Disciplina si pedeapsa, chiar daca am putea fi tentati sa credem ca sunt sinonime, sunt complet diferite si au consecinte diferite atunci cand le aplicam in educatia copiilor nostri. In timp ce pedeapsa are ca scop urmarile pe care le sufera copilul pentru ca s-a abatut de la o regula, disciplina inseamna sa ne concentram pe a-l invata sa ia cea mai buna decizie atunci cand situatia se repeta.
Misiunea de parinte vine la pachet cu o multime de provocari, iar educatia pe care le-o oferim copiilor nostri este una dintre ele. Pentru a obtine rezultate optime, trebuie sa trasam niste limite clare si sa fim fermi. Lipsa regulilor nu inseamna bunatate, ci nepasare si, mergand pe principiul "este mai usor sa previi decat sa tratezi", este de preferat sa ne crestem copiii dupa anumite reguli si sa ii invatam sa ia cele mai bune decizii pentru ei, decat sa ii pedepsim sau sa ii facem sa sufere atunci cand nu se conformeaza.
Ce este pedeapsa
Pedeapsa este o consecinta, adesea negativa, aplicata pentru nerespectarea unei reguli. Parintii recurg adesea la aceasta metoda de educare a copiilor, fie din frustrarea de a nu sti cum alfel sa gestioneze situatia, fie din disperare, fie ca impuls.
Pedepsele pot fi de multe feluri, de la tipete, lovituri si pana la eliminarea unor beneficii. In acest fel, mesajul care ajunge la copil este ca fie isi schimba comportamentul, fie va suporta consecintele.
Pedeapsa inseamna a-l controla pe copil, in loc sa-l invete sa isi controleze actiunile. Aceasta poate avea consecinte asupra increderii in sine, mai ales la varste fragede. Un copil mic care este pedepsit va crede despre sine ca este rau, in loc sa inteleaga ca a facut un lucru rau. Parintii care au un stil autoritar sunt mai predispusi sa isi pedepseasca copiii.
Sunt pedepsele o metoda eficienta de educare?
Chiar daca pe moment pare ca au efect, pe termen lung pedepsele fac mai mult rau decat bine. Ele nu ii invata pe copii sa se comporte, iar greselile pe care le fac se pot repeta oricand. In plus, un copil care este lovit de parinti pentru ca a lovit un alt copil va fi confuz si nu va intelege de ce el nu are voie sa loveasca, dar adultul are voie sa il loveasca pe el. Un copil pedepsit in acest fel va simti furie fata de parintele care il pedepseste si se va instraina de el.
Ce este disciplina
Spre deosebire de pedeaspa, disciplina il invata pe copil cum sa se comporte, cum sa-si rezolve conflictele si cum sa-si gestioneze emotiile. Cu ajutorul disciplinei ii invatam pe copii sa invete din greselile lor si sa combata sentimente precum dezamagirea si frustrarea.
O modalitate de a disciplina copilul este eliminarea privilegiilor, in loc de aplicarea pedepsei. O disciplina eficienta trebuie sa aiba reguli clare si consecinte aplicate pe termen scurt. Copilul trebuie sa stie de la inceput care vor fi consecintele, in cazul in care se abate de la reguli.
De ce este disciplina alegerea ideala?
Disciplina este proactiva si este menita sa previna problemele de comportament si sa ii ajute pe copii sa invete din greselile lor. Disciplina poate fi aplicata si in sens pozitiv si implica recompensa si lauda, atunci cand copilul este ascultator. Relatia dintre copil si parinte este pozitiva, iar tentatia copilului de a face prostii doar pentru a-i atrage atentia adultului este diminuata.
Care este diferenta dintre pedeapsa si disciplina
In timp ce pedeapsa aduce un disconfort sau o vatamare copilului, fara a avea o componenta pozitiva, cu ajutorul disciplinei cel mic invata sa se gandeasca la consecinte si data viitoare cand va fi pus intr-o situatie similara se va gandi de doua ori inainte de a actiona la fel.
Pedeapsa provoaca furie si frustrare, in timp ce disciplina il ghideaza pe copil, il invata sa ia decizii mai bune si sa aiba incredere in el.