Importanta comunicarii dintre familie si scoala. De ce este benefica pentru copil

| | Actualizat: 2021-09-04 22:03:05

Comunicarea dintre familie si scoala este esentiala pentru copil. Aceasta trebuie sa fie continua si bidirectionala pentru a fi eficienta. Aceasta trebuie sa se concentreze asupra invatarii si educarii copilului.

Este dovedit ca atunci cand parintii si personalul scolii comunica eficient, nu doar ca se dezvolta relatii pozitive, insa problemele sunt rezolvate mai usor, iar copiii fac progrese mai mari.

Nu trebuie sa astepti sedintele cu parintii pentru a tine legatura cu invatatoarea sau diriginta copilului. Este important sa te interesezi mai des de performantele scolare ale copilului si de comportamentul acestuia in timpul orelor de curs.

Problemele depistate din timp, pot fi rezolvate mai usor. De exemplu un copil timid, chiar daca stie lectia, nu va ridica niciodata mana sa raspunda, iar comportamentul se va accentua in timp. In plus, un copil care are un nivel de inteligenta mult peste media clasei si a copiilor de varsta lui se va plictisi rapid la scoala si isi va pierde interesul pentru invatatura, deoarece nu are parte de suficiente provocari.

La fel, poti depista din timp daca micutul are probleme cu o anumita materie si poti lua masuri pentru a-l ajuta. Nu lasa acest lucru pentru anul de dinaintea examenelor, deoarece va avea prea mult de recuperat si se va simti complesit. In plus, trebuie sa invete si la celelalte materii.

In plus, profesorii te pot indruma catre achizitionarea de caiete de studiu suplimentare, in functie de nevoiele copilului. Acestea sunt principalele motive pentru care este important sa mentii o legatura permanenta cu profesorii copilului.

In plus, in moementul in care profesorii si parintii comunica in mod regulat, profesorii le pot oferi parintilor informatii concrete despre evenimentele scolare, dar si despree clase suplimentare, de ore de pregatire pentru examene sau ore de arte la care copilul poate aprticipa in afara orelor de curs.

Intrebari pe care sa le pui frecvent invatatoarei/dirigintei

Toti parintii trebuie sa comunice cu invatatoarea sau diriginta copilului. De multe ori insa, parintii se intereseaza doar de notele copilul si atat. Pe langa note este important sa afli mai multe detalii despre situatia copilului. De aceea este important sa pui intrebari precum:

Cum se descurca la orele de curs? Este activ sau din contra, pare apatic? (aceasta intrebare nu trebuie sa fie despre note ci despre comportamentul copilului in timpul orelor).

Intampina probleme cu anumiti colegi?

Cum il pot ajuta sa-si indrepte situatia la materia respectiva? Ce lectii suplimentare poate face?

Ceilalti copii din clasa probleme la materia respectiva? Ce imi puteti spune despre profesorul respectiv? As putea discuta personal cu el? (Incepand cu clasa a 5-a copilul va avea profesori diferiti la fiecare materie. Prin urmare, daca are brusc probleme la o materie, este posibil ca aceasta sa fie cauzata fie de faptul ca profesorul respectiv are un comportament inadecvat, fie pentru ca nu este interesat de munca lui, fie pentru ca doreste ca elevii sa faca meditatii cu acesta pentru a le da note mai bune).

In aceasta situatie este bine sa vorbesti atat cu parintii celorlalti copii pentru a afla daca au intampinat probleme, precum si cu profesorul respectiv. Insa, in momentul in care vorbesti cu profesorul intreba-l cum il poti ajuta tu, ca parinte, ce lectii suplimentare poti face cu el, ce culegeri sau carti iti poate recomanda. Da-i de inteles ca ai situatia sub control si ca micutul tau nu va face meditatii pentru materia respectiva. Daca iti recomanda sa faca meditatii, intentia acestuia este clara. Prin urmare, spune-I ca inainte de a apela la meditatii, daca va fi cazul, vei incerca sa-l ajuti tu cat poti. Daca micutul tau are un astfel de profesor este bine ca acesta sa stie ca il ajuti tu la lectii, iar copilul sa faca meditatii cu un profesor dedicat, care stie sa-si faca treaba bine. Asta daca va fi necesar.

Sursa foto: piqsels.com

Citeste si despre