In lumea parintilor, unii parinti adopta un stil supraprotector cunoscut sub numele de "helicopter parenting". Acesti parinti au tendinta de a fi mereu in alerta, gata sa intervina in fiecare aspect al vietii copiilor lor. In acest articol analizam cateva dintre cele mai frecvente semne ale acestui stil parental si discutam despre consecintele pe care le poate avea asupra dezvoltarii copiilor, afectand in principal dezvoltarea autonomiei acestora.
Semne ca esti un parinte elicopter
1. Incerci sa supervizezi totul
Unul dintre semnele unui parinte elicopter este acela ca este mereu „deasupra” tuturor miscarilor copiilor sai si simte nevoia sa fie prezent la toate activitatile si deciziile lor. In acest sens, ei incearca mereu sa supravegheze, dar ajung sa invadeze si spatiul tau.
2. Interventie constanta
Un alt semn al parentingului elicopter este nivelul de interventie atunci cand isi petrec timpul cu copiii lor. Sunt parinti care se implica excesiv in problemele copiilor lor, chiar si in situatii pe care acestia le-ar putea rezolva singuri (lucru care impiedica dezvoltarea autonomiei lor). De exemplu, daca au un conflict cu un alt copil, intervin, sau daca trebuie sa le ceara ceva, o fac pentru ei, etc.
3. Tu decizi intotdeauna pentru ei
Un alt semn de alarma al parentingului elicopter este sentimentul de a simti nevoia de a lua toate deciziile importante pentru copii, fara a le permite acestora sa isi dezvolte capacitatea de a decide singuri. Acest lucru se intampla chiar si in cazul deciziilor pe care le-ar putea lua singuri, tinand intotdeauna cont de varsta lor (de exemplu hainele pe care vor sa le poarte, decorarea camerei lor, chiar si prietenii cu care merg etc.).
4. Eviti riscurile cu orice pret
Sunt, de asemenea, parinti care sunt excesiv de preocupati de bunastarea fizica si emotionala a copiilor lor; nu intr-un mod rational (este logic sa fii ingrijorat de acest lucru), ci intr-un mod foarte anxios. In acest fel, ii impiedica sa faca fata unor provocari sau riscuri normale pentru varsta lor (de exemplu, sa cada la locul de joaca) pentru a-i impiedica sa "sufere".
5. Controlul asupra vietii lor sociale
Pe de alta parte, parintii elicoptere sunt implicati si intr-un alt domeniu, si anume in relatiile sociale ale copiilor lor, alegandu-le prietenii si monitorizandu-le constant interactiunile sociale. Daca nu le place un prieten, il indeparteaza.
Consecintele pentru copii de a avea parinti elicopter
Faptul de a avea parinti elicopter poate avea diverse consecinte pentru copii, deoarece acest stil supraprotector le poate afecta dezvoltarea emotionala, sociala si psihologica. De exemplu, le poate afecta capacitatea de a-si gestiona propriile emotii sau poate genera:
- Dependenta emotionala: Copiii pot deveni dependenti de parintii lor elicoptere pentru a lua decizii, a rezolva probleme si a face fata provocarilor, ceea ce face dificila dezvoltarea abilitatilor de rezilienta si autonomie.
- Stima de sine scazuta: Supraprotectia constanta poate duce la faptul ca nu sunt capabili sa faca lucruri pentru ei insisi, ceea ce le poate scadea stima de sine si increderea in abilitatile lor.
- Lipsa abilitatilor de rezolvare a problemelor: Lipsiti de posibilitatea de a se confrunta si de a-si rezolva singuri problemele, copiii pot fi lipsiti de abilitati cruciale pentru a face fata provocarilor din viata.
- Anxietate si stres: Presiunea constanta de a trai sub controlul parintilor elicoptere poate genera niveluri ridicate de anxietate si stres la copii, care se pot simti coplesiti de asteptarile si cerintele constante.
FOTO: freepik.com