Pedepsele au fost mult timp metoda folosita de majoritatea parintilor pentru a corecta comportamentul copiilor.
Dar parintii de astazi au alte resurse la dispozitie, pentru ca stiu ca cei mici nu invata mai bine, de exemplu, daca sunt pedepsiti.
In acest fel, valorile nu sunt educate, dar emotiile negative, cum ar fi furia, teama si aversiunea sunt sadite in sufletul copiilor.
Acum, cu toate informatiile pe care le avem despre neurostiinta, despre efectele pedepsei pe termen lung si despre disciplina pozitiva este imposibil sa mai sustinem ca pedepsele sunt adecvate, necesare si valabile. Pentru ca nu este asa, spune Beatriz Alonso, pedagog si psiholog la Centrul de Psihologie din Bilbao.
Poti sa spui ca pedepsesti pentru ca nu mai stii ce sa mai faci. Poti sa spui ca iti pierzi rabdarea. Poti sa spui ca uneori pedepsa a dat rezultate (pe termen scurt, cu siguranta). Poti sa spui "dar nu a fost asa de rau," dar nu este o varianta pentru a rezolva problemele cu micutul tau.
Iata cateva motive pentru care nu este bine sa pedepsesti un copil
Pedeapsa nu il invata nimic
Pe termen lung, pedeapsa nu invata abilitatile sau competentele vietii. Asta este, pedeapsa nu preda empatie, stiind cum sa relationeze, sa aiba simt al umorului, sa caute solutii la probleme etc. De fapt, atunci cand un copil este pedepsit, ceea ce invata pe termen lung sunt cei "4 R" ai disciplinei pozitive: resentimente ("ma trateaza pe nedrept"), razbunare ("cand voi avea sansa te voi lovi si eu") retragere ("data viitoare o voi face fara sa ma observe nimeni") si rebeliune ("voi face ce vreau eu").
De asemenea, pedeapsa il face pe cel mic sa se simta si mai rau. Jane Nelsen spune: "Cine a venit cu ideea minunata ca un copil, ca sa actioneze corect, trebuie sa se simta mai rau? Daca te gandesti la asta, nu are sens."
Pedepsele "submineaza" sentimentul de apartenenta
Fiintele umane sunt fiinte sociale: avem nevoie unii de altii pentru a supravietui. Orice persoana care se izoleaza va suferi de probleme de sanatate mintala. De asemenea, copiii trebuie sa simta ca sunt iubiti. Cei care manifesta comportamente inadecvate din punct de vedere social (care lovesc, ranesc, fura, mint), crezi ca simt ca apartin cuiva? Ai "ataca" un mediu din care simti ca faci parte? Cu siguranta nu. Prin urmare, nu este necesar sa pedepsesti. Trebuie sa educi pentru a stabili o legatura adecvata a apartenentei.
Pedeapsa este exemplul relatiilor "verticale"
O relatie verticala este atunci cand o persoana este mai presus de alta in ceea ce priveste respectul. Cum ar fi: "eu trebuie sa primesc mai mult respect decat tine." Asa cum consideram ca barbatii nu merita mai mult respect decat femeile, nu ar trebui sa credem nici ca adultii merita mai mult respect decat copiii. Asta nu inseamna ca parintii nu ar mai trebui sa-si educe micutii. Pur si simplu, inseamna ca atunci cand aplici o pedeapsa, folosesti puterea si superioritatea in relatie. Transmiti mesajul "Te pedepsesc, pentru ca pot sa o fac, pentru ca sunt deasupra ta". Si ar trebui sa te gandesti daca intr-adevar acesta este mesajul pe care doresti sa-l transmiti.
Uneori iti pedepsesti copilul pentru ca nu stii alte metode pentru a-i corecta greselile, dar acest lucru nu este recomandat.
Disciplina pozitiva ofera multe alternative: concentreaza-te pe solutii, valideaza emotiile, bunatatea si fermitatea in acelasi timp, permite existenta consecintelor naturale ("Nu vreau sa mananc, Mi-e foame") sau incurajeaza copilul.
Foto: Freepik