Copilul nu asculta, ce este de facut? Cum ii disciplinam pe cei mici fara a apela la pedepse

| | Actualizat: 2022-01-20 07:42:37

A creste un copil cu dragoste si respect este cheia pentru a-l ajuta sa devina un adult sigur pe el si fara probleme emotionale majore. Inca de cand sunt mici, copiii simt nevoia sa isi exprime personalitatea, sa ia decizii, sa faca ce vor ei si sa se bucure de libertatea de care au nevoie. Aceste lucruri pot da nastere adesea unor conflicte pe care parintii nu stiu cum sa le gestioneze. Ne simtim depasiti, obositi, frustrati si avem impresia ca nu ne mai intelegem cu copiii nostri, fie ca sunt la varsta prescolara sau in pragul adolescentei.

Misiunea de parinte nu este una usoara, iar provocarile cu care se confrunta mamele si tatii in viata de zi cu zi nu sunt putine deloc. De fapt, a fi parinte presupune un autocontrol de care trebuie sa dam dovada tot timpul, chiar si in situatiile in care copiii ne aduc la limita rabdarii.

Cei mici pot fi incapatanati, sfidatori, pasivi sau chiar agresivi atunci cand le cerem sa faca un lucru sau cand se lovesc de un refuz din partea noastra. Este felul lor de a-si exprima personalitatea si de a comunica. In astfel de situatii, multi parinti apeleaza la pedepse, santaj sau, mai rau, violenta pentru a-si disciplina copiii. Micutii au nevoie de iubire si respect chiar si atunci cand se abat de la reguli, iar vestea buna este ca exista alte metode la care putem apela atunci cand ei nu ne asculta sau sunt refractari la mesajul pe care il transmitem.

Cum ne raportam la comportamentele negative ale copiilor

Desi le-am comunicat limitele, copiii le pot sfida sau le pot ignora de multe ori. In astfel de cazuri, parintii trebuie sa actioneze cu fermitate, dar fara a fi agresivi. Iata ce puteti face in situatia in care copilul nu asculta sau va sfideaza!

Retrageti privilegiul

Daca ati stabilit o recompensa si copilul nu si-a indeplinit sarcina, retrageti acea recompensa. Sigur ca micutii vor fi frustrati si nervosi, dar doar asa le putem castiga respectul si ii putem face sa inteleaga ca actiunile lor au consecinte.

Lasati copiii sa vada consecintele

L-ati rugat de mai multe ori sa isi puna hainele murdare in cos si nu a facut acest lucru? Nu o faceti nici voi, lasati hainele murdare pe podea si veti vedea ca la un moment dat il vor deranja. El trebuie sa inteleaga ca, atunci cand are o sarcina, trebuie sa o indeplineasca, nu sa se astepte sa faceti voi lucrurile in locul lui.

Pastrati un ton neutru

Desi va este greu sa va abtineti, incercati sa nu il criticati sau sa il invinovatiti pentru ceva ce a facut. Abtineti-va de la remarci precum „ti-am spus eu!” sau „asa iti trebuie daca nu asculti!”. Pastrati aceste remarci pentru voi si subliniati doar consecintele faptelor lor.

Validati-i sentimentele

Dezamagirea si furia sunt firesti atunci cand un copil isi pierde un privilegiu. Incercati ca, in loc de „ti-am spus ca asa o sa se intample”, sa ii spuneti „inteleg ca esti suparat din cauza asta, dar asta este regula pe care am stabilit-o de la inceput”. In acest fel aratati empatie si respect fata de sentimentele lor.

Lasati deschis canalul comunicarii

Copiii vor vrea, probabil, sa indrepte situatia cand vor vedea ca au pierdut un privilegiu. Dati-le posibilitatea sa faca acest lucru si oferiti-le a doua sansa, atunci cand au nevoie de ea.

Este important sa gasiti calea de mijloc

Extremele nu sunt bune in nicio situatie, iar intre a fi un parinte sever si a fi un parinte extrem de permisiv, exista o cale de mijloc. Intotdeauna este de dorit sa se urmeze calea de mijloc, pentru o educatie eficienta. Cum facem acest lucru si cum reusim sa ne pastram autoritatea si sa castigam respectul copilului, fara a-l pedepsi sau a fi agresivi?

Alegeti situatia in care toata lumea are de castigat. Nimeni nu vrea sa se enerveze in relatia cu copilul, asa ca situatiile in care comunicati cu respect si dragoste si toata lumea face ce trebuie sunt cele ideale.

Ofera-i motive sa isi doreasca sa faca ce vrei

Copiii opun mai putina rezistenta atunci cand esti de partea lor. Dati-le argumente, explicati-le de ce este bine sa faca lucrurile intr-un anumit fel si subliniati-le avantajele pe care le au in aceasta situatie. In acest fel, va fi mai usor sa va intelegeti cu ei si sa evitati situatiile de conflict de pareri.

Priviti imaginea de ansamblu

Atunci cand copiii sunt reticenti sau nu va intelegeti cu ei, faceti un pas inapoi si incercati sa intelegeti de unde vine acest comportament. Poate au o zi proasta, poate au acumulat frustrari la scoala sau la gradinita, poate simt nevoia sa se impuna, poate ati avut o perioada de comunicare mai dificila in ultima vreme.

Empatia, dragostea, respectul si comunicarea va vor ajuta sa treceti peste momentele dificile si sa creati conexiuni puternice, pozitive si sanatoase.

FOTO: freepik.com

Citeste si despre