Tachinarea poate provoca rani psihice grave victimelor, deoarece cuvintele pot rani chiar mai mult decat loviturile. Ranile sunt mult mai adanci, deoarece raman intiparite in inima. Efectele psihologice ale tachinarii asupra copiilor pot fi devastatoare pentru stima lor de sine si de aceea multi parinti aleg sa-i invete pe cei mici sa se apere impotriva acestora.
Dar, cu adevarat important si necesar este sa-i invatam pe micutii nostri sa nu se distreze pe seama celorlati.
Daca copiii invata sa-i respecte pe ceilalti si sa accepte diferentele, atunci, cel mai probabil, convietuirea dintre oameni s-ar baza pe respect si toleranta, este de parere psihologul Maria Jose Roldan.
De ce unii copii se distreaza pe seama altora
In cele mai multe cazuri, cei mici se distreze pe seama altora, deoarece au vazut asta la adulti. Poate ca parintii lor obisnuiesc sa critice alti oameni, sa rada de ei. Si poate ca fac asta zilnic. Copiii ii vad, invata si ei si apoi ajung se se distreze pe seama altora. De asemenea, este posibil ca micutii care ii tachineaza pe altii sa fi fost victime si asa considera ca se pot proteja.
Alti micuti (si adulti) se simt atat de nesiguri si au o stima de sine atat de scazuta incat nu gasesc o alta modalitate de a detine controlul, decat facand haz de ceilalti. Este o modalitate de a atrage atentia. Sau se poate ca cei care se distreaza pe seama altora sa nu aiba abilitati sociale bune si sa nu stie alte strategii pentru a interactiona corect cu cei din jur.
Copiii trebuie sa invete ca pentru a se intelege cu oamenii, se pot distra si altfel decat sa raneasca pe ceilalti sau sentimentele lor. Tachinarea nu este placuta, cu atat mai mult daca ranesti sau enervezi o alta persoana.
Rolul parintilor si comunicarea cu copiii lor
Parintii au un rol foarte important in aceasta situatie. Ei ar trebui sa se uite mai intai la felul lor de a interactiona cu ceilalti si sa-l schimbe cat mai curand posibil, astfel incat copiii sa nu invete acest mod nepoliticos de a se raporta la cei din jur. In plus, este important sa ai o conversatie cu cel mic si sa-i spui lucruri precum:
- Cand te distrezi pe seama altora, toti cei din jurul tau se simt prost.
- Tachinarea nu este corecta, pentru ca raneste sentimentele celorlalti.
- A te teme de oameni nu este la fel de bine ca atunci cand ai prieteni.
- A fi in centrul atentiei pentru ceva rau nu este la fel ca atunci cand te afli in centrul atentiei pentru ceva bine.
- Daca vrei sa ai prieteni, trebuie sa inveti mai intai cum sa fii prieten.
- A te distra pe seama celorlati nu iti aduce decat probleme.
- Daca cineva te tachineaza trebui sa cauti ajutor la un adult.
- Cauta empatie
Copiii trebuie sa inteleaga cum se simte o alta persoana in aceste situatii incomode. Poti juca un joc in care el are rolul de victima, pentru a simti rusinea pe care o alta persoana o simte atunci cand este tachinata. In acest fel, el va putea intelege ca toti oamenii au dreptul la intimitate si la respect. Iar parintii trebuie sa faca urmatoarele lucruri pentru ca cei mici sa invete:
- Cunoaste-te pe tine si ai o mai mare stima de sine si siguranta. In felul acesta, copilul tau se va simti si mai bine.- Ajuta-ti copilul sa-si faca prieteni.
- Fa comentarii pozitive despre persoanele pe care le cunosti si despre cele pe care nu le cunosti.- Cauta intotdeauna buna intentie.
- Invata sa cooperezi cu cei din jur.