Creierul pozitiv este cel mai bun cadou pe care orice parinte il poate oferi copiilor. A gandi pozitiv fara a neglija realitatea si a cauta solutii in loc sa fii ancorat in intunericul problemei, este fara indoiala cel mai bun instrument pentru viata.
Este o abilitate necesara pe care ar trebui sa o exersam cu totii pentru a trai in armonie cu noi insine si cu lumea din jurul nostru.
Viata poate fi mult mai simpla decat ne putem imagina in fiecare dimineata. Stresul la care suntem supusi ne poate afecta emotional si fizic si de aceea este important sa stim ce sa facem pentru a ne antrena in mod pozitiv si, in acelasi timp, copiii nostri primesc acest dar minunat asa cum il numeste scriitoarea si filozoafa spaniola Elsa Punset: creier pozitiv. Pentru a antrena creierul intr-un mod pozitiv, trebuie sa o faci in mod natural, fara a forta, stiind ca acesta este cel mai bun lucru pe care il putem face pentru noi insine si pentru familia noastra.
Nu mai folosi "pilotul automat"
Este necesar sa opresti functionarea pe pilotul automat. Suntem programati sa supravietuim si ne plac rutinele pentru ca ne ofera siguranta si ne fac sa ne simtim bine, si asta nu este un lucru rau. Dar nu trebuie sa uitam ca viata este plina si de lucruri bune si trebuie sa spunem creierului ca nu totul este rau, chiar daca el este programat sa ne protejeze de tot ce este rau.
Elsa Punset afirma ca in rutine, fiecare actiune si fiecare gand lasa o amprenta pe creier, chiar daca nu suntem pe deplin constienti de acest lucru. Este ca un mecanism activat in viata noastra, dar este necesar sa incepem sa schimbam rutinele cu lucrurile pozitive si sa le facem in mod constient. Ganditi-va la ce putem imbunatati in fiecare zi si descoperiti ce nu functioneaza. Trebuie sa repetati un lucru de mai multe ori pentru ca creierul sa il invete si acest lucru este necesar pentru a se dezvolta intr-un mod pozitiv.
Importanta comunicarii pozitive
Este necesar ca cei mici sa antreneze creierul intr-o comunicare pozitiva, buna cu familia. Oamenii se pot gasi in dificultate atunci cand vor sa ne exprimam emotional sau cand vrem sa vorbim despre problemele noastre, indiferent de dimensiunea lor. Nu lasati situatiile sa scape de sub control si de aceea este important ca cei mici sa se obisnuiasca sa comunice si sa exprime lucruri care ii preocupa sau ii deranjeaza pentru a gasi solutii. Nu este vorba doar despre cele rele, ci si despre lucrurile bune.
Bucuria in familie este necesara pentru a lucra la comunicare. Este mult mai usor atunci cand iei o decizie in familie sa fie pe un ton relaxat. Intrebati ce se poate face fara confruntari, fara agresivitate, cu respect si intelegere. Cand se lovesc de vreo problema, copiii trebuie sa stie ce sa faca pentru a imbunatati situatia. Ei simt ca detin controlul, isi vor gestiona emotiile mai bine si vor sti ca, daca vor, pot intotdeauna sa imbunatateasca lucrurile.
"Borcanul fericirii" al Elsei Punset
Micutii trebuie sa invete sa gandeasca pozitiv cat mai curand si de aceea Elsa Punset s-a gandit la "barca fericirii." Este o initiativa de a exersa ca familie. Ideea este sa ai acasa o barca, daca se poate transparenta, si in fiecare seara membrii familiei ar trebui sa puna un bilet cu lucrurile bune care s-au intamplat de-a lungul zilei. Poate fi orice: amabilitatea casierului din supermarket, imbratisarea unui prieten, putin timp jucandu-se in gradina, baie de spuma etc. Toti ar trebui sa-si identifice bucuriile zilnice.
Scrie aceste momente si nu le lasa sa treaca pentru ca noaptea, creierul sa nu-si aminteasca de lucrurile rele, ci doar de ce a fost bine. Astfel, dezamagirile sau momentele mai putin placute sunt in afara mintii. Cand este scris, creierul fixeaza in memorie. Creierul este programat sa-si aminteasca lucrurile rele, nu pe cele bune, si este necesar sa fim constienti de acest esec din creierul nostru si sa lucram pentru a-l schimba.
Daca copiii gandesc de la o varsta frageda intr-un mod pozitiv, cand vor creste vor sti cum sa vada jumatatea plina a paharului. La fel cum se spala pe dinti in fiecare zi, asa pot invata sa gandeasca pozitiv.