Balbaitul este o tulburare de vorbire care afecteaza ritmul si fluenta vorbirii in cazul copiilor. Acesta se caracterizeaza prin repetitii frecvente sau prelungiri ale silabelor sau cuvintelor.
Potrivit statisticilor 5% dintre copii se balbaie. Prin urmare este important ca parintii sa stie care este diferenta dintre “balbaiala evolutiva” (care dispare spontan pe masura ce copilul creste) si cea care persista in timp.
Iata ce trebuie sa faci si ce sa nu faci in cazul in care micutul tau se balbaie:
6 lucruri pe care ar trebui sa le faci daca copilul tau se balbaie
1. Consulta un specialist. Primul lucru pe care trebuie sa-l faci in cazul in care micutul tau se balbaie este sa consulti un specialist. Logopedul este cel care poate pune un diagnostic corect. Cu cat balbaitul este diagnosticat mai devreme cu atat poate fi corectat mai usor.
2. Asculta-ti copilul cu rabdare. Nu iti intrerupe copilul pentru a-l corecta si asteapta sa termine ce are de spus.Este important ca micutul sa stie ca esti interesat ce ceea ce are sa-ti comunice si nu de modul in care o face. Poti face exercitii de dictie dupa ce acesta iti spune ce are de spus.
3. Vorbeste cu el mai incet. Cand vorbesti cu copilul foloseste un ritm lent, natual. Nu vorbi repede deoarece micutul nu poate intelege ce ii spui si de aici pot aparea problemele in vorbire.
4. Informeaza familia, educatorii sau profesorii despre problema copilului. In cazul in care copilul are probleme persistente in ceea ce priveste balbaitul este important sa informezi familia, educatorii si profesorii acestuia. Acest lucru ar trebui sa-l scuteasca pe copuil de orice forma de agresiune din parte acestora.
5. Incurajeaza-l sa se exprime cum se simte. Cand sunt mici copiii nu constientizeaza ca au probleme de vorbire, inas pe masura ce cresc devin constienti de acest aspect si le poate provoca disconfort, nesiguranta sau frustrare. Pentru a evita aceste sentimente este indicat sa vorbesti cu micutul tau si sa-l incurajezi sa-si exprime sentimentele atunci cand se simte trist.
6. Ofera-i o atmosfera relaxata acasa. Este important ca micutul tau sa se simta in siguranta si sa aiba parte de o atmosfera calma si relaxata. De asemenea, este important ca acesta sa fie relaxat si sa poata comunica liber cu membrii familiei, in special cu parintii.
5 lucruri pe care sa NU le faci daca micutul tau se balbaie
1. Astepti prea mult pentru a consulta un specialist. Dupa varsta de doi ani, daca micutul inca se balbaie, nu trebuie sa mai amani nicio secunda mersul al specialist. Este normal ca la inceput sa apara probleme de comunicare si sa nu poata pronunta corect anumite cuvinte. Insa daca balbaitul persista mai mult de 5-6 luni este important sa mergi la specialist.
2. Nu eticheta copilul. Etichetele sunt intotdeauna daunatoare, insa in cazul unui copil cu probleme de vorbire acestea sunt cu atat mai daunatoare. Copilul se va simti respins si se va retrage in propria lume.
3. Nu rade, nu il imita si nu fi nerabdator. Este important sa ai rabdare cu un copil, dar mai ales cu unul care este balbait. De asemenea, este important sa nu iti imiti copilul si sa nu razi de acesta.
4. Nu termina propozitiile pentru copil. Desi intentia este sa-l ajuti, in realitate nu faci decat sa-i scazi increderea in el. In plus, sa-l intrerupi in timp ce vorbeste nu este doar lipsa de respect ci ii transmiti, indirect ca nu ai incredere in abilitatile lui.
5. Nu ii spune sa vorbeasca mai incet sau sa nu fie nervos. Desi vrei sa-I faci un bine, in realitate ii faci un rau. Prin urmare nu folosi comentarii precum “vorbeste mai incet” , „nu fii nervos” , „gandeste inainte de a vorbi” , „respira”. Acestea nu vor duce decat la crearea de anxietate in cazul copiilor.
Sursa foto: pexels.com