Cum il faci pe copil sa inteleaga ca a gresit, fara sa-l pedepsesti. Psiholog: "Pedeapsa activeaza anxietatea"

| | Actualizat: 2019-05-13 10:15:11

Un studiu IRES din 2017 arata ca un sfert dintre parintii romani recunosc ca, cel putin o data, au simtit ca nu stiu ce sa faca in relatia cu propriul copil.

Atunci cand nu stiu ce sa mai faca pentru cel mic, peste jumatate dintre parinti apeleaza la profesori sau educatori, in timp ce 46% cer sfatul rudelor, 29% vorbesc cu prietenii, iar 28% apeleaza la psiholog.

 

Cum educi copilul cand greseste?

Cei mai multi dintre parintii spun ca, din experienta lor, copiii nu invata din pedeapsa primita atunci cand gresesc.

Psihologii si specialistii in parenting atrag atentia ca, atunci cand greseste, cel mic incearca sa transmita ca ceva nu este bine in interiorul lui.

"In general, copiii stiu cand gresesc, stiu ce e bine si ce e rau, chiar daca sunt mici. Copilul invata si are un sentiment, un sens intern asupra a ceea ce este bine si ce nu e bine", spune Otilia Mantelers, psiholog si expert in parenting, pentru HotNews.

Potrivit psihologului, parintele nu ar trebui sa-i aminteasca copilului ca a facut o greseala.

"Experienta mea, si cu parintii si cu copiii, este ca ei stiu cand gresesc. Numai ca atunci cand se cearta, se bat, atunci cand isi rup tema sau fac o prostie in casa si isi supara parintii, ei nu se pot abtine. Pentru ca ei, printr-un comportament neadecvat si nerezonabil vor sa atraga atentia ca ceva nu e bine in interiorul lor emotional si, practic, ce vor ei de la noi in momentul ala este sa-i oprim", explica Mantelers.

Pedeapsa strica realatia cu parintele si activeaza anxietatea

Psihologul arata ca sistemul pedepselor nu face decat sa le strice relatia cu propriul copil. Solutia este sa-i arati copilului empatia.

"De exemplu, am vazut ca si-a rupt tema la matematica. Eu stiu ca in spatele fiecarui comportament este o emotie, e un sentiment, o traire puternica si grea din moment ce el ajunge sa-si rupa tema, inseamna ca lui ii e greu in interior. Si atunci daca si-a rupt tema ma duc si il intreb: "Ce s-a intamplat?" "Vad ca esti foarte suparat." Si atunci poate sa-mi spuna ca doamna m-a certat ca nu i-a placut cum am scris, sau pur si simplu ca e frustrare, ca am vrut sa scriu frumos si n-am scris. Un prim pas este sa arat empatie pentru ce simte copilul acolo. Il intrebi "vrei sa te ajut cu ceva? Vrei sa-ti dictez eu? Eu asa as face", precizeaza Otilia Mantelers, pentru HotNews.

In al treilea rand, ii activeaza anxietatea si atunci el in loc sa se abtina el invata sa nu faca din frica, dar o sa aiba alte comportamente mai dubioase, o sa minta. De aceea pedeapsa nu e buna pentru ca indeamna la minciuna.

Parintii nu trebuie sa se teama de conflictele cu propriul copil

Cand copiii gresesc, parintii au un sentiment de respingere fata de el.

"De multe ori noi nu ne placem copiii, dar nu realizam. Cand avem un micut "problema", noi nu realizam ca nu ne place copilul ala si e foarte important sa fim foarte sinceri cu noi si sa recunoastem : "Mie nu-mi place de copilul asta. De cine imi aminteste el, cine se purta asa urat cu mine? Poate tata, poate mama, poate bunicul. Este foarte importanta introspectia in relatia cu copilul, pentru ca altfel nu facem cu mult diferit fata de parintii nostri, facem un pic diferit pentru ca citim niste carti, insa cartile alea nu vindeca suferintele noastre," mai spune specialistul.

Pe de alta parte, parintii nu trebuie sa se teama de conflictele cu propriul copil, pentru ca acestea vor exista inevitabil.

”A avea dialoguri vindecatoare dupa ce are loc un conflict pentru ca aceste conflicte o sa existe. A crede ca putem sa facem ceva fara sa avem conflicte e o utopie. Conflictele nu sunt despre vina ta de parinte, ca eu copil ma simt rau acum, ci conflictele sunt despre ”eu ma simt rau acum pe interior si hai sa ma vezi si pe mine” si sa vedem daca poti sa-mi indeplinesti nevoia”, mai arata Otilia Mantelers.

Academia Americana de Pediatrie (AAP) recomanda parintilor strategii pozitive de disciplina care sa-i invete pe copii sa-si gestioneze comportamentul.

10 strategii sanatoase pentru educarea copiilor

  • Vorbeste-i copilului cu calm.
  • Stabileste limite si reguli pe care copilul sa le poata urma cu usurinta.
  • Explica-i cu calm consecintele daca nu se poarta frumos.
  • Asculta-l cu atentie.
  • Acorda-i toata atentia ta, in orice imprejurare
  • Lauda-l cand are reusite.
  • Ignora comportamentele lui negative atunci cand stii ca acestea nu au consecinte negative
  • Fii pregatit pentru necazuri. Planifica situatiile in care copilul tau ar putea avea probleme de comportament.
  • Redirectioneaza copilul atunci cand se comporta rau. Uneori face greseli pentru ca este plictisit. Gaseste ceva interesant de facut pentru el.
  • Da-i o pauza, mai ales cand o regula pe care i-o impui este incalcata.

Citeste si despre