Cum sa ii spui copilului ca va mutati in alt oras. Sfaturi si trucuri pentru a face experienta mai usoara

| | Actualizat: 2022-04-01 08:46:00

Decizia de a va muta in alt oras sau chiar in alta tara nu poate fi una usoara. Dincolo de lucrurile practice, concrete pe care le presupune, dincolo de logistica si impachetat, este o schimbare majora, mai ales atunci cand aveti copii.

Daca noi, adultii, ne putem adapta oriunde si intelegem ca schimbarea este in beneficiul nostru, copiii nu au instrumentele necesare pentru a gestiona astfel de schimbari majore. Pentru ei, plecarea in alt oras inseamna ca prietenii, colegii vor ramane aici, iar ei vor fi nevoiti sa se adapteze la alta scoala sau gradinita, intr-un mediu complet nou, unde nu cunosc pe nimeni.

Sfaturi pentru a face mai usoara experienta mutarii

Tranzitia poate sa nu fie atat de simpla, dar il puteti ajuta sa inteleaga mai usor de ce trebuie sa va mutati si sa inceapa treptat sa creada ca nu este un lucru atat de rau.

1. Vorbeste cat mai devreme despre mutare

Unii parinti amana aceasta discutie pana aproape de momentul plecarii, pentru a nu-i intrista pe copii, insa nu este cea mai inteleapta decizie. Vorbeste-le despre mutare cat mai devreme si cat mai des, pentru a-i ajuta sa proceseze si sa se obisnuiasca cu ideea.

2. Foloseste un limbaj adecvat varstei lor

Atunci cand le explicati copiilor de ce ati luat aceasta decizie, fiti pregatiti pentru intrebarile pe care le vor pune. Raspundeti-le pe intelesul lor, cat mai simplu si mai direct, fara ocolisuri.

3. Concentreaza-te pe aspectele pozitive

Evitati sa vorbiti despre cat de dificila va fi schimbarea, concentrati-va pe aspectele pozitive: va fi un loc nou, o casa noua, un oras ce asteapta sa fie descoperit, veti porni impreuna in aceasta aventura.

4. Da-i timp sa proceseze schimbarea

Copiii pot avea nevoie de timp mai mult pentru a intelege ce urmeaza sa se intample. Lasati-i sa proceseze schimbarea in ritmul lor si fiti pregatiti sa vorbiti despre asta ori de cate ori este nevoie.

5. Da-i voie sa fie suparat

Pentru un copil nu poate fi usor sa afle ca nu isi va mai vedea colegii si prietenii. Este firesc sa fie suparat, sa planga, iar emotiile negative sunt normale in acest proces. Spuneti-i ca il intelegeti, ca sunteti alaturi de el si nu incercati sa ii inhibati starile.

6. Asculta-l atunci cand iti impartaseste preocuparile

Copiii vor avea o multime de intrebari, dar si de preocupari legate de mutare. Asculta-le, valideaza-le si asigura-l ca veti depasi impreuna toate provocarile care urmeaza.

7. Cereti-i parerea

Atunci cand vorbiti despre mutare, incercati sa va imaginati cum va fi. Vorbiti cu copiii despre noua voastra casa de acolo, vizitati-o inainte de mutare daca este posibil, intrebati-i ce le-ar placea sa faceti in prima saptamana in noul oras etc.

8. Implica-l in mutare

Rugati-i pe copii sa va ajute cu stransul bagajelor, sa isi impacheteze ce vor sa ia cu ei la noua casa. Lasati-i sa-si ia la revedere de la prietenii lor si le puteti sugera chiar sa organizeze o petrecere de ramas-bun.

9. Tineti cont de parerea lui in amenajarea camerei

Copiii trebuie sa fie implicati in procesul de mutare, iar noua lor camera trebuie sa aiba amprenta lor. Tineti cont, in masura in care este posibil, de ce isi doresc si lasati-i sa-si puna amprenta cat mai mult asupra locului in care vor petrece cel mai mult timp de acum incolo.

10. Fiti siguri pe voi si relaxati!

Nu in ultimul rand, nu uitati ca asa cum va raportati voi la o situatie, la fel se vor raporta si copiii. Daca cei mici va vad pe voi anxiosi, nervosi, ingrijorati cu privire la mutare, daca puneti accentul pe lucrurile pe care nu le puteti controla, la fel se vor raporta si ei. Daca sunteti relaxati si le vorbiti despre schimbare cu calm si pe intelesul lor, daca faceti ca totul sa para o aventura in care porniti impreuna, copiii vor fi entuziasmati si se vor adapta mult mai usor la noua lor viata.

FOTO: Freepik

Citeste si despre