Lasa-ti copiii sa deseneze pe pereti! 6 beneficii ale acestei activitati

| | Actualizat: 2019-03-19 16:19:27

Orice parinte stie ca, odata ce invata sa tina un creion in mana, copilul va fi tentat sa scrie si sa deseneze pe orice suprafata. Inclusiv pe pereti! Data viitoare cand vei vrea sa-l certi ca a mazgalit un perete, aminteste-ti ce iti vom spune mai jos.

Faptul ca micutilor li se pare mai interesant sa deseneze, sa coloreze sau sa picteze peretii, chiar daca in ochii tai este doar o mazgaleala pe care iti va lua o groaza de timp sa o cureti, are o multime de avantaje pentru dezvoltarea lor.

Asa cum il lauzi cand deseneaza pe o coala alba, pe care o lipesti pe usa unui dulap sau pe frigider, poti sa te bucuri si cand a facut-o pe pereti. Nu mai declara stare de urgenta cand ii vezi "operele" pe peretii din hol, din sufragerie, pe usi. Nu il certa si nu te grabi sa stergi urmele. Nu vei face decat sa descurajezi incercarile sale de a fi creativ si poate sa "ingropi" un Picasso in devenire.

Desenatul, coloratul, pictatul, mazgalitul sunt cele mai bune metode pentru copil de a-si dezvolta creativitatea, de a-si creste autonomia. Este mijlocul prin care ei isi exprima sentimentele si emotiile, un mod de comunicare cu parintii si profesorii, dincolo de o activitate relaxanta si distractiva.

Faptul ca deseneaza acasa pe pereti nu este un act de vandalism. De fapt, faptul ca invata sa deseneze sau sa scrie pe suprafete verticale are o serie de beneficii.

1. Da stabilitate umarului, cotului si mainii. Cand desenezi, scrii, pictezi pe o suprafata mare si verticala, miscarea este mai ampla si mai intensa, ceea ce il ajuta sa creasca forta acestor extremitati.

2. Imbunatateste felul in care apuca obiectele de scris pentru ca incheietura mainii are o pozitie mai buna si formeaza mana mai bine.

3. Ajuta la coordonarea mana-ochi. Cand lucreaza pe o suprafata verticala, copilul are o viziune mai ampla si mai buna asupra a ceea ce face. Acest gen de activitate este chiar indicata pentru copiii care au probleme de a mentine atentia vizuala pentru ca totul este mai aproape de ochi.

4. Dezvolta constiinta vizala. Pentru un copil care deseneaza, picteaza, scrie pe suprafete verticale va fi mai usor sa inteleaga concepte de sus-jos sau dreapta-stanga, pentru ca poate face legatura cu corpul sau, pe care il va lua ca referinta.

5. Este un mijloc de relaxare pentru acei copii foarte energici care nu reusesc sa stea pe un scaun mai mult de cateva minute. Cand lucreaza pe o suprafata verticala, in picioare, se concentreaza mai bine pe ce au de facut si nu simt nevoia sa se mai ridice. Poate doar sa se aseze la un moment dat...

6. Imbunatatirea posturii este un alt beneficiu de notat in acest caz. Cand deseneaza pe o suprafata verticala, copilul nu are de ce sa se aplece pentru a se sprijini cu cotul de masa, ceea ce nu poate avea decat efecte pozitive pentru postura coloanei vertebrale.

Daca, totusi, nu esti un parinte chiar atat de dispus sa isi lase copilul sa redecoreze peretii casei, ai la indemana cateva solutii.

  • Cumpara o tabla pe care cel mic sa poata desena cu cretea, pe care sa o si poti muta prin casa, pentru ca micutul sa nu se plictiseasca si sa isi mute atentia asupra peretilor. Creta se rupe mai greu, iar copilul va avea un mai bun control asupra a ceea ce deseneaza.
  • Cumpara o tabla cu hartie, precum cele folosite pentru prezentari la sedinte.
  • Dupa ce face baie, iar oglinda este aburita, propune-i sa deseneze pe ea ce ii trece prin cap. Poti sa te joci si tu cu el.
  • Jucati-va cu magneti de frigider cu litere. De obicei acestia sunt colorati si puteti rezolva doua lucruri deodata.
  • Zugraveste peretii cu o vopsea speciala, care sa se poata curata usor pentru a face loc unor noi opere de arta ale micutului tau.

Citeste si despre