Cum ii ajutam pe copiii „rai” sa se poarte frumos. Ce se poate ascunde in spatele acestui tip de comportament

| | Actualizat: 2022-04-02 11:22:00

Atunci cand copiii se poarta urat, nu este pentru ca sunt rai, ci pentru ca au de-a face cu stari pe care nu stiu cum sa le gestioneze. Nu exista copii rai in sine, ci doar copii nesiguri, neiubiti, neintelesi, copii anxiosi si care nu au incredere in ei, iar pentru toate aceste lucruri sunt responsabili adultii din viata lor. A-i pune la zid pe copiii care au un comportament obraznic nu face decat sa ii umileasca si sa le amplifice angoasele, in niciun caz sa le corecteze comportamentul.

Daca sunteti parintele unui copil care este bully la gradinita, la scoala, la locul de joaca sau chiar acasa, trebuie sa intelegeti din start ca micutul vostru trece prin emotii complexe si greu de inteles. Copiii nu au constiinta de sine sau abilitatile pentru a gestiona toate emotiile negative pe care le simt, asa ca primul instinct este sa le proiecteze asupra altora si sa ii faca si pe ei sa se simta rau. Desi nu este ceva placut sau sanatos, este, pana la urma, un mecanism de adaptare, explica psihologii. Din acest motiv, trebuie abordate problemele care stau la baza comportamentelor negative, nefiind suficient sa ii spunem copilului ca nu este bine sa se poarte asa.

Iata cateva sfaturi care va pot ajuta sa modelati comportamentul copiilor si sa ii faceti sa se poarte mai frumos!

1. Gestioneaza-ti reactiile

Atunci cand copilul are un comportament neplacut fata de alti copii, evita sa il certi, sa il umilesti sau sa il faci de rusine, cu atat mai mult in public. Pe micutul tau nu il va ajuta cu nimic daca ii spui „De ce ai fost rau cu copiii din parc? Niciun copil nu va mai dori sa se joace cu tine!”. Dimpotriva, el se va simti umilit si exclus, va simti ca nu este demn de iubire si apreciere daca nu se comporta intr-un anumit fel. Incearca sa intelegi ce anume ii provoaca acele reactii si arata-i ca esti de partea lui si ca il intelegi.

2. Spune-i ca este un copil bun, dar uneori comportamentul lui este suparator

Nu ajuta cu nimic sa punem etichete precum „rau”, „obraznic”, „enervant” etc. Spune-i copilului ca este bun si iubit, dar ca uneori are un comportament care ii supara pe ceilalti. Pune accentul pe actiuni, nu pe persoana lui, si sugereaza-i sa faca schimbari pentru ca si ceilalti sa vada cat de bun este in esenta. „Daca ii lovesti pe copii, ii va durea si nu le va placea, ii va face sa nu se simta bine in compania ta. Hai sa ne gandim ce am putea face mai bine pentru a le arata ce copil minunat esti!” - iata un mesaj care il poate ajuta sa devina cooperant.

3. Abordeaza situatia fara critici sau judecati

Fii cat mai obiectiv atunci cand vorbesti cu copilul despre o situatie in care s-a comportat urat. Arata-i ca-l intelegi, dar ca nu este o solutie sa faca ce a facut. Ii poti spune: „Stiu ca iti place sa fii la conducere. Inteleg ca nu ti-a placut cand ceilalti copii au avut idei diferite despre cum sa va jucati. Insa a le spune lucruri jignitoare nu este o solutie pentru ca ei sa se joace cum vrei tu”.

4. Pune-i intrebari pentru a-l ajuta sa reflecteze

In loc sa ii spui cum s-au simtit copiii pe care i-a jignit sau lovit, incearca sa afli ce crede el despre aceste situatii. Pune-l sa iti povesteasca versiunea lui si pune-i intrebari precum: „Cand l-ai jignit pe copilul din parc, ce s-a intamplat mai departe?” sau „Cand copiii fug de tine, cum te face sa te simti? Obtii ce ti-ai dorit? Ce crezi ca ai putea face diferit daca se mai intampla asta?” In acest fel il ajuti sa se gandeasca la consecintele faptelor lui, sa vada si sa constientizeze urmarile.

5. Invata-l sa-si rezolve problemele

Dupa ce copilul a inteles ca nu il umilesti si nu il etichetezi pentru comportamentele negative, va fi mult mai deschis si mai dornic de cooperare. Da-i alternative si ajuta-l sa ia cele mai bune decizii pentru el. Ii poti spune, de exemplu: „Se pare ca nu intotdeauna copiii vor sa se joace dupa regulile tale. Ai doua solutii: fie faci un compromis si va jucati, pe rand, dupa regulile fiecaruia dintre ei, fie te joci pe cont propriu. Care varianta ar fi cea mai potrivita pentru tine?”.

6. Stabiliti un semnal care opreste comportamentul negativ

Copiii nu stiu cand sa se opreasca si este foarte usor sa depaseasca limita. Stabiliti un cuvant de siguranta, pe care atunci cand il veti rosti, copilul trebuie sa se opreasca din a tachina, a jigni sau a fi agresiv. La locul de joaca, de exemplu, cand situatia escaladeaza, rostiti cuvantul de siguranta, iar copilul va sti ca a intrecut masura. Atunci cand se opreste, spuneti-i ca sunteti mandru/ mandra de el si ca a gestionat foarte bine situatia.

FOTO: Pixabay

Citeste si despre