Exista o fraza a scriitorului Emilio Calatayud, care spune: "Stabiliti limite copiilor, pentru ca daca nu faceti asta, viata poate fi foarte grea."
Aceasta expresie ar trebui sa fie undeva la vedere in toate casele, pentru ca parintii sa-si aduca aminte de ea in fiecare zi.
Limitele la copii sunt necesare deoarece viata poate fi foarte complicata si dura atunci cand regulile nu sunt intelese.
In prezent, in educatia copiilor exista multa permisivitate in incercarea de a parea parinti moderni, insa, in realitate, este doar un obstacol in educatia si evolutia omenirii. Fiintele umane au nevoie de limite si reguli inca din copilarie, nu numai pentru a intelege lumea, ci si pentru a sti ce fel de comportament este corect si ce este gresit.
Educatia ii ajuta pe copii sa inteleaga ca viata are limite care trebuie respectate pentru a evolua si pentru a se adapta in societate. In realitate, acei parinti care nu impun limite celor mici, sustinand ca este mai bine pentru ei, pentru ca vor invata singuri, gresesc si le vor face viata mai complicata.
Viata poate fi o inchisoare
Viata poate deveni o inchisoare, atunci cand limitele sau normele nu sunt intelese. Copiii care cresc fara limite nu vor sti cum sa respecte societatea, vor deveni egoisti si vor gandi ca totul li se cuvine. Ei vor deveni niste adulti tirani, unii vor ajunge in inchisoare pentru savarsirea de infractiuni, deoarece cred ca ei nu trebuie sa respecte nicio regula.
Regulile sunt pentru toata lumea si este necesar ca parintii sa-si invete copiii de cand încep sa mearga unde sunt limitele, care sunt regulile si ca ori de cate ori acestea sunt incalcate, exista consecinte negative. Desigur, libertatea la copii consta in alegerea actiunii care va avea consecinte negative sau acea actiune cu consecinte pozitive.
Actiunea-consecinta
Fiecare actiune implica o reactie si asta ar trebuie sa invete toti copiii. Dar ce se intampla cand parintii sunt permisivi? Cei mici cresc intr-un mod nesigur, fara incredere si gandindu-se ca au toate drepturile din lume sa faca ce vor.
In realitate, parintii trebuie sa aiba un echilibru intre flexibilitate si autoritatea sanatoasa. Copiii trebuie sa invete ca intr-o casa exista intotdeauna reguli care trebuie respectate, astfel vor exista consecinte. Asta nu inseamna "dictatura". Regulile sunt necesare pentru o relatie cat mai buna intre membrii familiei, dar si pentru o buna comunicare. Ceva fundamental care trebuie sa fie cunoscut, pentru ca in viitor sa invete sa traiasca impreuna in societate. Daca nu faci acest lucru, in cele din urma, copilul va trebui sa suporte consecintele comportamentului sau.