Copiii adora sa petreaca timp in natura, sa descopere cum functioneaza totul in jur. Ii fascineaza de mici frunzele, iarba, pamantul, nisipul, insectele si animalele ii fac curiosi, la fel si florile gingase, si pasarile dragalase. E o placere sa vezi un copil cum se bucura de natura, dar trebuie sa il invatam de la o varsta frageda despre protejarea ei si sa-i dezvoltam spiritul ecologic.
La varsta la care abia descopera tot ce inseamna mediul inconjurator copilul nu poate intelege discutii despre schimbarile climtice, poluare si alte probleme similare. Totusi, putem sa il invatam sa iubeasca si sa respecte natura, sa se bucure de ea fara sa faca rau planetei. Curiozitatea lui nativa iti va fi de mare ajutor si trebuie doar sa te inarmezi cu rabdare si cunostinte care sa te ajute sa-i faci fata.
Invata-l sa iubeasca si sa respecte natura
Pentru a-i cultiva dragostea pentru natura, poti apela la mai multe strategii:
• jucati-va in aer liber
• organizati vanatori de comori: cautati pietre, flori sau frunze de anumite forme si culori, incercati sa identificati cat mai multe insecte si sa vorbiti despre ele
• adunati frunze, flori pentru proiecte handmade sau pentru un ierbar
• invatati-l ca hartia si alte derivate se obtin din celuloza obtinuta prin prelucrarea copacilor taiati si ca deseurile de hartie nu sunt neaparat gunoi daca aveti imaginatie si putina indemanare
• faceti experimente stiintifice care sa ii atraga interesul si care se pot face in siguranta acasa
• luati-i un acvariu si pesti pe care il invatati sa ii ingrijeasca si care poate fi, in acelasi timp, un „ocean” la scara mica pe care trebuie sa il pastram curat
• faceti impreuna un terariu cu ajutorul caruia il puteti invata despre importanta mentinerii unui mediu curat
• daca stati la curte, lasati-l sa va ajute prin gradina; plantati flori, pomi, ingrijiti impreuna legumele si invatati-l despre felul in care toate acestea cresc si se dezvolta si cu ajutorul nostru, pentru ca a apoi sa ne ajute ele pe noi.
• organizati excursii cu cortul sau dormiti o seara in cortul amplasat in curte, pentru a-l ajuta sa se conecteze mai mult cu natura
• duceti copilul la zoo, la acvarii sau la ferme pentru a invata despre diferite animale
• amplasati in propria curte un spatiu pentru vrabiute si alte pasari, unde acestea sa gaseasca hrana si apa, si apoi urmariti-le impreuna.
Spiritul ecologic este usor de educat
Cand copilul stie sa iubeasca si sa respecte natura, teoria despre protejarea ei este usor de imbinat cu practica.
Desi ai crede ca este, poate, prea mic pentru a invata despre protejarea mediului si ecologie, te va surprinde cat de bine va reactiona la explicatiile si exemplele pe care i le vei da.
Copilul poate invata de mic despre actiunile care ne ajuta sa pastram un mediu mai curat si mai sanatos. Ajutati-l sa deprinda obiceiuri bune cum ar fi stingerea luminii atunci cand plecam din camera, conservarea apei sau colectarea selectiva a gunoiului.
Iesiti impreuna intr-un parc, in gradina blocului sau in curtea proprie si strangeti gunoiul care nu ar avea ce sa caute acolo, cum ar fi plastice, cartoane sau hartii. Invatati-l despre felul in care astfel de actiuni ajuta planeta si despre cat de important este ca, atunci cand suntem in aer liber, sa nu lasam in urma noastra obiecte care polueaza mediul inconjurator.
Cel mai important este sa folosesti cuvinte si argumente pe intelesul copilului, iar daca manifesta un interes ridicat pentru acest subiect, aveti o multime de materiale multimedia care sa va ajute sa ii satisfaceti curiozitatea.