Greseli pe care le fac frecvent parintii divortati

| | Actualizat: 2022-03-02 07:47:00

Intr-o lume ideala, parintii care s-au despartit fac eforturi comune pentru binele copiilor si comunica, pentru a aplica aceleasi reguli in cresterea si educatia celor mici. Din pacate, nu traim intr-o lume ideala, iar atunci cand se produce ruptura intre soti, este posibil sa dispara si consecventa in ceea ce priveste educatia copiilor.

Diferentele de stiluri parentale se intalnesc frecvent si in familii care sunt impreuna, nu doar in cazul partenerilor care s-au despartit, doar ca atunci cand nu mai stati sub acelasi acoperis, este mai dificil sa controlezi „derapajele” pe care celalalt partener le are cu privire la educatia copilului.

Greselile parintilor divortati in educatia copiilor

Chiar daca sunt bine intentionati, multi parinti au tendinta sa faca anumite greseli in procesul de educatie atunci cand se despart. Consecintele pe care aceste greseli le au asupra copiilor sunt evidente: micutul nu are parte de o coerenta, parintii pot ajunge sa se contrazica si, inevitabil, copilul va ajunge sa aiba un parinte favorit si sa il dispretuiasca pe celalalt. Iata care sunt cele mai comune greseli pe care le fac parintii despartiti in educatia copiilor!

1. Concureaza sa fie parintele favorit

Dupa o separare, unul dintre parinti poate sa se pozitioneze in postura de prieten al copilului, pentru a-i castiga afectiunea. „Dar mama ma lasa sa mananc desert la fiecare masa!” sau „Tata ma lasa la desene cat vreau eu!” sunt fraze spuse adesea de copiii cu parinti separati si semne clare ca celalalt parinte nu este consecvent in educatie. Copilul poate alege sa petreaca mai mult timp alaturi de parintele care il rasfata mai mult sau care impune mai putine reguli, iar acest lucru nu este in avantajul lui pe viitor.

2. Devin complicii copiilor

A-i ascunde celuilalt parinte anumite probleme de comportament sau a pastra secrete care va transforma in complicii copiilor nu are niciun sens. Discutati deschis cu fostul partener despre problemele copilului si gasiti o cale comuna de rezolvare a lor.

3. Isi denigreaza fostul partener

Multi parteneri trec cu greu peste un divort, iar copiii devin victime colaterale. Copilul nu trebuie sa fie impovarat cu defectele celuilalt parinte sau instigat sa il iubeasca mai putin. Indiferent ca relatia s-a terminat, el sau ea va ramane toata viata parintele copilului vostru.

4. Lasa garda jos pentru a-l proteja pe copil

Multi parinti fac greseala sa ii victimizeze pe copii dupa divort si sa o lase mai moale cu regulile si cu educatia, pe principiul: a trecut prin multe. Vorbiti cu copilul despre emotiile lui, explicati-i ca este firesc sa simta ceea ce simte, dar faptul ca este trist nu justifica un comportament nepotrivit. Daca intampinati probleme, puteti apela oricand la un specialist.

5. Sunt inconsecventi in aplicarea regulilor

Daca ati stabilit ca micutul nu mai are voie sa joace jocuri video, comunicati-i acest lucru si celuilalt parinte si rugati-l sa respecte regula atunci cand copilul se afla in grija lui. Este important ca regulile sa se respecte chiar daca parintii nu mai locuiesc sub acelasi acoperis.

6. Pun educatia pe seama celuilalt parinte

Atunci cand stai mai putin cu copilul, ai tendinta sa crezi ca parintele cu care sta cel mai mult este responsabil cu educatia si tu nu. Rolul de parinte ramane acelasi, chiar daca iti vezi copilul doar in weekend sau o data la doua saptamani.

7. Il rasfata prea mult

Din dorinta de a compensa faptul ca nu il mai vede asa des, unul dintre parinti poate cadea in extrema in care il rasfata prea mult pe copil, ii cumpara tot ce isi doreste si nu impume reguli. Consecintele? Vezi punctele 1 si 4! In plus, copilul poate deveni frustrat si nemultumit cand se intoarce la celalalt parinte si isi poate alege „tabara” in care simte ca are un „aliat”.

8. Isi folosesc copilul pentru a-si transmite mesaje reciproc

Copiii nu ar trebui sa joace rol de minge de ping-pong in jocul parintilor. Nu il transformati in mesager pentru a-i trimite sageti celuilalt partener. Razboiul dintre fostii soti nu ar trebui sa se poarte prin intermediul copiilor. Daca vrei sa ii spui ceva celuilalt parinte, comunica-i deschis si direct, nu prin copii.

9. Refuza sa coopereze

Chiar daca va place sau nu, desi nu mai sunteti parteneri, trebuie sa faceti echipa in ceea ce priveste cresterea copilului. Multi fosti soti refuza sa dea ochii sau sa petreaca timp unul in compania celuilalt, insa sunt numeroase momentele in care copilul are nevoie de prezenta amandurora.

FOTO: Freepik.com

Citeste si despre