Cum le vorbim copiilor despre rasism si discriminare. Care este varsta potrivita pentru astfel de discutii

| | Actualizat: 2021-11-17 10:23:15

Copiii din ziua de astazi sunt extrem de curiosi, de receptivi si de perspicace la problemele din jurul lor si, de multe ori, ii pot pune in dificultate pe parinti cu anumite dileme pe care le au. Cea mai mare provocare este sa le explicam pe intelesul lor anumite concepte, chiar daca noi le stapanim foarte bine. Trebuie sa gasim cuvintele potrivite pentru a le spune pe limba lor ceea ce vor sa stie.

O discutie importanta pe care trebuie sa o avem cu fetitele si baieteii nostri la un moment dat este cea despre rasism si discriminare. Aceasta discutie poate fi initiata de noi, cand simtim ca este momentul, sau pur si simplu copiii ne pot lua prin surprindere povestindu-ne ca au vazut la locul de joaca un copil de culoare si ca alti copii nu voiau sa se joace cu el. Cum le explicam, pe intelesul lor, ce inseamna rasa, rasismul si discriminarea din motive rasiale?

Cand este momentul potrivit pentru discutii despre rasism si discriminare?

Cel mai bun raspuns depinde de fiecare copil in parte. Unii copii sunt mai curiosi si incep sa puna intrebari dificile de la cativa anisori, in timp ce in cazul altora putem amana aceste discutii pana mai tarziu, cand ei isi vor exprima curiozitatea sau cand noi vom considera ca sunt pregatiti.

Este important ca atunci cand copiii isi manifesta curiozitatea, sa fim sinceri si directi cu ei, sa nu ii mintim si sa nu ocolim raspunsul.

Nu sunt prea mici copiii pentru astfel de subiecte?

Varsta pentru a vorbi despre astfel de probleme este relativa si depinde de factori geografici, culturali etc. De exemplu, copiii din SUA, unde populatia afro-americana este in numar mare, iar probleme legate de discriminarea rasiala sunt la ordinea zilei, vor afla despre aceste lucruri mult mai devreme decat copiii romani, de exemplu, care nu se confrunta cu astfel de concepte si realitati. Este important de mentionat ca, atunci cand copiii isi manifesta curiozitatea, trebuie sa ii lamurim, fara sa ne fie teama ca le afectam inocenta prin astfel de discutii serioase.

Cand si de ce incep copiii sa manifeste comportamente rasiste

Psihologii spun ca cei mici actioneaza pe baza de stereotipuri si ca incep sa ii excluda din cercul lor pe copiii care sunt diferiti (inclusiv rasial) inca de la varsta prescolara. Este important sa nu ii crestem cu prejudecati si idei preconcepute, pentru ca ei preiau de la parinti astfel de modele.

Insuflati-le toleranta pentru diversitate si feriti-va sa puneti etichete

Cu cat copiii sunt mai mari, cu atat este mai usor sa vorbim cu ei despre subiecte delicate. Ei au acces la televizor, la internet si sunt conectati la lucrurile care se intampla in lume. Daca ei intarzie sa va puna intrebari, le puteti prezenta voi anumite situatii de actualitate si sa ii intrebati ce parere au despre ele.

Este important sa le prezentam copiilor diferentele rasiale in sens pozitiv, nu negativ. Va puteti uita impreuna la filme sau puteti citi impreuna cu ei carti despre cultura africana, de exemplu. Nu va feriti sa mentionati ca aspectul pielii persoanelor afro este diferit, la fel si parul, insa prezentati-le ca pe ceva distinctiv, unic, pozitiv.

La fel si in cazul persoanelor de origine rroma. Renuntati la stereotipurile cu care poate si voi ati crescut si incercati sa nu va faceti copiii sa creada ca este ceva gresit in a fi de alta etnie sau ca persoanele apartinand altor culturi merita sa fie excluse din grupurile lor. Toleranta, respectul si prietenia ar trebui sa le ghideze copilaria. Si nu uitati: copiii nu se nasc rasisti, ci pot deveni rasisti, din cauza stereotipurilor la care sunt expusi.

FOTO: Pixabay.com

Citeste si despre