Cum cresti un copil pentru a nu ajunge un adult egoist

| | Actualizat: 2019-09-25 17:11:23

Exista multi adulti egoisti care se gandesc doar la ei. Acest egoism a inceput in copilarie cand au crezut ca au dreptul la toate si li s-a permis orice.

Orice copil isi doreste intotdeauna sa faca lucrurile in felul lui si este ceva normal pentru dezvoltarea lui.

 

Insa parintii au cheia esentiala pentru a opri aceste comportamente. Micutul tinde sa isi puna nevoile si preocuparile inaintea celorlalti si ia foarte rar in considerare sentimentele celorlalti, de aceea este necesar sa lucrezi la empatie de la o varsta frageda.

Niciun copil nu se naste egoist. Exista cercetari care arata ca vine pe lume cu darul de a ingriji si de a se preocupa de ceilalti. Parintii ar trebui sa cultive aceste virtuti, astfel incat sa ramana in personalitatea copilului. Ei au puterea si obligatia de a pune capat acestei atitudini neplacute si sa se asigure ca cel mic va fi empatic si generos, potrivit psihologului Maria Jose Roldan.

Fii ferm

Un pas important pentru a pune capat atitudinilor egoiste ale copilului este sa fii ferm si sa-i spui clar ca astfel de comportamente nu sunt tolerate. Nu este simplu, dar poti. Daca micutul tau obisnuieste sa-si satisfaca toate capriciile, va fi dificil sa schimbi aceasta atitudine, dar daca ramai ferm si consecvent, poti avea rezultate bune. Va fi necesar sa-l lamuresti ca trebuie sa tina cont si de cei din jur, sa-i respingi actiunile egoiste cu voce tare ori de cate ori se intampla.

Fii un bun exemplu de empatie

Doar empatia sporita va reduce egoismul. Copilul empatic poate intelege mai bine ce gandesc ceilalti, deoarece este capabil sa-si dea seama cum se simt ei. Un copil empatic va fi dezinteresat si solidar. Din acest motiv, este esential sa-i cultivi empatia pentru a-l ajuta sa vada dincolo de sine si sa poata tine cont de parerile celorlalti. Gaseste oportunitati zilnice pentru a-ti ajuta copilul sa fie empatic si sa tina cont de sentimentele persoanelor de langa el.

Stabileste limite clare

Unul dintre motivele pentru care copilul devine egoist este pentru ca poate oricand sa se eschiveze. Din acest motiv, este esential sa stabilesti limite clare si ramai ferm in fata lui. Daca micutul tau are nervi sau plange, nu ceda cand auzi "tu esti cel mai rau tata / mama din lume." Uneori, regulile si limitele il vor face sa inteleaga ca nu poate oricand sa se indeparteze si ca exista cateva reguli care nu pot fi incalcate.

Desi uneori vrei sa fii flexibili si poti sa o faci, analizeaza circumstantele, astfel incat sa nu incurajezi egoismul in viitor. De exemplu, nu este acelasi lucru sa fii flexibil daca cel mic vrea sa stea pe canapea dupa ce a terminat cina, cu faptul ca te afli intr-un magazin de jucarii si vrea sa-i cumperi o jucarie si pentru asta plange si face o criza de nervi. Daca cedezi, vei promova egoismul.

Este foarte important ca si ceilalti adulti din preajma copilului (bunici, cadre didactice) sa urmeze aceeasi linie in ceea ce priveste educatia lui.

Citeste si despre