Majoritatea tarilor din Uniunea Europeana se confrunta cu o criza grava de profesori, o problema care devine din ce in ce mai evidenta la inceputul fiecarui an scolar.
Conform unui raport Euronews, in 24 dintre cele 27 de state membre UE, o mare parte dintre posturile didactice raman neocupate, din cauza salariilor mici, a volumului mare de munca si a imbatranarii personalului din invatamant.
Suedia se afla printre cele mai afectate tari, avand nevoie de 153.000 de profesori calificati pana in 2035. In Romania, aproape 44.600 de profesori suplinitori au fost angajati in scoli si gradinite in anul scolar 2023-2024, conform datelor furnizate de Ministerul Educatiei si citate de Digi 24.
Portugalia se confrunta, de asemenea, cu o criza acuta, sindicatele estimand ca intre 4.700 si 4.800 de profesori urmeaza sa se pensioneze, ceea ce ar insemna cea mai mare iesire din sistem din acest mileniu. Pana in 2030, tara va avea nevoie de peste 30.000 de cadre didactice.
Desi majoritatea tarilor UE sunt afectate de acest deficit, Croatia si Cipru nu au raportat o lipsa de personal educational. In schimb, Germania, prin intermediul Sindicatului Muncitorilor din Educatie si Stiinta (GEW), a avertizat ca ar putea fi necesara reducerea standardelor de calificare pedagogica pentru a compensa lipsa de personal, o solutie care ar putea afecta calitatea educatiei.
- Sursa foto: pexels.com