Comportamente ipocrite ale parintilor care se transmit inconstient copiilor

| | Actualizat: 2020-07-01 09:18:35

Orice parinte vrea tot ce e mai bun pentru copilul sau, dar uneori ajungi sa ii faci rau neintentionat, din prea multa dragoste si din cauza nevoii de a fi ultraprotector. Regulile sunt bune pentru copii, insa, pentru ca ele sa functioneze si cel mic sa fie fericit, trebuie sa fie respectate de toata lumea. Adica inclusiv de parinti! In caz contrar vorbim despre ipocrizie, iar aceasta va deveni o normalitate pentru cel mic.

 

Psihologii au realizat o lista cu comportamente pe care parintii ar trebui sa le evite pentru a nu transmite copilului, constient sau nu, mesaje confuze.

Nu ai voie sa minti (Dar eu am)

Parintii isi invata copiii sa spuna mereu adevarul, sa fie sinceri si sa accepte consecintele comportamentului lor. Si totusi, cel putin o data copilul te va auzi spunand o minciuna, iar aceasta dovada de ipocrizie il va nedumeri, cel putin. Degeaba ii explici ce este o minciuna "alba", o cosmetizare a adevarului, omiterea unui fapt care nu ar schimba nimic. Pentru el va fi tot o minciuna. Si un semnal ca nu e chiar interzis sa minti.

Trebuie sa respecti ora de masa (Dar eu nu)

Mesele regulate sunt foarte importante pentru dezvoltarea armonioasa a copilului. Rutina alimentara este bine sa fie impusa timpuriu, iar acest lucru se face prin puterea exemplului. Daca ii spui copilului cand si ce sa manance, nu este deloc corect ca tu, ca parinte, sa tragi "chiulul". Iar faptul ca el e mic si tu esti mare si poti decide pentru amandoi nu este o scuza suficient de buna in ochii celui mic.

Ai voie cu telefonul doar 30 de minute (Dar eu am timp nelimitat)

In era tehnologiei este important pentru copii sa invete sa o foloseasca, insa toti specialistii atrag atentia ca masura este cuvantul cheie in aceasta poveste. Stii deja ca timpul indelungat petrecut cu ochii in ecrane nu este benefic pentru copilul tau, deci incerci sa ii impui o limita de timp. Corect!

Dar tu cat timp petreci cu telefonul sau cu tableta in mana? Probabil vei spune ca esti adult si ai voie sa stai oricat de mult, ca ai responsabilitati, ca verifici mesaje importante, ca ai dreptul la relaxare. Si totusi, ce mesaj transmite asta copilului?

Te imbraci cum spun eu pentru ca e prea frig/cald

Multi parinti sunt ultraprotectori cand vine vorba de vestimentatia copilului in zilele cu temperaturi extreme. Asa se ajunge la ignorarea nevoilor si senzatiilor celui mic doar pentru ca "noi stim cum e mai bine". In schimb, noi ne permitem tinute in care sa ne fie prea frig sau prea cald, iar cei mici nu mai inteleg nimic.

Trebuie sa imparti lucrurile cu altii (Dar eu nu)

Orice parinte i-a spus macar o data copilului ca e bine sa imparta lucrurile cu altii. Si totusi, cand vine vorba de lucururile sale, adultul s-a dovedit posesiv, incapatanat, deloc dispus sa le imparta si sa isi sacrifice confortul propriu. Unde este consecventa in aceasta poveste?

Trebuie sa faci ce spun eu, cand spun eu (Dar eu imi permit sa aman lucrurile)

Parintii vor copii ascultatori, care sa execute imediat "comenzile" lor, fara sa aiba opinii si dorinte. Disciplina nu inseamna sa faci armata cu copilul, ci sa ii oferi ceea ce are nevoie, in conditii convenabile pentru toata lumea. Si in niciun caz nu il vei disciplina daca actiunile tale contravin spuselor tale.

Atitudinile tip "eu sunt adultul", "eu stiu mai bine", "tu nu ai niciun cuvant de spus" sau "casa mea, regulile mele" se dovedesc deseori nocive pentru copii. Odata ce micutii devin suficient de mari pentru a avea o opinie si capacitate de analiza, ideal este ca parintii sa dea dovada de consecventa si in teorie, si in practica.

Orice comportament al adultului care contravine regulilor impuse copilului nu va face decat sa il "ameteasca" si sa ii creeze impresia ca incalcarea lor ocazionala nu e deloc un lucru rau. Iar atunci "armele" se vor intoarce impotriva ta.

Citeste si despre