Cum sa nu mai dormi impreuna cu copilul: Ghid pe varste

| | Actualizat: 2023-07-16 15:11:32

Cand ramai insarcinata, unul dintre lucrurile pe care le planuiesti in detaliu este camera bebelusului. Alegi culoarea peretilor, decoratiunile, mobilierul, pregatesti totul pentru ziua in care vei veni acasa cu micutul.

Te imaginezi aplecata deasupra patutului, mangaind bebelusul inca o data inainte de a te retrage in dormitorul matrimonial alaturi de sotul tau iubitor. Ce nu iti imaginezi este momentul cand ai ajuns acasa de la maternitate si bebelusul se trezeste din doua in doua ore, tipand infometat in toiul noptii.

Si nici nu iti imaginezi panica pe care o simti stiindu-l acolo departe, in camera lui, singur si neprotejat de puterile tale supranaturale de proaspata mamica. Si uite asa, il aduci in pat cu tine, iar sotul tau isi petrece noptile pe canapea in sufragerie.

Pentru ca... iti este mai usor sa alaptezi in toiul noptii cand bebe este chiar acolo, la pieptul tau. Pentru ca...te simti mai bine sa ii auzi respiratia si sa te pierzi privindu-l in detaliu.Pentru ca...esti mama si puiul tau are nevoie de tine. Pentru ca acum este perioada in care formati o legatura care va va uni pentru tot restul vietii.

Indiferent care este motivul pentru care incepi sa dormi impreuna cu copilul tau, vine un moment, mai devreme sau mai tarziu cand nu doar ca iti doresti sa nu mai dormi alaturi de el, cand stii ca este mai bine sa dormiti separat, dar nu stii cum poti sa faci asta astfel incat tranzitia sa fie cat mai usoara pentru cel mic, indiferent de varsta pe care o are.

Cum sa nu mai dormi cu copilul tau cu varsta de pana la 18 luni

Vestea buna este ca la aceasta varsta, obiceiurile bebelusului tau in ceea ce priveste somnul sunt foarte flexibile si el se poate adapta mai usor, insa daca vrei sa iti inveti micutul sa doarma singur la el in patut trebuie sa fii consecventa si sa te asiguri ca de fiecare data cand adoarme, o face la el in pat. Mai mult, ar trebui ca patul tau sa fie o zona interzisa chiar si cand este vorba de putin alint dis de dimineata sau de un pui de somn dupa amiaza.

Incepe tranzitia asigurandu-te ca bebelusul tau se afla in siguranta la el in patut, inlatura orice patura, paturica sau pled, jucarii si jucarioare si renunta la orice sursa de iluminat, astfel incat camera sa fie cat mai intunecata.

Indiferent ca aplici o metoda graduala de acomodare, in care stai in camera pana adoarme, sau ca il lasi sa planga, il vei invata cum sa doarma independent, iar acest lucru s-ar putea sa dureze cateva zile sau cateva saptamani pana sa obtii rezultatul scontat. Pentru o tranzitie de succes, respecta o rutina si asigura-te ca de fiecare data cand cel mic este obosit doarme.

Cum sa nu mai dormi cu copilul tau cu varsta cuprinsa intre 18 luni pana la 4 ani

La aceasta varsta trebuie sa incepi sa comunici cu cel mic; nu este corect ca o perioada atat de lunga sa ii fi permis celui mic sa doarma cu tine doar pentru ca acest lucru sa inceteze brusc intr-o zi, asa ca vorbeste cu el despre importanta somnului si cum fiecare va dormi mai bine in propriul pat si lasa-l sa se obisnuiasca cu ideea cateva zile inainte de a incepe tranzitia.

Entuziasmeaza-l, va dormi intr-un pat maaare, doar al lui, cumpara-i asternuturi cu personajele preferate, lasa-l sa isi aleaga decoratiuni noi pentru camera sa, respecta o rutina calmanta si relaxanta de somn si daca este nevoie, pentru a usura tranzitia, dormi cateva zile in aceeasi camera cu el, pe canapea sau pe jos, inainte de a parasi definitiv dormitorul sau.

Nu ezita sa isi din camera, dupa ce l-ai asigurat ca totul este in ordine, chiar daca plange, iar daca vine dupa tine in camera ta, condu-l inapoi in propriul pat si spune-i din nou noapte buna. Fii ferma, dar blanda si ramai consecventa.

Cum sa nu mai dormi impreuna cu copilul tau cand acesta are mai mult de 5 ani

Daca dormi cu el de cand era bebelus, nu te astepta sa fie usor sa renunte la acest obicei si sa doarma in propriul sau pat, insa vorbeste-i despre importanta de a dormi singur si asigura-l ca veti avea in continuare momente de tandrete in pat impreuna, in timpul zilei.

Cat va dura aceasta tranzitie depinde de fiecare copil, de ce tip de comportament are si de cat de consecventa esti tu ca si parinte. Uneori copilul inca doarme cu parintii la aceasta varsta pentru ca nu i s-a dat niciodata de ales. Spune-i prichindelului tau ca stii ca poate sa doarma singur si pastreaza-l cu fermitate departe de patul tau.

Cand cel mic se obisnuieste sa doarma singur la el in pat, il poti recompensa cu o inghetata sau cu o vizita in parc. Si daca dupa ce deja s-a obisnuit sa doarma singur observi ca este nelinistit sau ca are probleme cu somnul, observa cu atentie posibilele motive care ii cauzeaza insomnii.

Ar putea fi o simpla temere de a fi pe cont propriu si in acest caz il poti asigura ca tu esti mereu in preajma sa, chiar daca nu mai dormiti in acelasi pat, sau poate fi un sentiment de anxietate mai profund, care sa merite a fi mentionat medicului pediatru.

 

Citeste si despre