Patru abilitati utile in viata pe care toti copiii ar trebui sa le invete

| | Actualizat: 2021-02-12 16:33:03

Intr-un articol intitulat „Ce trebuie sa invete copiii pentru a avea succes in 2050”, celebrul istoric si filosof Yuval Noah Harari noteaza ca „omenirea se confrunta cu revolutii fara precedent” si in acest context se intreaba „cum ne putem pregati pe noi insine si pe copiii nostri pentru o lume cu astfel de transformari fara precedent si incertitudini radicale?”.

Analizand toate eventualele schimbari care se contureaza la orizont, Harari concluzioneaza ca, inainte de orice, va fi nevoie sa ne reinventam de mai multe ori. Cum putem, ca parinti, sa ne asiguram ca micutii nostri vor putea naviga cu succes prin aceste schimbari? Cel mai important aspect pe care trebuie sa-l avem in vedere este sa le asiguram copiilor un set de abilitati utile in viata, care sa ii ajute isi mentina gandirea flexibila. Iata care ar fi patru dintre aceste abilitati:

Concentrare si autocontrol

Copiii se dezvolta pe baza programelor, obiceiurilor si rutinelor, care nu numai ca le creeaza un sentiment de siguranta, dar ii si ajuta sa invete cum sa se controleze si sa se concentreze. Pentru a-ti ajuta puiul sa isi dezvolte aceste abilitati, vorbeste deseori cu el despre planurile pentru ziua in curs. Organizeaza-ti casa, astfel incat copilul tau sa stie unde sa-si puna pantofii, hainele sau lucrurile personale. Traim intr-o lume zgomotoasa, plina de distractii, astfel incat activitatile calme, cum ar fi citirea unei carti sau completarea unui puzzle, iti pot ajuta copilul sa se linisteasca si sa isi dezvolte capacitatea de concentrare. 

Abordarea unei perspective diferite

Sa te pui in pielea celui din fata ta nu e deloc usor, mai ales in cazul copiilor. Dar aceasta abilitate de a privi din punctul de vedere al celuilalt poate fi antrenata. O modalitate excelenta de a face acest lucru este prin joc. De exemplu, folosind jucarii Barbie puteti pune in scena diferite situatii si sa discutati despre atitudinea personajelor. De asemenea, puteti vorbi despre sentimentele si motivatiile personajelor din cartile de povesti, de exemplu: „Ma intreb de ce tigrul ar vrea sa ia ceaiul cu fetita”. Ca adult, poti face observatii despre cum se simt alte persoane, de exemplu, „Tudor a fost trist ca nu a mai avut timp sa se dea in legan. Ma intreb ce putem face pentru a-l ajuta să se simta mai bine”.

A face legaturi

Adevarata invatare apare atunci cand copiii pot face conexiuni si pot identifica modele intre lucruri aparent disparate. Cu cat facem mai multe conexiuni, cu atat avem parte de o intelegere mai ampla asupra lumii. Copiii mici incep sa vada conexiuni si modele in timp ce fac lucruri foarte simple, cum ar fi sortarea hainelor, sosetelor sau a jucariilor. Gesturi banale, cum ar fi alegerea hainelor adecvate vremii, ii ajuta pe cei sa faca legaturi mintale. Pentru a-i ajuta pe cei mici sa faca conexiuni intre notiuni abstracte sau intre viata si povestile pe care le-ati citit impreuna, puteti sa-i sugerati, de exemplu, ca o anumita poveste ii poate aduce aminte de vizita din vara la bunica.

Acceptarea provocarilor

Una dintre cele mai importante abilitati pe care le putem dezvolta in viata este rezilienta, care se refera la capacitatea de a face fata provocarilor, dar si de a ne reveni dupa un esec. Copiii invata sa faca fata diferitelor tipuri de provocari atunci cand reusim sa le cream un mediu in care sa se simta in siguranta. Incurajeaza-ti mereu copilul sa incerce lucruri noi si sa accepte existenta unui risc rezonabil, cum ar fi cel presupus de mersul pe bicicleta sau pe patine. Ofera-i mereu o noua provocare atunci cand simti ca este gata sa o accepte. De exemplu, ii poti spune lucruri de genul „Cred ca esti gata sa te imbraci singur cu salopeta de iarna. Hai sa incercam!". Concentreaza-te mai mult pe eforturile depuse de copil decat pe rezultat, spunand lucruri precum: „A fost greu sa faci asta, dar nu ai renuntat. E foarte bine!”.

Intr-o lume care evolueaza rapid, dar incert, este important sa le oferim copiilor nostri toate instrumentele care sa le permita sa se dezvolte cat mai mult, dar si sa se reinventeze, daca situatia o cere.

 

Sursa foto: Unsplash.com

 

Citeste si despre