Sunt multi copii care se tem de parinti. Unii chiar sunt convinsi de faptul ca insuflarea fricii este modalitatea corecta de a educa un micut, de a-l determina sa fie ascultator. Dar ar trebui sa stim cu totii ca educatia nu are nicio legatura cu frica, ci tine de respect, potrivit psihologului Jenifer Delgado.
RESPECTUL este o valoare FUNDAMENTALA in jurul careia ar trebui sa se invarta educatia copilului. Parintii trebuie sa-si respecte micutul, iar acesta trebuie sa invete sa-i respecte atat pe cei in varsta, cat si pe semenii lor. Respectul este baza tolerantei si a flexibilitatii, a empatiei si a intelegerii.
A fi respectuos implica intelegerea faptului ca nu suntem centrul universului si ca oamenii din jurul nostru sunt demni de atentie si grija. De fapt, respectul este un concept foarte larg, care se extinde si la animale si natura, intr-un sens general.
Cum sa-l inveti pe copil valoarea respectului?
Fii un bun exemplu
Nu te poti astepta ca cel mic sa arate respect fata de ceilalti daca tu nu te comporti respectuos cu cei din jur. Pana la urma, nu uita ca parintele este primul model pe care il imita copilul. De asemenea, este important ca, pe masura ce creste, sa-si respecte bunurile si deciziile. Nu-ti trata niciodata micutul intr-un mod lipsit de respect. Aminteste-ti ca tipetele si atacurile verbale reorezinta o lipsa crasa de respect. Nu incerca sa-ti impui parerile sau dialogul.
Nu-i da voie sa fie lipsit de respect
In multe ocazii, cel mic, mai ales dupa varsta de trei ani cand personalitatea lui este consolidata, se comporta nerespectuos doar pentru a testa limitele parintilor. Intr-un astfel de caz este indicat sa iei masuri imediat, deoarece mai tarziu va fi mai dificil. De exemplu, poti spune: "Nu ne vorbim asa in familie. Cere-ti scuze pentru cuvintele tale." De fapt, poti profita de acel moment pentru a da un exemplu bun si, in loc sa te enervezi, este bine sa te controlezi si sa te adresezi copilului cu respect.
Bazeaza-te pe sprijinul partenerului
Unul dintre cele mai grave lucruri care se pot intampla in educatia timpurie este inconsecventa, deoarece copilul isi da seama imediat ca parintii nu sunt pe aceeasi lungime de unda. Cel mic intelege ca unul este prea sever si celalalt foarte permisiv, asa ca va incerca sa profite de acest dezacord. Pentru a educa un copil sa fie respectuos este imperativ ca ambii parinti sa fie de aceeasi parte a baricadei. Discuta cu partenerul si contureaza o lista cu comportamentele care nu sunt permise acasa si cu consecintele incalcarii acestor reguli.
Inavata-l regulile de baza ale educatiei
Poate parea invechit, dar un copil educat cu manierele de baza este un copil respectuos. Invata-l sa salute cand intra undeva si sa-si ia la revedere la plecare. Explica-i cat de important este sa spuna "va rog," "multumesc" si "scuze." In acelasi timp, asigura-te ca folosesti des aceste cuvinte, chiar si atunci cand vorbesti cu el. Buna crestere nu se aplica numai strainilor, ci este si un semn de respect si afectiune in familie.
Explica-i consecintele actiunilor sale
Copilul, mai ales cand este mic, nu este pe deplin constient de consecintele actiunilor lui. Si asta pentru ca nu este intotdeauna capabil sa-si dea seama de reactiile pe care la provoaca comportamentul sau nepotrivit. De aceea, este important sa-i explicai ca comportamentele si cuvintele sale au consecinte, atat pentru el, cat si pentru cei din jurul sau. De exemplu, daca a spus ceva lipsit de respect, ii poti explica cum s-a simtit acea persoana din cauza cuvintelor sale.