Obiceiul pe care il au parintii, fara sa-si dea seama, si care duce la indepartarea copiilor. Tu il ai?

| | Actualizat: 2024-09-02 18:27:13

 

Ca parinte, simti adesea nevoia de a avea dreptate, de a avea toate raspunsurile corecte si de a le arata copiilor ca stii cel mai bine. Aceasta nevoie parentala de a avea dreptate intervine in special atunci cand incerci sa impui limite. Dar uneori totul se intoarce impotriva ta. Nevoia de a avea dreptate atunci cand incerci sa stabilesti limite cu copiii are efecte daunatoare. De fapt, nevoia de a avea dreptate sau de a detine intotdeauna autoritatea ii poate face pe copii sa simta neincredere. De ce? Pentru ca nu poti avea intotdeauna dreptate! Nimeni nu are.  

Trei motive pentru care nevoia de a avea dreptate si de a detine toata autoritatea este o gandire parentala gresita

1. Te pune in situatia de a trebui sa iti aperi corectitudinea

Atunci cand incerci sa impui o limita copiilor pe baza ideii ca rationamentul tau este corect (si, prin urmare, limita ar trebui sa fie valabila pe baza corectitudinii rationamentului), te pui in situatia de a trebui sa aperi daca ai dreptate in primul rand. 

Aceasta implica faptul ca validitatea limitei depinde de faptul daca ai sau nu dreptate. Dar, din nefericire pentru tine, ceea ce este corect si ceea ce este gresit este intotdeauna discutabil, si aici se afla problema. Odata ce premisa de baza a fost pusa sub semnul intrebarii, granita dispare odata cu ea. 

2. Poate fi o disputa fara sfarsit

Odata ce parintii au stabilit ca o limita ar trebui mentinuta datorita corectitudinii unui anumit concept, atunci sa inceapa argumentele. Din moment ce te-ai lasat deschis la dezbaterea inevitabila despre cat de drept esti, poate urma rapid o provocare sau un argument. 

Te poti trezi cu usurinta ca te certi cu privire la unele fapte arbitrare, in loc sa obtii ceva apropiat de ceea ce urmareai atunci cand ai incercat sa stabilesti granita in primul rand. Misiune neimplinita. Vrei o dezbatere sau vrei apropiere? Cat de departe vrei sa duci orice cearta? 

3. Modeleaza nevoia de a avea dreptate - iar copilul poate adopta tactica

Copiii tind sa isi copieze parintii, ei sunt cei mai buni profesori ai lor. Atunci cand parintii trebuie sa aiba dreptate, cel mai probabil ei vor urma exemplul. Acum esti pregatit pentru niste dispute epice in care nimeni nu este dispus sa dea inapoi, deoarece ambele parti trebuie sa aiba dreptate si cealalta persoana trebuie sa greseasca. In general, acest lucru nu va fi fructuos. 

Ce sa faci, in schimb, pentru o relatie parinte-copil cat mai sanatoasa

Care este trucul? Ei bine, aceasta este partea care nu este atat de usoara!

Trucul este sa renunti la nevoia copiilor tai de a „sti” ca ai dreptate. Trebuie sa fii de acord ca ei sa creada ca gresesti, ca esti de moda veche sau orice alta parere ar putea avea despre tine. Acest lucru este mai greu decat pare, deoarece, la un anumit nivel, cu totii isi doresc ca, copiii lor sa ii placa si sa ii respecte, sa ii admire, sa stie ca ei stiu ce este mai bine pentru ei si sa actioneze in consecinta. Poti sa depasesti dorinta de admiratie a copilului tau si sa stabilesti limitele adecvate pentru el si pentru intreaga familie? Mai usor de spus decat de facut, dar este posibil!


Sursa foto: pexels.com

sursa articol: https://www.yourtango.com/family/how-parents-drive-kids-away-without-realizing

Citeste si despre