Copilul meu pierde totul: cum il pot ajuta?

| | Actualizat: 2021-09-27 18:45:34

Copiii isi pierd adesea lucrurile, insa exista anumiti copii carora li se intampla in mod frecvent sa-si piarda lucrurile. Acest lucru poate fi cauzat de mai multi factori si este important sa gasesti adevarata cauza inainte de a actiona.

Posibile cauze ale uitarii

Cauzele care duc la uitare in cazul copiilor, si implicit la pierderea obiectelor personale, sunt multiple. Unii copii sunt, pur si simplu, mai distrasi decat restul si uita usor diferite lucruri la scoala, la gradinita sau la locul de joaca. Exista insa si cazuri in care copiii pot suferi de diverse afectiuni care amplifica uitarea. Iata care sunt acestea:

1. Tulburari neurologice

Unele boli neurologice sau psihiatrice pot provoca confuzie a copilului si, printre alte manifestari, apare pierderea obiectelor personale. Daca suspectezi ca ceva nu este in regula este indicat sa consulti un specialist pentru a afla daca micutul are sau nu o problema.

2. Stresul

Uitarea si pierderea obiectelor poate fi cauzata de stres. Daca situatia de acasa este una tensionata sau se confrunta cu probleme la scoala sau la gradinita (agresiune si violenta), micutul se poate confrunta cu probleme precum confuzie, uitare frecventa si pierderea obiectelor personale. In acest caz este important sa ceri ajutorul psihologului.

3. Schimbari in dieta

Nu trebuie sa uitam ca mancarea joaca un rol fundamental in performanta intelectuala a copiilor. Unele alimente pot face concentrarea dificila. Copilul trebuie sa consume legume si fructe zilnic, dar si proteine si carbohidrati sanatosi.

Cum poti ajuta un copil care pierde adesea lucrurile personale?

Daca micutul tau pierde adesea obiectele personale fara a fi o cauza medicala la mijloc, poti apela la acesta trucuri simple care sa-l ajute sa fie mai atent cu propriile obiecte.

1. Invata-l sa fie responsabil

In primul rand este important sa stii ca o educatie supraprotectoare si permisiva incurajeaza comportamentele pasive si dependente la copii. Acest tip de educatie nu le permite copiilor sa fie responsabili deoarece stiu ca parintii sunt mereu acolo pentru a avea grija de ei.

Prin urmare este esential sa iti incurajezi copilul sa aiba grija de el inca de la o varsta frageda si sa-l inveti sa-si asume responsabilitatea pentru obiectele lor.

2. Nu inlocui lucrurile pe care le pierde

Daca de fiecare data cand copilul tau isi pierde jucaria si tu ii cumperi imediat alta, nu il vei invata sa fie atent cu lucrurile persoanale si nu il vei incuraja sa fie responsabil. Trebuie sa-l inveti ca actiunile sale au si consecinte. In cazul de fata, copilul trebuie sa se obisnuiasca fara jucaria preferata daca nu a stiut sa aiba grija de ea.

3. Eticheteaza-i lucrurile

In cazul in care micutul tau merge la gradinita sau la scoala este bine sa etichetezi lucrurile pe care acesta le are. Caietele, cartile si hainele trebuie sa fie etichetate. In acest fel in cazul in care le rataceste sau le incurca cu ale colegilor, sa poata fi recuperate.

4. Creeaza o rutina

Inainte de a pleca de acasa realizeaza o rutina si repetai copilului ce are de facut pana in momentul in care va face singur asta. Poate dura luni de zile, mai ales in cazul copiilor mai mici. Prin urmare trebuie sa ai rabdare.

Rutina poate fi de genul: trebuie sa plec, imi pregatesc gheozdanul si verific daca mi-am pus toate cartile si caietele, imi pun pantofii in picioare, fularul, geaca, incui usa si verific daca este incuiata si pun cheia in buzunarul special pentru aceasta.

Sursa foto: pexels.com

Citeste si despre