maximum abilitatile.
Sfaturile Mariei Montessori sunt adevarate comori pentru parinti. Ele ii ajuta pe cei mari sa isi inteleaga si sa isi ghideze copiii si pe cei mici sa evolueze constant, atunci cand sunt puse in practica de parintii lor.
1. "Cel mai puternic instinct al copiilor este tocmai sa se elibereze de adult".
Permite-i copilului sa exploreze lumea, dandu-i libertate si siguranta in egala masura. Lasa copilul sa ia propriile decizii si sa aleaga singur ce si cand descopera.
2. "Ajuta-ma sa o fac singur".
Copiii au nevoie sa fie ghidati, sa li se arate calea, dar sa poata explora si sa traga propriile concluzii.
3. "Copilul, indrumat de un profesor interior, lucreaza neobosit si bucuros pentru a-l construi pe om. Noi, educatorii, nu putem decat sa ii ajutam... In acest fel vom fi martori la nasterea unui om nou".
Daca doriti sa ii dati copilului o educatie corecta, este necesar sa ii puneti la dispozitie elementele si instrumentele pentru ca el sa fie motivat si sa acorde atentie actiunilor lui. Faceti totul cu respect si dragoste neconditionata.
4. "Orice ajutor inutil este un obstacol in calea dezvoltarii".
Este foarte important sa ii crestem pe copii avand autonomie, sa ii ajutam fie conectati la lumea din jur, sa invete sa fie independenti si sa se descurce singuri. Astfel vor capata incredere in ei si curaj sa incerce orice isi doresc.
5. "Copilul care are libertarea si oportunitatea de a-si folosi mainile intr-un mod logic, cu consecinte si elemente reale, dezvolta o personalitate puternica".
Copiii au nevoie de un ghid pentru a putea explora. Daca ghidul nu exista, ei s-ar putea transforma in fiinte egoiste pe viitor. Trebuie sa ii invatam pe copii ca orice actiune sau decizie are consecinte pe care trebuie sa si le asume si sa dea dovada de responsabilitate.