Comparatiile sunt odioase si mai ales cu copiii care se afla in plin proces de dezvoltare personala.
"Fiecare copil este unic si are propriile sale caracteristici, calitati si abilitati individuale. Este foarte important ca cei mici sa invete sa se iubeasca si sa se accepte, deoarece asa isi pot dezvolta stima se sine," explica Carla Valverde, psiholog clinic pentru copii la Centrul pentru Sanatate Mintala din Alcobendas (Spania).
Comparatiile, in afara de a fi suparatoare, sunt inevitabile? Este dificil sa rezisti unui singur mod, aparent usor, de a motiva copiii sa depaseasca provocarile zilnice.
"Parintii, in dorinta lor de a-si ajuta micutii sa fie mai buni, tind sa-i compare cu alti copii, in special cu fratii lor, cu fraze de genul "poti si tu sa fii ca fratele tau."
"Parintii pot cadea in eroarea de a evidentia calitatile unui copil pentru a incerca sa le proiecteze fratilor lor, din dorinta ca micutul lor sa fie puternic, activ si axat pe sporturile care implica efort fizic. Dar daca copilul arata alte abilitati sau caracteristici, cum ar fi sensibilitatea sau gustul pentru activitati mai relaxate, se poate face o comparatie cu alti micuti din jur," spune psihologul.
Ce riscuri sunt cand iti compari micutul cu un alt copil
Comparatia intre frati, pe langa faptul ca pune in pericol respectul de sine al copiilor, are un dezavantaj suplimentar de a crea invidie si rivalitati, deoarece genereaza perceptia ca parintii prefera mai mult un copil, decat pe celalalt.
"Cel mic isi poate interioriza tendinta de a-l compara cu ceilalti, dar acest lucru poate starni gelozie si rivalitati fata de alti copii, cum ar fi prietenii sau verii lui. Acest lucru ar putea avea consecinte negative asupra stimei de sine, poate genera lipsa de acceptare de sine si nesiguranta," explica pshilogul Carla Valverde.
Cum poti motiva un copil fara sa-l compari
Decat sa il compari cu cineva, mai bine ii arati un model de comportament adecvat acasa cu care copilul doreste sa se identifice. Daca exemplul mentionat de cel mic nu este cunoscut de parinti, cumr ar fi cazul unui sportiv celebru, valori precum efortul, munca sau perseverenta pot fi accentuate.
Cheia acestei probleme este de a face copilul sa inteleaga ca il iubesti oricum, ca ai incredere in el si il sustii in toate provocarile care apar. Cerintele si asteptarile prea mari pentru varsta copilului pot ii genera frustrari. Este mai indicat sa stabilesti obiective mici pe care sa le poata atinge, astfel incat sa capete incredere in el.
Comparatiile ranesc usor sensibilitatile. In aceste cazuri "este convenabil ca adultii sa discute cu copilul pentru a exprima de ce se simte rau, astfel incat sa poata redirectiona acele emotii si sa inteleaga ca comparatiile sunt doar opinii ale tertilor si ca el este cel care decide daca isi asuma aceasta," spune psihologul María José Lladó.
Care sunt consecintele cand compari un copil cu altul
Comparatiile intre copii pot fi in detrimentul stimei de sine a micutului, pot genera gelozie fata de celelalte persoane din jur si pot duce la rezolvarea conflictelor prin violenta, agresiune si corectii bazate pe pedeapsa.
"Cand un copil este comparat cu altul, el simte ca trebuie sa fie diferit pentru a fi iubit si indragit, pentru a se cunoaste pe el. El doreste sa imite alti oameni, ceea ce poate genera o furie interioara pentru ca nu se simte iubit pentru ceea ce este, ci pentru ceea ce face. Dragostea trebuie sa fie neconditionata, indiferent daca cei mici gresesc sau au dreptate," spune María José Lladó.
Comparatiile cu alte persoane au legatura cu negarea identitatii si pot crea tulburari emotionale severe care creaza oameni tristi si nefericiti.