Copilul tău va fi primul care îți va arăta că este pregătit pentru ceea ce va fi o mare aventură pentru el: dormitul la bunici sau la un prieten de la școală.
În jurul vârstei de 6 sau 7 ani, copiii ar trebui să fie pregătiți să se îndepărteze de mediul lor familiar pentru perioade scurte de timp. Aceste experiențe sunt bune pentru ei, deoarece le stimulează autonomia și abilitățile sociale.
Este recomandat să procedați în etape: mai întâi stați la o rudă sau la un vecin. Când se va simți mai încrezător, va cere să doarmă în casa unui prieten de la școală. Va fi o mare aventură, în care va împărtăși confidențe și jocuri și va descoperi un alt mod de a relaționa cu prietenii săi în afara școlii.
Vorbește cu el înainte și după
În timp ce vă faceți bagajele, dați-i câteva indicații despre cum vă așteptați să se comporte acasă la prietenul său. Profitați de ocazie pentru a-l întreba cum se simte și pentru a-i întări încrederea. Spuneți-i clar că, dacă vrea să vorbească cu dumneavoastră, poate să le spună părinților prietenului său.
Spuneți-i când îl veți lua de acasă, deoarece cu cât are mai multe informații despre cum va decurge ziua, cu atât se va simți mai încrezător. Faceți acest lucru pe un ton calm, astfel încât să considere că este normal.
Când mergeți să-l luați, ascultați cu atenție tot ce vă spune despre perioada petrecută departe de casă și exprimați cât de mândru sunteți că aveți un copil atât de mare.
Și dacă plânge?
Deși îi plăcea ideea, s-ar putea să nu iasă bine. Când își dă seama că nu sunteți acolo, se poate instala anxietatea de separare. Dacă nu se oprește din plâns sau nu vrea să mănânce, înseamnă că nu este pregătit pentru această experiență. Fiecare copil are nevoie de timp pentru a se adapta la situații noi și, pe cât posibil, trebuie să evităm ca acestea să fie resimțite ca fiind traumatizante.
Dacă acest lucru i s-a întâmplat copilului dumneavoastră, întrebați-l care sunt temerile sale. De asemenea, este important să nu exagerați unele dintre reacțiile normale ale copiilor și să vă controlați propriile temeri. În caz contrar, copilul vă va simți nervozitatea și îndoielile și se va simți și mai nesigur.
De data aceasta nu a ieșit așa cum ați sperat, dar asta nu înseamnă că planul a fost greșit. Copilul trebuie să dobândească autonomie, iar dormitul departe de casă este o strategie bună în acest sens. Nu uitați că supraprotecția nu favorizează dezvoltarea lor.